• Ναυτιλία

    Αθ. Φειδάκης: Η Globus Maritime ολοκληρώνει την αναχρηματοδότηση του στόλου της

    Φειδάκης Globus

    Θάνος (αριστερά) και Γιώργος (δεξιά) Φειδάκης, εφοπλιστές Globus Maritime Ltd.


    Η ναυτιλιακή Globus Maritime Limited, συμφερόντων της οικογένειας Φειδάκη, ολοκλήρωσε με επιτυχία την αναχρηματοδότηση των πέντε πλοίων του στόλου της μέσω δανειακής διευκόλυνσης ύψους 37 εκατ. δολαρίων που έκλεισε με την Blue Ocean Fund, της EnTrust Global.

    Ωστόσο, η εταιρεία δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους και το κόστος του δανεισμού. Ο στόλος της Globus Maritime αποτελείται από τέσσερα φορτηγά πλοία supramax και ένα panamax, συνολικής χωρητικότητας 300,571-dwt, με μέση ηλικία τα 11,1 έτη.  Το παλαιότερο πλοίο της, το panamax Moon Globe, κατασκευάστηκε το 2005.

    Η EnTrust Global είναι επενδυτής hedge fund και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

    Η Globus Maritime έκλεισε το α’ τρίμηνο 2019 με ζημίες ύψους 0,47 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι ζημιών 1,54 εκατ. δολαρίων κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018, παρά την αισθητή μείωση του τζίρου της κατά 10% σε ετήσια βάση, στα 3,5 εκατομμύρια δολάρια. H συρρίκνωση του τζίρου αποδίδεται κυρίως στη σημαντική μείωση των τιμών ναύλωσης των πλοίων της κατά 16%, μετά από την καταστροφή του φράγματος της Vale στη Βραζιλία που προκάλεσε αναταράξεις στην αγορά του σιδηρομεταλλεύματος.

    Σύμφωνα με το διευθύνοντας σύμβουλο της εταιρείας, Αθανάσιο Φειδάκη, το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν πολύ δύσκολο, καθώς οι τιμές στην αγορά ξηρού φορτίου υποχώρησαν έντονα. Ωστόσο, η ναυτιλιακή εκτιμά ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά στο δεύτερο μισό του 2019, χάρη στη διαρκή ζήτηση από την Κίνα για ξηρά φορτία, καθώς και στην αναμενόμενη μείωση του στόλου λόγω της επικείμενης ενεργοποίησης των κανονισμών του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας για τις εκπομπές ρύπων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ