• Ναυτιλία

    Π. Παππάς: Πωλητήριο στα παλιότερα πλοία της Star Bulk

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Σε πωλήσεις παλιών της πλοίων προχωρά η ναυτιλιακή Star Bulk Carriers του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, καθώς ενσωματώνει τα πλοία που απέκτησε από τις δύο μεγάλες φετινές εξαγορές της.

    Σύμφωνα με ναυλομεσίτες, την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία πούλησε το πλοίο Star Delta (χωρητικότητας 52.400 dwt, κατασκευής 2001), χωρίς να είναι γνωστή η τιμή πώλησης ή ο αγοραστής. Ορισμένοι εκτιμούν πως το αγόρασε κινεζική εταιρεία έναντι 6,1 εκατ. δολαρίων, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το αγόρασε εταιρεία από τη Μέση Ανατολή έναντι 6,5 εκατ. δολαρίων.

    Το Star Delta είναι το παλιότερο πλοίο στον στόλο της Star Bulk, ο οποίος αποτελείται από 107 πλοία, μαζί με το capesize Aurora (χωρητικότητας 171.200 dwt, κατασκευής 2000), το οποίο επίσης εκτιμάται σύμφωνα με πηγές της αγοράς ότι είναι διαθέσιμο προς πώληση και φέρεται να είναι προσβάσιμο για έλεγχο από τυχόν αγοραστές στην Κίνα.

    Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Star Bulk απέκτησε δύο πολύ νεότερα πλοία: το Star Bright (χωρητικότητας 55.600 dwt, κατασκευής 2010) και το Star Anna (χωρητικότητας 63.000 dwt, κατασκευής 2015).

    Υπενθυμίζεται ότι η Star Bulk έχει πετύχει φέτος την εντυπωσιακή επέκταση του στόλου της, χάρη σε δύο μεγάλα deals για την ενσωμάτωση των πλοίων της Augustea Atlantica και της Songa Bulk.

    Ειδικότερα, τον περασμένο Απρίλιο η Star Bulk ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει 16 πλοία ξηρoύ φορτίου από εταιρείες που συνδέονται με τις Augustea Atlantica SpA και York Capital Management, μέσω μίας συναλλαγής που περιλαμβάνει και μετοχές.

    H Star Bulk συμφώνησε να εκδώσει περίπου 10,5 εκατομμύρια κοινές μετοχές για τους πωλητές των 16 πλοίων, που αντιστοιχούν περίπου στο 14,1% των κοινών της μετοχών, ενώ παράλληλα θα αναλάβει χρέος 310 εκατ. δολ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, το τελικό τίμημα θα καθοριστεί από τις μέσες αποτιμήσεις των πλοίων, οι οποίες θα γίνουν από ανεξάρτητους εκτιμητές και θα υπάρξουν ανάλογες προσαρμογές στο τίμημα.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Παππάς είναι συνδεδεμένος με την μία εκ των εταιρειών που πουλούν τα πλοία και κατ’επέκταση θεωρείται επενδυτής μειοψηφίας σε τρία από τα 16 πλοία.

    Η Augustea Atlantica θα διατηρήσει την τεχνική διαχείριση των bulkers, ενώ την εμπορική διαχείριση θα αναλάβει η Star Bulk. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων ότι, ο Raffaele Zagari (CEO της Augustea Atlantica SpA) θα προσχωρήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Star Bulk.

    Εξάλλου, τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η εξαγορά των 15 πλοίων της νορβηγικής Songa Bulk. Το τίμημα της συμφωνίας περιλαμβάνει την έκδοση 13,7 εκατ. μετοχών της Star Bulk και 145 εκατ. δολ. σε μετρητά. Όπως είχε ανακοινωθεί όταν έγινε γνωστή η συμφωνία, τον περασμένο Μάϊο, ο κ. Arne Blystad, Πρόεδρος της Songa Bulk αναλαμβάνει διευθυντική θέση στη Διοίκηση της Star Bulk, ενώ ο κ. Herman Billung θα συμμετέχει στην διαχειριστική ομάδα της ναυτιλιακής ως Πρώτος Αντιπρόεδρος.

    πετρος παππας
    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: A. Φράγκου: Εισαγωγή στο Nasdaq με τέσσερα νέα πλοία για τη Navios Containers

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γ. Αλαφούζος: Αυτοί είναι οι τρεις μέτοχοι που αύξησαν το ποσοστό τους στην Okeanis Eco Tankers

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Β. Βαρδινογιάννης: Συνεχίζει την εκκαθάριση των παλιών της τάνκερ η Avin



    ΣΧΟΛΙΑ