• Ναυτιλία

    Ο Παναμάς διέγραψε 136 πλοία από το νηολόγιο του επειδή συνδέονται με το Ιράν

    UNCTAD


    Το ναυτικό νηολόγιο του Παναμά, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, διέγραψε από τη σημαία του 136 πλοία που συνδέονται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος της Ναυτιλιακής Αρχής της χώρας.

    «Οι αποστολές αργού πετρελαίου στο Ιράν έφθασαν σε ιστορικά υψηλά τους τελευταίους δύο μήνες του 2022 και ξεκίνησαν με αυξανόμενες ροές, σύμφωνα με εταιρείες παρακολούθησης ροής. Αυτά τα κέρδη έρχονται παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε εταιρείες που κατηγορούνται ότι βοηθούν το Ιράν να εξάγει πετρέλαιο, κυρίως στην Κίνα και τη Βενεζουέλα».

    Τη Δευτέρα, ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους κάλεσε την Ουάσιγκτον να «πιέσει τον Παναμά» να σταματήσει να «βοηθά» το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις. Ο Τζεμπ Μπους είναι μέλος της ένωσης United Against Nuclear Iran (UANI), μιας ένωσης που επιδιώκει να εμποδίσει το Ιράν να γίνει πυρηνική υπερδύναμη.

    «Το νηολόγιο του Παναμά έχει διαγράψει 136 πλοία που σχετίζονται με την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC)», ανέφερε η Ναυτιλιακή Αρχή του Παναμά (AMP). Το ένα πέμπτο από τα 678 πλοία που η AMP έχει υπογράψει για διάφορους λόγους από το 2019 ήταν συνδεδεμένα με το Ιράν, δήλωσε εκπρόσωπος της AMP. Οι αρχές του Παναμά διατηρούν στενές σχέσεις με τον Υπουργό Οικονομικών και άλλες αρχές των ΗΠΑ».

    Στη σημαία του Παναμά είναι νηολογημένα 8.650 πλοία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε λειτουργία το ψηφιακό νηολόγιο της Δανίας – Ήδη έχουν εγγραφεί 6.000 σκάφη



    ΣΧΟΛΙΑ