Ναυτιλία

Π. Τσάκος: Άμεσος ο κίνδυνος αφελληνισμού της ναυτιλίας μας, αναγκαία η στροφή των Ελλήνων στη θάλασσα

  • Newsroom

Στυλιανός Κατρανίδης, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (αριστερά), Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος (δεξιά)


Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αφελληνισμού της ναυτιλίας μας έκρουσε το βράδυ της Τετάρτης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη πανεθνικής σταυροφορίας για τη διάσωσή της. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της «Tsakos Group»,  αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Ιδρύματος.

Κατά την ομιλία του με θέμα «Η αδήριτη ανάγκη διατήρησης της ναυτοσύνης των Ελλήνων προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», ο καπετάν Τσάκος υπογράμμισε πως «Η θάλασσα για εμάς τους Έλληνες, όπως αποδεικνύεται από την ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας ανά τους αιώνες υπήρξε πάντα πηγή πλούτου και δόξας. Στη μνήμη λοιπόν και προς τιμήν όλων των δοξασμένων ναυτικών των προηγούμενων γενεών αποτίνω φόρο τιμής και σεβασμό αφιερώνοντας σε αυτούς την σημερινή διάκριση».

Παράλληλα, όμως, επισήμανε τον άμεσο κίνδυνο αφελληνισμού της ναυτιλίας λόγω λειψανδρίας. «Συνεχίζοντας της επάνδρωση των πλοίων μας με ξένους ναυτικούς δημιουργούμε ανταγωνιστές στους οποίους σιγά σιγά μεταφέρουμε την ναυτική και ναυτιλιακή τεχνογνωσία μας. Η Ιστορία θα είναι αμείλικτη απέναντι μας αν επιτρέψουμε τα παραπάνω να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. Θα πρέπει όλοι μας κι ο καθένας από μας απ’ το δικό του μετερίζι να αναλογιστεί τις ευθύνες του, κι ολόψυχα να επιδοθούμε σε πανεθνική σταυροφορία για να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας να αγαπήσουν τη θάλασσα και ν’ ασχοληθούν με τα ναυτιλιακά και παραναυτιλιακά επαγγέλματα με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό».

Αναγκαία είναι όπως τόνισε με έμφαση η στροφή των Ελλήνων ξανά προς τη θάλασσα, αρχίζοντας από τους νέους και τη σωστή εκπαίδευσή τους, λύση η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στους νέους το πνεύμα της ομαδικής εργασίας, την ικανότητα ηγεσίας, την θετική στάση, την υπευθυνότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την σωστή κρίση. Στο χώρο της ναυτιλίας από τον οποίο προέρχομαι όλα αυτά ορίζονται με μια λέξη. “Ναυτοσύνη”. Ο ορισμός της “ναυτοσύνης” υπερβαίνει την απλή έννοια της τέχνης και της επιστήμης για τον χειρισμό και την πλοήγηση ενός σκάφους. Είναι όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με ήθος, τιμιότητα, ταπεινότητα, σύνεση, ευγένεια, στον δρόμο προς την Αριστεία».

Νωρίτερα, στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Κατρανίδης, υπογράμμισε ότι το παράδειγμα του καπετάν Τσάκου καταδεικνύει πως αφενός ο άνθρωπος που έχει τη θέληση και τις γνώσεις, το μεράκι και την επιμονή, μπορεί να πετύχει αυτό που στην αρχή φαντάζει για ακατόρθωτο, αφετέρου ότι φωτίζει την παράμετρο της σύνδεσης της επιχειρηματικής επιτυχίας με την κοινωνική προσφορά, την αλληλεγγύη και την αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Καλωσορίζοντας τον καπετάν Τσάκο στην οικογένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο κ. Κατρανίδης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «στο πρόσωπο του καπετάν Τσάκου το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απονέμει σήμερα τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον αυτοδημιούργητο χαρισματικό επιχειρηματία, τον ιδιαίτερο άνθρωπο, τον ξεχωριστό Έλληνα».

Ο Χιώτης στην καταγωγή, 83χρονος καπετάνιος και εφοπλιστής, με ιδιαίτερη συγκίνηση δέχθηκε δώρα και επαίνους από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητή Δημήτριο Σκιαδά.

Ο ίδιος ανταπέδωσε δωρίζοντας πιστό αντίγραφο ενός δεξαμενόπλοιου του Ομίλου του, υπό κλίμακα, τύπου Suezmax 158.000 τόνων, μήκους 274 μέτρων με το όνομα ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π., στην μνήμη του Δημήτρη Πούλου, ναυπηγού, μηχανολόγου, γενικού διευθυντού της εταιρείας, συνεργάτη του κ. Τσάκου επί τρεις δεκαετίες.

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος