• Ναυτιλία

    NEE: Ανησυχία από την απόφαση της Ρωσίας για τα σιτηρά

    Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

    Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος


    «Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από λιμένες στη Μαύρη Θάλασσα έχει προκαλέσει ανησυχία σε διεθνές επίπεδο, τόσο όσον αφορά την διατροφική επάρκεια πληθώρας χωρών όσο και αναφορικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή», τονίζει με ανακοίνωση του το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ) και προσθέτει:

    Το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση που σχολιάζει την απόφαση της Μόσχας. Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

    «Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, βάζοντας τέλος σε μια σημαντική πρωτοβουλία για τη διατροφική επάρκεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Σημειώνεται πως η συμφωνία Black Sea Grain Initiative (BSGI) εξασφάλισε, από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι και σήμερα, την ασφαλή διέλευση, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σχεδόν 33 εκ. τόνων εξαγωγών από τις καλλιέργειες της Ουκρανίας, του κορυφαίου προμηθευτή δημητριακών και φυτικών ελαίων διεθνώς.

    Η ανακοίνωση, η οποία ήρθε ακριβώς πριν την έναρξη της συγκομιδής στην Ουκρανία και το πρόσφατο πλήγμα της γέφυρας που συνδέει τη Χερσώνα με την Κριμαία, δημιουργεί ανησυχίες για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια τιμή σιτηρών και επεξεργασμένων προϊόντων όπως τα άλευρα, επιβαρύνοντας αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής κ.α.

    Ταυτόχρονα, ενδέχεται να επηρεάσει τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου, μετά το κλείσιμο μιας σημαντικής εξαγωγικής αρτηρίας σιτηρών.

    Αξίζει να αναφερθεί πως οι νέες εξελίξεις φανερώνουν πρόθεση κλιμάκωσης του πολέμου και διαταράσσουν ορισμένες γεωπολιτικές ισορροπίες, που είχαν διασφαλιστεί από τη διεθνή κοινότητα προς όφελος του παγκόσμιου καταναλωτή».

    Διαβάστε επίσης:

    Εθιμοτυπική συνάντηση ΕΕΝΜΑ με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

    Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα

    Οίκος Ναύτου: Αύξηση επιδόματος στους ασφαλισμένους που πάσχουν από τετραπληγία – παραπληγία



    ΣΧΟΛΙΑ