• Ναυτιλία

    Π. Χατζηιωάννου: «Μεταμφιεσμένη ευλογία» για το ξηρό φορτίο ο κοροναϊός

    Πόλυς Χατζηιωάννου


    Η επιδημία του κοροναϊού ίσως να είναι μία «μεταμφιεσμένη ευλογία» για την αγορά του ξηρού φορτίου φέτος, καθώς θα καθυστερήσει κατά αρκετούς μήνες τις παραδόσεις νεότευκτων πλοίων, κατά την άποψη του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου.

    «Με ικανοποίηση δηλώνω ότι οι κινεζικές γιάρδες θα καθυστερήσουν για τουλάχιστον δύο μήνες», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Safe Bulkers σε συνέδριο της Capital Link στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί εξοπλισμού πιθανότατα θα πληγούν από ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

    «Αναμένω ότι πάνω από το 30% με 40% των παραγγελιών αυτού του έτους θα μετακυλιστεί στο 2021», εκτίμησε ο Πόλυς Χατζηιωάννου, και σημείωσε: «Αυτό μπορεί να μας σώσει την παρτίδα και να μας βοηθήσει να είμαστε κερδοφόροι το 2020».

    Ο ίδιος άλλωστε υπενθύμισε πως ακόμα και η επίτευξη ενός μικρού κέρδους ήταν δύσκολη τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για μία υπερπροσφορά πλοίων τα οποία παραγγέλθηκαν ανεύθυνα το 2007 και το 2008, όταν η αγορά βρισκόταν σε άνθηση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 αναμενόταν να είναι μία χρονιά με πολλές παραγγελίες πλοίων στην αγορά του ξηρού φορτίου, με στοιχεία της Clarksons να κάνουν λόγο για πλοία συνολικής χωρητικότητας 49 εκατομμυρίων dwt που επρόκειτο να βγουν φέτος στις θάλασσες.

    Αισιόδοξος για τις προοπτικές των ναυτιλιακών αγορών εμφανίστηκε και ο John Michael Radziwill, διευθύνων σύμβουλος της CTM, που εκτίμησε πως οι τιμές ναύλωσης θα ανακάμψουν σαν «ελατήριο» μετά τη λήξη του συναγερμού λόγω του κοροναϊού. Η αισιοδοξία του αυτή στηρίζεται στην επιστροφή του βραζιλιάνικου κολοσσού των ορυχείων Vale στην κανονικότητα, μετά από ένα ταραχώδες 2019. «Όταν τα προβλήματα με τον κοροναϊό εξομαλυνθούν, θα δείτε την Vale να έρχεται και να αυξάνει την παραγωγή της. Τότε νομίζω ότι θα δείτε μερικά αληθινά πυροτεχνήματα», σχολίασε.

    Ωστόσο, ο Αριστείδης Πίττας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Euroseas και Eurodry, προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι γρήγορη, και δεν θα είναι ανώδυνη. «Αυτή η αναστάτωση θα δημιουργήσει χαμένους, εταιρείες μπορεί να χρεοκοπήσουν. Όμως στο τέλος τα πράγματα θα αλλάξουν. Μετά από κάθε πόνο υπάρχει μία ανάκαμψη και αυτό θα συμβεί σίγουρα, και είμαι αρκετά αισιόδοξος για πιο μακροπρόθεσμα», επεσήμανε, σύμφωνα με το TradeWinds.



    ΣΧΟΛΙΑ