• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Διασφάλιση θέσεων εργασίας και πληρωμή των δεδουλευμένων ζητούν οι εργαζόμενοι – Ζητούν συνάντηση με Σταϊκούρα και Παναγιωτόπουλο

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών - ΑΕΠ

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Με επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ε. Μπαλογιάννη και τον γενικό γραμματέα, Β. Καρακίτσο, εκφράζει τις ανησυχίες των εργαζομένων για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και ζητούν νέα συνάντηση μαζί του, η οποία όμως, όπως γνωστοποιήθηκε αρμοδίως δεν μπορεί να γίνει λόγω των υποχρεώσεών του, μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδος.

    Παράλληλα αναμένεται συνάντηση των εργαζομένων, την ερχόμενη εβδομάδα, με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου για μια ακόμη φορά να του τεθεί το ζήτημα της συνέχισης χωρίς διακοπή του προγράμματος συντήρησης των υποβρυχίων και μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης με το νέο επενδυτή, ώστε να μην παραμείνουν τα Ναυπηγεία σε κενό εργασιών και οι εργαζόμενοι εκτός εργασίας. Η μέχρι τώρα διαβεβαίωση ήταν ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί.

    Αναλυτικότερα, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τονίζουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους:

    “Από τον Ιούνιο του 2021 το ενεργητικό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά πουλήθηκε σε ιδιώτη επενδυτή, όμως για μόλις 25 εκατομμύρια ευρώ. Μια τιμή που είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Έκτοτε, παρά την παρέλευση 15 και πλέον μηνών, η διαδικασία ουσιαστικά δεν έχει προχωρήσει. Η μεταβίβαση προς τον επενδυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους παραμένουν άλυτα.

    Με την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά , καμία από τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης δεν έχει υλοποιηθεί. Οι θέσεις εργασίας μας όχι μόνο δεν είναι διασφαλισμένες, όπως ήταν- και παραμένει- το βασικό αίτημά μας, αλλά περιμένουμε όλοι οι εργαζόμενοι με τη υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης στο νέο επενδυτή, να λάβουμε τις απολύσεις μας. Και μάλιστα χωρίς να μας καταβληθούν ούτε οι αποζημιώσεις μας ούτε και τα δεδουλευμένα μας που φτάνουν σε ύψος πολλά εκατομμύρια ευρώ.

    Με σειρά παρεμβάσεών μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά και μέσω της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας έχουμε κατ’ επανάληψη θέσει τα δύο βασικότερα θέματά μας και έχουμε καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις μας επ’ αυτών. Τα θέματα αυτά είναι:

    Πρώτον: Διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας.

    Δεύτερον: Καταβολή των οφειλομένων αποδοχών και αποζημιώσεων.

    Για την καταβολή των οφειλομένων έχουμε τονίσει προς κάθε αρμόδιο ότι κατά ένα μεγάλο μέρος αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν το Ελληνικό Δημόσιο, σεβόμενο τις δικαστικές αποφάσεις, αποδώσει προς τους εργαζόμενους το ποσό που έχει επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου και υπέρ της ΕΝΑΕ από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC) , η απόφαση του οποίου και με απόφαση του Αρείου Πάγου είναι δεσμευτική για το Δημόσιο.

    Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 5-7-2022 με τον Υπουργό Οικονομικών και με τη συμμετοχή Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, υπηρεσιακών παραγόντων, της ειδικής διαχείρισης και εκπροσώπων του σωματείου μας, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών μας διαβεβαίωσε ότι το σύνολο των χρημάτων που έχουν επιδικαστεί από το ICC υπέρ της ΕΝΑΕ, θα διατεθούν για την πληρωμή των οφειλομένων αποδοχών και των αποζημιώσεων προς τους εργαζόμενους και ότι προς τούτο θα ετοιμαστεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αχθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου.

    Παρά τη ρητή όμως αυτή δέσμευση του Υπουργού, έχουν περάσει δύο μήνες από την ημέρα εκείνη και ακόμη, όχι μόνο δεν έχει πάει στη Βουλή η ρύθμιση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση σε ποιό στάδιο βρίσκεται, ποιό το περιεχόμενό της και πότε αναμένεται να ψηφιστεί.

    Το χειρότερο δε είναι ότι από διάφορες κατευθύνσεις κυκλοφορούν φήμες ότι τελικά δεν θα διατεθεί το σύνολο του εν λόγω ποσού στους εργαζόμενους, αλλά θα διατεθεί και σε άλλους πιστωτές, ή για την κάλυψη διαφόρων εξόδων της ειδικής διαχείρισης, ή ότι θα δοθεί στους διαχειριστές για την διανομή του στους πιστωτές σύμφωνα με τους κανόνες του νόμου που διέπει την ειδική διαχείριση.

    Η μεγάλη μέχρι τώρα καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τις κυκλοφορούσες φήμες έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αναταραχή στους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον φοβούνται ότι και αυτή η Κυβερνητική εξαγγελία θα χαθεί ή θα εξοστρακιστεί λόγω της εμπλοκής και των παρεμβάσεων διαφόρων συμφερόντων αλλά και εξ αιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας.

    Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχουμε επιδείξει μέχρι τώρα ιδιαίτερη υπομονή και με ρεαλισμό και υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που καθημερινά εμφανίζονται. Θεωρούμε όμως ότι μια κυβερνητική απόφαση, η οποία με σαφήνεια και χωρίς αιρέσεις ανακοινώνεται από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει και να υλοποιείται.

    Παρά την παρέλευση 15 μηνών από την πώληση του ενεργητικού στον νέο επενδυτή, τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Καμία ρύθμιση για τις θέσεις εργασίας μας, καμιά ρύθμιση για την καταβολή των οφειλομένων. Και παρά την ρητή δέσμευση από τον Υπουργό Οικονομικών για την απόδοση των χρημάτων του ICC προς τους εργαζόμενους και την παρέλευση δύο μηνών από τότε, ούτε αυτή η ρύθμιση προχώρησε. Παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή δεν επιφέρει κανένα επιπλέον κόστος για το Δημόσιο, αφού τα χρήματα που θα αποδοθούν, οφείλονται και πρέπει να αποδοθούν σε εκτέλεση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.

    Θέλουμε να πιστεύουμε, όπως επανειλημμένα καλοπροαίρετα έχουμε πει, ότι οι παραπάνω διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης δεν θα ανατραπούν, ούτε θα “λοξοδρομήσουν” στην πορεία, με το πρόσχημα διαφόρων νομικών και οικονομικών ζητημάτων που τίθενται από διαφόρους εντός και εκτός της Κυβέρνησης. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε παρόμοια απόπειρα”.

    Διαβάστε επίσης

    Σταϊκούρας: Εμβληματική η επένδυση στο Ελληνικό, διαφανής και επιτυχής ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά



    ΣΧΟΛΙΑ