• Ναυτιλία

    Ν. Μουνδρέας: Συμφωνία έκπληξη για πλοίο της NGM Energy

    • Εριέττα Κομνηνού

    O εφοπλιστής Νίκος Μουνδρέας, της NGM Energy


    Μία ιδιαίτερα συμφέρουσα συμφωνία με υψηλότερα από τα αναμενόμενα ναύλα πέτυχε η ναυτιλιακή NGM Energy, συμφερόντων της οικογένειας Μουνδρέα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία ναύλωσε το χωρητικότητας  150,000-dwt τάνκερ A Symphony (κατασκευής 2001) στην Petco Energy με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για ένα έτος με ναάλα που κυμαίνονται από 37.000 έως 35.000 δολάρια ημερησίως.

    Για το 19 ετών suezmax δεξαμενόπλοιο, οι τιμές αυτές θεωρούνται υψηλές και αποτυπώνουν την ισχυρή εικόνα της αγοράς αυτή την περίοδο. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η πληροφορία για το υψηλότερο ναύλο τότε τα έσοδα που θα εξασφαλίσει η ναυτιλιακή αναμένεται να ανέλθουν στα 13,5 εκατ. δολάρια, κατά την περίοδο ναύλωσης.

    Η NGM Energy πλήρωσε σχεδόν 12 εκατ. δολάρια τον περασμένο Απρίλιο για την εξαγορά του A Symphony (που ονομάζονταν τότε DS Symphony) και του αδελφού πλοίου DS Melody (μετονομάστηκε σε A Melody), το οποίο κατασκευάστηκε επίσης το 2001, από τη γερμανική εταιρεία Dr Peters. Σύμφωνα με ναυλομεσίτες, η αξία των δύο πλοίων είναι υψηλότερη αυτή την περίοδο και ανέρχεται στα 15,5 εκατ. δολάρια.

    Η ναυτιλιακή της οικογένειας Μουνδρέα, έχει διαφοροποιημένο στόλο που αποτελείται από τάνκερ και φορτηγά πλοία, μέσης ηλικίας 13 ετών. Πέρυσι επέκτεινε το στόλο της με προσεκτικές κινήσεις, προχωρώντας στην εξαγοράς έξι πλοίων, ενώ παράλληλα πούλησε δύο VLCC και ένα τάνκερ χωρητικότητας 159,000 dwt, το La Mer, κατασκευής 1998.

    Μεταξύ άλλων, την περασμένη Άνοιξη, η NGM Energy, πούλησε το VLCC Vida (κατασκευής 2003), σε εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έναντι 25,75 εκατ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας μάλιστα κέρδη από την κίνηση αυτή. Υπενθυμίζεται ότι η ναυτιλιακή είχε εξαγοράσει το συγκεκριμένο πλοίο τον Οκτώβριο του 2018 έναντι 22,8 εκατομμυρίων δολαρίων, και από την πώληση του κατέληξε με κέρδος 3,2 εκατ. δολαρίων.

    Εκτός από την έντονη δραστηριότητα της στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, η NGM Energy έχει υπό κατασκευή και δύο τάνκερ suezmaxes, στο ναυπηγείο New Times Shipbuilding, τα οποία θα παραλάβει το επόμενο έτος. Το κόστος τους, σύμφωνα με πληγές, θα διαμορφωθεί στα 56 εκατ. δολάρια έκαστο.



    ΣΧΟΛΙΑ