• Ναυτιλία

    Bulker συμφερόντων του Γ. Προκοπίου συγκρούστηκε με πλοίο της Ζodiac Maritime στη Μαλαισία (upd)

    • Newsroom
    ο πλοιοκτήτης Γιώργος Προκοπίου

    ο πλοιοκτήτης Γιώργος Προκοπίου


    Φορτηγό πλοίο της ναυτιλιακής Sea Traders, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, υπέστη σοβαρή ζημιά μετά από τη σύγκρουση του με τεράστιο containership της Zodiac Maritime, έξω από τη Μαλαισία.

    Φωτογραφίες της αρμόδιας ναυτιλιακής υπηρεσίας της Μαλαισίας απεικονίζουν το χωρητικότητας 76,000 dwt panamax Galapagos (κατασκευής 20201) της ελληνικής εταιρείας, με σημαντικό χτύπημα στη δεξιά γάστρα, στο χώρο φορτίου, αναφέρει το tradewinds.

    Η σύγκρουση με το χωρητικότητας 14,952 teu, Zephyr Lumos (κατασκευής 2021) συνέβη την Κυριακή, 14 μίλια νοτιοδυτικά των εκβολών του ποταμού Muar.

    Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, το Galapagos αναφέρθηκε ότι είχε βλάβη στο σύστημα διεύθυνσης, με αποτέλεσμα να κινηθεί προς τα δεξιά και να μπλοκάρει τη διαδρομή του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο δεν μπόρεσε να το αποφύγει.

    Το Zephyr Lumos, που υπέστη ελάχιστες ζημιές, ήταν καθ ‘οδόν προς το κανάλι του Σουέζ, ενώ το πλοίο της Sea Traders κατευθυνόταν προς την Ινδία.

    Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί σε κανένα από τα δύο πλοία.

    Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ζημιά στον Galapagos καθώς και κάποια διαρροή πετρελαίου.

    Και τα δύο πλοία έχουν τεθεί υπό κράτηση προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες που διεξάγουν το υπουργείο ναυτιλίας και το τμήμα περιβάλλοντος.

    Bulker συμφερόντων του Γ. Προκοπίου συγκρούστηκε με πλοίο της Ζodiac Maritime
    φωτογραφία: ENews Malaysia

    Η ανακοίνωση της Sea Traders

    Σε ανακοίνωση της η Sea Traders αναφέρει ότι το πλοίο ανήκει στην Primco LTD και φέρει τη σημαία της Μάλτας.

    Είναι πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου που κατασκευάστηκε τον Ιανουάριο του 2010 και βρισκόταν καθ ‘οδόν από τη Σιγκαπούρη προς το Vizag της Ινδίας, φορτωμένο.

    Υπήρξαν δομικές ζημιές στο κύτος του πλοίου ως αποτέλεσμα του συμβάντος. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και ρύπανση από πετρέλαιο. Τα 23 μέλη του πληρώματος είναι σε καλή κατάσταση.

    Η εταιρεία έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, για να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει το περιστατικό και έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Η ναυτιλιακή συνεργάζεται με τις αρχές, ομοσπονδιακούς / κρατικούς οργανισμούς βάσει εγκεκριμένου σχεδίου, για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Εκπρόσωπος της Zodiac Maritime επισήμανε: “Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Zephyr Lumos ενεπλάκη σε σύγκρουση στα Στενά της Μάλακας στις 10 Ιουλίου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στα μέλη του πληρώματος σε κανένα από τα πλοία και δεν γνωρίζουμε για ρύπανση από το Zephyr Lumos“.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το πλήρωμα, το φορτίο και το πλοίο είναι όλα ασφαλή και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, με τα δύο πλοία να είναι αγκυροβολημένα με ασφάλεια στο λιμάνι της Μαλαισίας.

    “Οι διαχειριστές βρίσκονται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Το Galapagos έχει ασφάλιση μέσω του club P&I της Βόρειας Αγγλίας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ