• Ναυτιλία

    MSC: Παρήγγειλε δύο κρουαζιερόπλοια στη Fincantieri

    Ο Τζανλουίτζι Απόντε ξεκίνησε το 1970 με ένα γερμανικής κατασκευής μεταχειρισμένο σκάφος μόλις 2.900 dwt

    Ο Τζιανλουίτζι Απόντε ξεκίνησε το 1970 με ένα γερμανικής κατασκευής μεταχειρισμένο σκάφος μόλις 2.900 dwt


    Η MSC, επιβεβαίωσε την παραγγελία δύο κρουαζιεροπλοίων, που θα κινούνται με υδρογόνο με την φίρμα Explora Journeys στο ναυπηγείο Fincantieri» υπογραμμίζοντας «τη δέσμευσή της να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, μέσω έρευνας σε νέες και προηγμένες περιβαλλοντικές τεχνολογίες για πολυτελή πλοία».

    Η συνολική επένδυση, ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή έξι πλοίων της Explora Journeys. Οι συμβάσεις υπόκεινται στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για τον πλοιοκτήτη σύμφωνα με την πρακτική της αγοράς.

    Τα Explora V και Explora VI θα μπορούν να έχουν νέες λύσεις ενεργειακής απόδοσης και θα μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα όπως βιοσυνθετικό αέριο και μεθανόλη.

    «Το τμήμα κρουαζιέρας της MSC θα συνεργαστεί με τη Fincantieri για να αξιολογήσει τη δυνατότητα εξοπλισμού και των δύο πλοίων με την πιο πρόσφατη τεχνολογία μπαταριών, καθώς και μια σειρά πιθανών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του άνθρακα και πιο προηγμένων συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων».

    Η παράδοση αυτών των δύο επιπλέον πλοίων αναμένεται το 2027 και το 2028.

    Το κρουαζιερίπλοιο Explora
    Το κρουαζιερίπλοιο Explora

    Ο Pierfrancesco Vago, Executive Chairman – Cruise Division MSC Group, δήλωσε: «Μαζί με τη Fincantieri, με την Explora V και VI θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε νέες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης μεγάλων κυψελών καυσίμου που τροφοδοτούνται από υδρογόνο και της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, τη διαχείριση των απορριμμάτων και άλλες νέες τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη δέσμευσή μας για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050».

    Ο Pierroberto Folgiero, Διευθύνων Σύμβουλος της Fincantieri, από την πλευρά του σχολίασε: «Αυτό το νέο συμβόλαιο με την MSC είναι σημάδι της αυξανόμενης ζωτικότητας του τομέα της κρουαζιέρας, σύμφωνα με αυτό που περιμέναμε. Σε στρατηγικούς όρους, το μέλλον μας θα εξαρτηθεί από την ικανότητα να καθοδηγούμε την εξέλιξη του κλάδου προς όλες τις τεχνολογίες της ενεργειακής και ψηφιακής μετάβασης με την επιχειρηματικότητα που απαιτείται για την επικύρωση, τη βιομηχανοποίηση και την εμπορευματοποίηση νέων λύσεων. Η συνάφεια της συνεργασίας με την MSC με αυτή την έννοια αποτελεί ένα μεγάλο στρατηγικό ερέθισμα προς το μέλλον σύμφωνα με τους στόχους τεχνολογικής ανάπτυξης που ορίζονται στο νέο μας βιομηχανικό σχέδιο. Ως εκ τούτου, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το έργο Explora σηματοδοτεί την επιτάχυνση αυτής της νέας φάσης,

    Τα δύο νέα πλοία θα επιδιώξουν τη χρήση κυψελών καυσίμου υγροποιημένου υδρογόνου για ξενοδοχειακές λειτουργίες ενώ βρίσκονται στο λιμάνι, για την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα με σβησμένους κινητήρες. Τα πλοία θα είναι επίσης εξοπλισμένα με νέας γενιάς κινητήρες υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω το θέμα της ολίσθησης μεθανίου με τη χρήση συστημάτων περιορισμού.

    Το πρώτο πλοίο της Explora Journeys, Explora I, παραδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την Fincantieri και αυτή τη στιγμή ταξιδεύει στη Βόρεια Ευρώπη. Το πλοίο θα περάσει το φθινόπωρο στη Βόρεια Αμερική και το χειμώνα στην Καραϊβική Θάλασσα. Την άνοιξη του 2024 θα πλεύσει στα ανοιχτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών και της Χαβάης, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024 για μια σειρά από ταξίδια στη Μεσόγειο Θάλασσα.

    Το Explora II, που ξεκίνησε η κατασκυεή του πριν λίγες μέρες στο ναυπηγείο της Γένοβας Sestri Ponente, θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2024 και θα λειτουργεί μέχρι τον Απρίλιο του 2025 στη Μεσόγειο Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή, τον Ινδικό Ωκεανό και την Αφρική, επισκεπτόμενοι 82 λιμάνια σε 26 χώρες .

    Το Explora III θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2026 και η κατασκευή του ξεκίνησε στην πρωτεύουσα της Λιγουρίας στις 6 Σεπτεμβρίου με τελετή κοπής λαμαρίνας. Τέλος, η κατασκευή του Explora IV, που τροφοδοτείται από LNG, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024 και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2027.

    Διαβάστε επίσης:

    Συμεών Παληός: Μυστικές επαφές για την κόντρα της Performance Shipping με τον Γιώργο Οικονόμου

    Είκοσι εφοπλιστές απέναντι στην Τραυλού για τη βοήθεια στη Θεσσαλία

    Τραυλού: Έλληνες και Γερμανοί εφοπλιστές συνενώνουμε τις δυνάμεις μας



    ΣΧΟΛΙΑ