• Ναυτιλία

    Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπουργός Ναυτιλίας για δεύτερη φορά – 39ος υπουργός από τη Μεταπολίτευση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υπουργός Ναυτιλίας

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υπουργός Ναυτιλίας


    Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα αναλάβει σήμερα τις ευθύνες του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας για δεύτερη φορά.

    Είναι ο 39ος υπουργός Ναυτιλίας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και είναι ο τρίτος υπουργός που έρχεται για δεύτερη φορά στο υπουργείο Ναυτιλίας, μετά τον Αλέξανδρο Παπαδόγγονα και τον Γιώργο Κατσιφάρα.

    Θα διαδεχθεί τον υπηρεσιακό υπουργό Θεόδωρο Κλιάρη, ο οποίος είναι ο δεύτερος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, μετά τον Θεόδωρο Κιζάνη, που έγινε υπουργός Ναυτιλίας.

    Την πρώτη φορά, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ήρθε στο υπουργείο Ναυτιλίας, στις 25 Ιουνίου του 2013 και παρέμεινε έως τις 26 Ιανουαρίου του 2015. Επανέρχεται δηλαδή ακριβώς δέκα χρόνια μετά.

    Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γεννήθηκε το 1969 στη Γλυφάδα και είναι γιος του πρώην υπουργού, βουλευτή και πρώην ευρωβουλευτή Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη του οποίου φέρει το όνομα. Κατάγεται από οικογένεια της Λακωνίας με μεγάλη πολιτική παράδοση από αρχής βασιλείας του Γεωργίου Α’, το 1864.

    Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτικές επιστήμες στο Extension School του Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Βοστώνης με ειδίκευση στον τομέα διεθνών σχέσεων. Η μεταπτυχιακή του εργασία είχε θέμα “Η Ελλάδα και οι Μεγάλες Δυνάμεις 1910-1920”.

    Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε ως νομικός σε θέματα Χρηματιστηρίου, κεφαλαιαγοράς, τηλεπικοινωνιών καθώς και ναυτιλίας, ενώ φέρεται να έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια σχετικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για βαλκανικά θέματα και την ασφάλεια της περιοχής και παράλληλα να έχει διδάξει σε ειδικά προγράμματα παλιννοστούντων και άγαμων μητέρων.

    Στην πολιτική δραστηριοποιήθηκε σε νεαρή ηλικία και ήταν στέλεχος της ΜΑΚΙ, μαθητικής παράταξης της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ, νεολαίας της Ν.Δ.Το 1997 στο 5ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Εξελέγη Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά στην Περιφέρεια της Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2000 και έπειτα στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009, του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2015. Στις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Βουλευτής στην περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθήνας.

    Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, όταν και άλλαξε η Κυβέρνηση, με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία και την αναπτυξιακή βοήθεια.

    Διετέλεσε Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2009 και από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 διετέλεσε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ έχει μετάσχει και σε πολλές άλλες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

    Είναι τακτικό μέλος των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2004 μέχρι και σήμερα.

    Στις 9 Οκτωβρίου του 2018 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τα Ευρωπαϊκά θέματα της χώρας.

    Στη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας, αναλαμβάνει ο Γιάννης Παππάς, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρόδο, στις 6 Μαρτίου 1968.

    Είναι οικονομολόγος, Σύμβουλος Εταιρικής Ανάπτυξης με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση στον Αγροτικό τομέα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του τμήματος της Νομικής σχολής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Εργάστηκε ως επιτελικό και διευθυντικό στέλεχος επί σειρά ετών σε εταιρίες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Διετέλεσε για 11 συναπτά έτη ανώτατο στέλεχος της «Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.». Από το 2012 είναι Σύμβουλος Εταιρικής Ανάπτυξης στον όμιλο «Παραπολιτικά». Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο χώρο της μαζικής εστίασης
    Στα φοιτητικά του χρόνια αρχικά ήταν μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και στη συνέχεια του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ. Iδρυτικό στέλεχος των LEO Ρόδου.

    Μέλος του Συλλόγου Ροδίων Αττικής, Εθελοντής και Μέλος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΑΕ Κολοσσός.

    Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου το 2012 και 2019 Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. Μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής : Αυστραλία, Ιταλία, Πολωνία.

    Σε μήνυμα του, με την υφυπουργοποίηση του, τόνισε: «Δεσμεύομαι να κάνω τα μέγιστα για την Ελλάδα και τα νησιά μας. Η ευθύνη μεγάλη.Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή που μου έκανε να με επιλέξει στη θέση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Δεσμεύομαι να κάνω τα μέγιστα για την Ελλάδα και τα νησιά μας, με υπευθυνότητα και συνέπεια, μα πάνω απ’ όλα με σκληρή δουλειά. Θέλω να σας ευχαριστήσω, για ακόμη μια φορά, για την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου. Δε θα προδώσω την εμπιστοσύνη και την ουσιαστική σχέση που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια. Από όπου και αν βρίσκομαι, από οποιαδήποτε θέση, ένας είναι ο στόχος μου: να είμαι χρήσιμος στην Πολιτεία και να προσφέρω τα μέγιστα στην Ελλάδα και στα Δωδεκάνησα».

     Διαβάστε επίσης:

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Οι ελλείψεις, οι προσλήψεις και οι νέες μεταρρυθμίσεις στα χέρια του νέου Υπουργού Υγείας

    O «άγνωστος» νέος Υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς

    Νεκρός ο δισεκατομμυριούχος James Crown – Ήταν το μακροβιότερος μέλος του ΔΣ της JPMorgan



    ΣΧΟΛΙΑ