• Ναυτιλία

    Π. Χατζηιωάννου: Ρευστότητα άνω των 140 εκατ. δολαρίων για τη Safe Bulkers

    Πόλυς Χατζηιωάννου


    Σε συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης οκτώ πλοίων του στόλου της προχώρησε η ναυτιλιακή Safe Bulkers, συμφερόντων του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου, εξασφαλίζοντας κεφάλαια ύψους 158,3 εκατ. δολαρίων.

    Από το ποσό αυτό, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα 105,2 εκατ. δολάρια για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανεικών διευκολύνσεων που λήγουν το 2023 και το 2025. Επίσης, θα εξασφαλίσει επιπλέον ρευστότητα 53,1 εκατ. δολαρίων.

    Με βάση τη συμφωνία, η Safe Bulkers επαναμίσθωσε τα δύο πλοία για περίοδο έξι ετών και τα υπόλοιπα έξι για χρονική περίοδο οκτώ ετών.

    Μετά την αναχρηματοδότηση η εταιρεία θα έχει καταβάλει  620 εκατ. δολάρια σε αποπληρωμές μέχρι το 2027.

    Σημειώνεται ότι στις 15 Ιανουαρίου 2015, η ρευστότητας της ναυτιλιακής ανέρχονταν σε 143,6 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 113,8 εκατ. δολάρια σε μετρητά και τραπεζικές καταθέσεις, τα 14,8 εκατ. δολάρια σε ταμειακά διαθέσιμα με περιορισμό χρήσης και τα υπόλοιπα 15 εκατ. δολάρια σε ανανεούμενη πιστωτική διευκόλυνση.

    Ο Λουκάς Μπαρμπάρης, Πρόεδρος της εταιρείας επισήμανε: “Αυτές οι πρόσφατες ρυθμίσεις χρηματοδότησης έχουν ενισχύσει τη ρευστότητα μας, η οποία υπερβαίνει τώρα τα 140 εκατομμύρια δολάρια, και μας παρέχει οικονομική ευελιξία για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν”.

    Η Safe Bulkers από το 2019 έχει εστιάσει στην υλοποίηση περιβαλλοντικών επενδύσεων, εγκαθιστώντας scrubbers περίπου στον μισό της στόλο και ολοκληρώνοντας καθαρισμούς δεξαμενών στον άλλο μισό, με αφορμή την ενεργοποίηση των κανονισμών του IMO για τα όρια εκπομπών θείου.

    Ο στόλος της αποτελείται από τέσσερα capesizes, 13 post-panamaxes, 10 kamsarmaxes και 14 panamaxes.



    ΣΧΟΛΙΑ