• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου – Τους επόμενους μήνες η απόφαση

    Γιώργος Προκοπίου, Εφοπλιστής

    Γιώργος Προκοπίου, Εφοπλιστής


    Η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του Γιώργου Προκοπίου θα κριθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του  Συμβούλιου της Επικρατεία, μέσα στους επόμενους μήνες.

    Σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο συζητήθηκε η αίτηση του Δήμου  Χαϊδαρίου, κατά της “ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.” (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και των Ελληνικών Ναυπηγείων.

    Ζητά να ακυρωθούν:

    1) Η από 4.6.2021 προκηρύξεως της εταιρείας  ΕΤΑΔ  Α.Ε. για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση τμήματος ακινήτου  της μείζονος εκτάσεως των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και

    2) της Α.Π. 9015/7.7.2021 αποφάσεως του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε οριστικός πλειοδότης η εταιρεία “MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED” με οικονομικό αντάλλαγμα 37.316.041,88 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ από το Δεκέμβρη, έχει προσωρινά μπλοκάρει τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά .

    Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο ΣτΕ, ο Δήμος Χαϊδαρίου υποστηρίχθηκε ότι  η έκταση του αιγιαλού    στην οποία, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει και δεξαμενή πλοίων, η οποία παραχωρήθηκε για 49 έτη με δυνατότητα παράτασης,  συνιστά συμβατικό δικαίωμα αποκλειστικής χρήσεως του αιγιαλού (και του αντίστοιχου θαλασσίου χώρου) από τα Ναυπηγεία, κάτι που συνεπάγεται απόλυτη αδυναμία ασκήσεως των δικαιωμάτων που απορρέουν από την κοινοχρησία του αιγιαλού (η οποία υφίσταται, κατά νόμο, ανεξαρτήτως της φυσικής ή τεχνικής διαμορφώσεώς του). Τονίστηκε, ακόμη, ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου, τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων, αλλά όχι στις επενδύσεις άνευ όρων.

    Από την πλευρά των Ναυπηγείων, υποστηρίχθηκε ότι ο  Δήμος δεν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ γιατί δεν του ανήκει η επίμαχη περιοχή του αιγιαλού, αλλά και η παραχώρηση έγινε από το Ελληνικό Δημόσιο και  έτσι δεν θίγονται τα συμφέροντά του.

    Διαβάστε επίσης

    Συζητούνται στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας – Μύθος η βία στα ΑΕΙ, υποστηρίζουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ