• Ναυτιλία

    Naval Group: Κύριος στόχος η περαιτέρω ενίσχυση του αποτυπώματός της στην Ελλάδα


    Η Naval Group, στις 22 και 23 Ιουνίου 2021, πραγματοποίησε στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, την εκδήλωση «R&D Partners’Days».

    Στη διάρκεια της, εκδήλωσης με κυρίαρχο θέμα την ανάπτυξη πρωτοβουλιών R&D και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η Naval Group, πραγματοποίησε συναντήσεις με βιομηχανικούς εταίρους από την ελληνική αγορά. Μια δεύτερη αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με διοργάνωση της FΟRTH στο Ηράκλειο Κρήτης στις 24 Ιουνίου 2021.

    Η Naval Group έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2008. Ως μια από τις υποψήφιες εταιρείες για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ΠΝ, έχει σχεδιάσει ένα συμπαγές και ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή, με στόχο την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για την ελληνική βιομηχανία, τη διατήρηση πολλών εκατοντάδων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων οικονομικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στη χώρα.

    Κύριος στόχος της Naval Group είναι η περαιτέρω ενίσχυση του αποτυπώματος της στη χώρα, μέσω συνεργασιών με βιομηχανικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς εταίρους. Πέραν του προγράμματος φρεγατών, η Naval Group στοχεύει στην περαιτέρω υποστήριξη για την ανάπτυξη των Ελληνικών Αμυντικών Ναυτικών δυνατοτήτων, μέσω προγραμμάτων R&D από κοινού με ελληνικές βιομηχανίες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα σε τομείς τεχνολογίας αιχμής όπως η παραγωγή πρόσθετων, η προληπτική συντήρηση, τα drones και τα συστήματα ναυτικών αποστολών.

    Σε πρόσφατη εκδήλωση στη Γαλλική Πρεσβεία, ο Global CEO της Naval Group P. Er.Pommellet είχε δηλώσει: «Κύρια φιλοδοξία μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα ώστε να καταστεί ένα παγκόσμιο κέντρο ναυτικής καινοτομίας. Οι R&D Partners Days αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για συναντήσεις με ήδη υπάρχοντες αλλά και μελλοντικούς συνεργάτες, για επαφές και συζητήσεις για τρέχοντα αλλά και μελλοντικά προγράμματα σε τομείς αιχμής όπως η παραγωγή προσθέτων, η προληπτική συντήρηση, τα drones και τα συστήματα ναυτικών αποστολών.»

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης της Αθήνας, στις 22 Ιουνίου, η Naval Group πραγματοποίησε κατ ιδίαν συναντήσεις με ένα σημαντικό αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων όπως οι TERRA SPATIUM, FEAC Engineering, B&T Composites, EAB-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ όπως επίσης με εταίρους από τον ακαδημαϊκό χώρο, για συζητήσεις –μεταξύ άλλων- για drones, πρωτοποριακά υλικά, τεχνολογίες για ναυπηγεία του μέλλοντος, ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων και προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον ναυτικό τομέα.

    Αντίστοιχα τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, στις 23 Ιουνίου, ο κ. François-Régis Boulvert, Δ/ντης Διεθνών Επιστημονικών Συνεργασιών της Naval Group, παρουσίασε στους συμμετέχοντες την πελατοκεντρική προσέγγιση της Naval Group στην καινοτομία, περιγράφοντας επίσης τα δομημένα στάδια Έρευνας & Ανάπτυξης για την προσέγγιση συγκεκριμένων τομέων όπως η επιστήμη των υλικών, η κυβερνοασφάλεια, η ενέργεια, τα ηλεκτρονικά συστήματα και το Internet of Things.

    Παραδείγματα συνεργασιών στον Ερευνητικό τομέα, παρουσίασε ο κ.Thibault Cassin από το ENSTA της Βρετάνης, ενώ ακολούθησε παρουσίαση του κ. Stephane Klein Δ/ντη Τεχνικού Τομέα για την «ευφυή»βιομηχανία του Naval Group, σχετικά με το factory 4.0. Επίσης ο κ. François-Régis Boulvert μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την τοποθέτηση της Naval Group για Ευρωπαϊκές ευκαιρείες συνεργασίας με Έλληνες συνεργάτες στον Ναυτικό Τομέα, με ενίσχυση από το European Defence Fund και το πρόγραμμα Horizon Europe.

    «Ηταν εκπληκτικό να μοιράζεσαι το ενδιαφέρον των Ελλήνων εταίρων μας για συνεργασία. Υπάρχει πληθώρα ευκαιριών και είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε προηγούμενες επιτυχίες σε προγράμματα όπως Cybermar και Pandora, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του Ελληνικού Ναυτικού, όπως και τους ευρύτερους τομείς της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής ναυτιλίας σήμερα αλλά και στο μέλλον» δήλωσε ο κ. François-Régis Boulvert.

    Αντίστοιχη εκδήλωση, στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης στις 24 Ιουνίου, όπου η FORTH θα πραγματοποιήσει εργαστήρια για περαιτέρω eπεξεργασία σε θέματα ρομποτικής και drones (UxV) με τους ειδικούς της Naval Group και εκπροσώπους Γαλλικών Ακαδημαϊκών Φορέων (ENSTA Bretagne and ENIB) για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων σχέσεων συνεργασίας.

    Η Naval Group έχει ήδη υπογράψει συνεργασίες με τρία από τα κυριότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ερευνητικό Κέντρο της Forth.

    Για τις εταιρείες που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν και θα επιθυμούσαν, όμως, να παρουσιάσουν το όραμα τους και να συζητήσουν τις δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία στο τομέα του R&D, η Naval Group θα διοργανώσει ειδικές συναντήσεις μέσω βιντεοδιάκεψης τις προσεχείς εβδομάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ