• Ναυτιλία

    Ναυπηγείο Σκαραμαγκά: Προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση με Προκοπίου, Σταϊκούρα και συνδικαλιστές

    Γιώργος Προκοπίου και Χρήστος Σταϊκούρας

    Γιώργος Προκοπίου και Χρήστος Σταϊκούρας


    Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την εξόφληση των εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και έως τις 20 Ιανουαρίου θα υπάρξει ψήφιση τροπολογίας από τη Βουλή ώστε να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

    Εν τω μεταξύ, προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και συνδικαλιστές του σωματείου εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, προκειμένου να συζητήσουν για την επόμενη ημέρα, τις προσλήψεις και τον σχεδιασμό ανάπτυξης του Ναυπηγείου.

    Το σωματείο των εργαζομένων, με έγγραφο του, που το υπογράφουν ο πρόεδρος Ε. Μπαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας Β. Καρακίτσιος, έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στο υπουργείο Εργασίας “για την επόμενη ημέρα μετά δηλαδή την μεταβίβαση του ναυπηγείου στον Γιώργο Προκοπίου”.

    Οι προτάσεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί ως παράρτημα και στο πρακτικό που έχει υπογραφεί με την ειδική διαχείριση, είναι:

    – συνέχιση του προγράμματος του πολεμικού ναυτικού, με απασχόληση όλων των εργαζομένων.

    – παροχή της δυνατότητας στους εργαζόμενους για μεταφορά τους στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λόγω της τεχνογνωσίας τους στην κατασκευή, συντήρηση και επισκευή πολεμικών σκαφών.

    – ένταξη εργαζομένων που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση σε προγράμματα με καταβολή αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για την πλήρη συνταξιοδότησή τους.

    – προγράμματα αναπλήρωσης απωλειών από την μη ένταξή τους στο πλαίσιο που περιγράφεται στο πρακτικό διαβούλευσης των εργαζομένων στις βάρδιες την περίοδο της εκ περιτροπής εργασίας και των εργαζομένων του τροχαίου υλικού που είναι εκτός του ίδιου πλαισίου.

    – προγράμματα συμπλήρωσης της διαφοράς των ποσών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με το συνολικό ποσό του ICC.

    Όπως διέρρευσε, αμέσως μετά τις γιορτές θα γίνουν οι αναγκαίες συζητήσεις για την προώθηση αυτών των θέσεων.

    Επίσης, το σωματείο εργαζομένων, γνωστοποίησε τις εξελίξεις που έγιναν μετά την πρόσφατη γενική συνέλευση.

    Αναλυτικότερα, επισημαίνονται τα εξής:

    «Από την πρώτη του νέου έτους, ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται ολόκληρη την κανονική του άδεια, σύμφωνα με το Νόμο. Έτσι όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει μέρος της άδειάς του από την πρώτη του νέου έτους, η οποία θα πρέπει να του χορηγηθεί αν το επιτρέπουν οι ανάγκες της υπηρεσιακής του θέσης.

    Το πρακτικό της διαβούλευσης, όπως σας το γνωστοποιήσαμε στη Γενική μας Συνέλευση και το ανέλυσε ο δικηγόρος μας Βασίλης Πήττας, υπογράφτηκε από τα δύο μέρη και έχει πάει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για επικύρωση.

    Εν τω μεταξύ διάφορα προβλήματα εμφανίστηκαν κατά την εξειδίκευση από την εταιρεία των μέτρων που συμφωνήθηκαν, τα οποία προκάλεσαν αναταραχή και ανησυχίες. Σε συνεννόηση με τον διαχειριστή και τους νομικούς των δύο πλευρών δόθηκε ικανοποιητική λύση.

    Το πρώτο θέμα ήταν η αποζημίωση στους εργατοτεχνίτες μετά το 2013. Η εταιρεία στα σημειώματα που μοίρασε τους υπολόγιζε αποζημίωση εργατοτεχνίτη. Το θέμα λύθηκε και θα πάρουν αποζημίωση υπαλλήλου.

    Το ίδιο έγινε και με τους εργαζόμενους με ασφάλιση ΝΑΤ. Τους υπολόγιζε αποζημίωση Ναυτικού. Θα πάρουν κανονικά αποζημίωση υπαλλήλου.

    Το δεύτερο θέμα είναι αυτό των υπερωριών. Πώς θα υπολογιστούν οι υπερωρίες για την αποζημίωση. Οι υπερωρίες θα μετρήσουν στην αποζημίωση εφ’ όσον είναι τακτικές και θα υπολογιστεί ο ετήσιος μέσος όρος που ο εργαζόμενος έχει απασχοληθεί υπερωριακά με την προϋπόθεση να έχει τουλάχιστον 5-6 μήνες υπερωριακή εργασία.

    Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου το Προεδρείο του Σωματείου με τον νομικό μας σύμβουλο Βασίλη Πήττα συναντήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Γ.Γ. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κουλοχέρη και Νομικούς Εκπροσώπους.

    Κατά την συνάντηση μας επιβεβαίωσαν ότι η τροπολογία που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως με την έναρξη των εργασιών μετά τις γιορτές και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

    Επίσης συζητήθηκε ότι τέλος του μήνα λήγει το τρίμηνο που έχει δοθεί από το Υπουργείο Άμυνας για τις εργασίες στο Ναυπηγείο. Τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Υπουργείο Άμυνας μας διαβεβαίωσαν ότι θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή για να συνεχιστεί για ένα ακόμη τουλάχιστον τρίμηνο.

    Έχουμε από καιρό θέσει στο Υπουργείο Άμυνας, παράλληλα με το Οικονομικών και Εργασίας, να υπάρξει πρόβλεψη ώστε μετά την λύση των συμβάσεων εργασίας μας που κατά το πρακτικό αναμένονται περί τις 31 Ιανουαρίου, το προσωπικό να συνεχίσει να εργάζεται για το Πολεμικό Ναυτικό με νέες συμβάσεις. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει.

    Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας. Για να καταβληθούν τα οφειλόμενα. Για να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εργασία την επόμενη μέρα».

    Διαβάστε επίσης:

    Αντώνης Νταλακογιώργος: Άκαρπες οι συζητήσεις για υπογραφή σύμβαση εργασίας με τους ακτοπλόους



    ΣΧΟΛΙΑ