• Ναυτιλία

    Nίκος Τσάκος: Συνεχίζει την ανανέωση του στόλου της ΤΕΝ – Πούλησε το 10ο πλοίο από τις αρχές του 2023

    Ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος - TEN

    Ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος


    Στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου της η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ) συμφερόντων του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, προχώρησε στην πώληση ενός ακόμη εκ των παλαιότερων aframax τάνκερ της.

    Στο εβδομαδιαίο της report η Advanced Shipping and Trading αναφέρει ότι το δεξαμενόπλοιο Izumo Princess, χωρητικότητας 105,374 dwt και κατασκευής 2007, πουλήθηκε σε άγνωστους αγοραστές στην τιμή των 37 εκατ. δολαρίων.

    Η εισηγμένη το αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία που έκλεισε πέρυσι 30 χρόνια από την ίδρυση της, έχει πουλήσει από τις αρχές του 2023 εννέα πλοία με μέσο όρο ηλικίας 18,5 ετών και τα αντικατέστησε με 16 πλοία -νεότευκτα και μοντέρνα μεταχειρισμένα- με μέσο όρο ηλικίας 1,3 ετών, αυξάνοντας παράλληλα τη μεταφορική της ικανότητα κατά 1,5 εκατομμύρια τόνους.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ναυλομεσιτών από τα έσοδα από τις συγκεκριμένες πωλήσεις ανήλθαν σε περίπου 200 εκατ. δολάρια.

    Παράλληλα, η ναυτιλιακή έχει αξιοποιήσει τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς για να επεκτείνει και να εξασφαλίσει νέες συμφωνίες για 32 από τα πλοία της, με αποτέλεσμα να έχουν υπογραφεί ήδη, συμβόλαια που εξασφαλίζουν έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η TEN κατέγραψε ρεκόρ καθαρών κερδών κατά την περσινή οικονομική χρήση. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 305 εκατ. δολάρια, ενώ ο τζίρος της ανήλθε σε 890 εκατ. δολάρια.

    Σημειώνεται ότι η ναυτιλιακή έχει ξεκινήσει τις επενδύσεις σε δεξαμενόπλοια με διπλά καύσιμα LNG σε μια προσπάθεια να χτίσει σταδιακά έναν 100% «πράσινο στόλο» μέχρι το 2030.

    Το 2023 παρέλαβε τέσσερα νεότευκτα δεξαμενόπλοια τύπου aframax διπλού καυσίμου, υψηλής τεχνολογίας και οικολογικού σχεδιασμού που κατασκευάστηκαν για μακροχρόνια ναύλωση σε μεγάλο πετρελαϊκό όμιλο.

    Ο διαφοροποιημένος στόλος της TEN αποτελείται σήμερα από 62 πλοία, δεξαμενόπλοια διαφόρων κατηγοριών και 3 LNG carriers. Παράλληλα έχει υπό κατασκευή οκτώ ακόμη τάνκερ, τα οποία θα παραλάβει το 2025 και το 2026.

    Διαβάστε ακόμη:

    Xάρης Βαφειάς: Η C3is εξαγόρασε πλοίο από την ιδιωτική εταιρεία του εφοπλιστή

    Ο «πόλεμος» των ναυπηγείων και ο στόχος για 1.000 επισκευές πλοίων στην Ελλάδα

    Πασχάλης Διαμαντίδης: Ένα ακόμη πλοίο για τον στόλο των 292 εκατ. δολαρίων της Velos

     



    ΣΧΟΛΙΑ