• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Διορία τριών μηνών σε ΟΗΕ για να επιστρέψει στις συνομιλίες για τα σιτηρά

    • NewsRoom
    Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

    Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών


    Διορία τριών μηνών στον ΟΗΕ έδωσε η Ρωσία, προκειμένου να εφαρμοστούν οι όροι ενός μνημονίου, που θα διευκόλυνε τις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, ως όρο για την  επανάληψη των συνομιλιών για την επανεκκίνηση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας που είχε επιτευχθεί πριν από έναν χρόνο με διαμεσολαβητή τον ΟΗΕ, και η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

    Το Κρεμλίνο διαμαρτυρήθηκε ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις για τη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών σε τρόφιμα και λιπάσματα.

    Η απόσυρση της Ρωσίας σήμαινε ότι τερματίστηκε επίσης το σχετικό σύμφωνο που διευκολύνει τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, ανέφερε τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

    Σημειώνεται ότι το Κίεβο και η Μόσχα είναι μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων σιτηρών στον κόσμο.

    Ζαχάροβα: Το βάρος πλέον πέφτει στα Ηνωμένα Έθνη

    Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι το βάρος πλέον πέφτει στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να εφαρμόσουν τη ρωσική συμφωνία, εάν θέλουν η Μόσχα να επιστρέψει σε ευρύτερες συνομιλίες σχετικά με την επανεκκίνηση των ουκρανικών εξαγωγών.

    “Το ίδιο το Μνημόνιο Ρωσίας-Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι ……η συμφωνία θα είναι σε ισχύ για τρία χρόνια, και σε περίπτωση που ένα από τα μέρη σκοπεύει να την καταγγείλει (είτε η Ρωσία είτε ο ΟΗΕ), πρέπει να δώσει προειδοποίηση τριών μηνών. Εμείς, έχουμε ειδοποιήσει”, δήλωσε η Ζαχάροβα στο Radio Sputnik την Τετάρτη.

    “Συνεπώς, ο ΟΗΕ έχει ακόμη τρεις μήνες για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτού του θέματος», συμπλήρωσε.

    Πηγή: Reuters

    Διαβάστε επίσης: 

    Ζελένσκι: Η Ρωσία βάζει στο στόχαστρο τις υποδομές της συμφωνίας για τα σιτηρά

    Κρεμλίνο: Προειδοποιεί για τη συμφωνία για τα σιτηρά

    ΗΠΑ: Συνεργασία με άλλες χώρες για να συνεχιστεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών



    ΣΧΟΛΙΑ