• Ναυτιλία

    Παναγιώτης Τσάκος: Καμπάνια σε όλη την Ελλάδα για προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα

    Παναγιώτης Τσάκος: Καμπάνια σε όλη την Ελλάδα για προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα

    Παναγιώτης Τσάκος


    «Κι εγώ ξεκίνησα, από τη Ναυτική Σχολή του νησιού μου, της Χίου. Ο πατέρας μου ταξίδευε κι έλειπε από το νησί κοντά δέκα χρόνια. Εγώ, στα δικά μου ταξίδια, έλειψα μόνο τέσσερα χρόνια! Σήμερα, ο ναυτικός λείπει μόνο για τέσσερις έως έξι μήνες και οι απολαβές του είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στην ξηρά».

    Με τα λόγια αυτά, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, προσπαθεί να πείσει τους νέους να σταδιοδρομήσουν στη θάλασσα. Ο Καρδαμυλίτης εφοπλιστής ταξιδεύει σε όλη τη χώρα και μιλάει από την καρδιά του και με την εμπειρία του λέει στους νέους:

    «Ελάτε στην θάλασσα, είναι εκείνη που χαρίζει στην πατρίδα μας την μοναδική μεγάλη της δύναμη, καθώς η Ναυτιλία μας είναι πρώτη στον κόσμο. Αλλά, χωρίς εσάς, τους Έλληνες ναυτικούς, δεν θα υπάρχει για πολύ ελληνική Ναυτιλία»!

    Επίσης, επισημαίνει ότι σήμερα, αναγκαζόμαστε και προσλαμβάνουμε ξένους αξιωματικούς να επανδρώσουν τα καράβια μας και τους μεταδίδουμε τα μυστικά, την τέχνη μας, την ναυτοσύνη μας και προσθέτει: «Ύστερα τους βρίσκουμε μπροστά μας σαν ανταγωνιστές! Ελάτε στην θάλασσα! Στελεχώστε, άνδρες και γυναίκες, τη Ναυτιλία μας! Η εταιρεία μας είναι έτοιμη να σας δεχθεί».

    Στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα ο όμιλος Τσάκου, μέσω του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος , του «Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης», με επικεφαλής τον ιδρυτή του καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, οργανώνει, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες ανάλογες συγκεντρώσεις με νέους.

    Η ανταπόκριση και συμμετοχή των νέων στις εκδηλώσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αποδεικνύοντας ότι το ναυτικό επάγγελμα βρίσκεται στις προτεραιότητές τους, αλλά χρειάζεται να ενημερωθούν σωστά.

    Σε μια τέτοια εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, που σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς οργάνωσε κατά τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις, τόνισε ότι η Δυτική Μακεδονία, που μαστίζεται από το τέρας της ανεργίας (η οποία αυξάνεται συνεχώς λόγω της επικείμενης διακοπής της λειτουργίας των λιγνιτορυχείων και των ΑΗΣ της ΔΕΗ) προσπαθεί να δώσει στους νέους της διεξόδους και το ναυτικό επάγγελμα είναι αυτή την στιγμή η καλύτερη και η πλέον προσοδοφόρος λύση.

    Χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων ήταν το ενδιαφέρον των νέων της Δυτικής Μακεδονίας να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στη θάλασσα σαν αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού.

    Οι συνεχείς ερωτήσεις τους, αλλά και η αθρόα συμμετοχή τους στα «στρογγυλά τραπέζια» που είχε οργανώσει η αντιπροσωπεία της ναυτιλιακής εταιρείας του Ομίλου, προκειμένου τα στελέχη της να συζητήσουν απ’ ευθείας με τους ενδιαφερομένους, κατέδειξαν την σημασία των πρωτοβουλίων αυτών και πρόσφεραν ιδιαίτερη ικανοποίηση στους διοργανωτές, που είδαν ότι η ιδέα τους είχε επιτυχία και ανταπόκριση.

    Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, απάντησε σε πολλά ερωτήματα των παρισταμένων.

    Ο Περιφερειάρχης Κώστας Κασαπίδης, ευχαρίστησε τον καπετάνιο και τον Όμιλο Τσάκου και τόνισε την καλή τύχη των νέων της Περιφέρειας του να συναντηθούν με τον καπετάν Παναγιώτη, σήμερα που η Ναυτιλία μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά την δοκιμαζόμενη από ανεργία Δυτική Μακεδονία.

    Ο αντιπρύτανης Ερεύνης και Δία Βίου Εκπαιδεύσεως του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σέργιος Μαρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Όμιλο Τσάκου για την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους στην ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε σημαντικούς τομείς στην ναυπηγική και ναυπηγο-επισκευαστική βιομηχανία. Επ’αυτού είχε μακρά συνομιλία με τον καπεταν Παναγιώτη για να πάρει ένα ολόθερμο καλωσόρισμα και γι’αυτούς, τους πολύτιμους και απαραίτητους συνεργάτες για την Εμπορική Ναυτιλία.

    Οι συναντήσεις συνεχίζονται από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος με την πεποίθηση ότι σύντομα να υπάρξουν παρόμοιες πρωτοβουλίες.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΕΝΕΝ: Εξευτελιστική η πρόταση του ΣΕΕΝ για αυξήσεις στους ναυτικούς

    Ενδιαφέρον και επίσκεψη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας



    ΣΧΟΛΙΑ