• Business

    Μαρίνα Χατζηπατέρα – Σοράγια Νταράμπι (TMV): Νέο fund 64 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση startups που βοηθούν τον πλανήτη

    • NewsRoom

    Μαρίνα Χατζηπατέρα και Σοράγια Νταράμπι


    Με την πρώτη ματιά, η Μαρίνα Χατζηπατέρα και η Σοράγια Νταράμπι, συνιδρύτριες του επιτυχημένου venture capital TMV (Trail Mix Ventures), δείχνουν να είναι διαφορετικές.

    Η καριέρα της Νταράμπι απογειώθηκε στον χώρο των ειδικών σε θέματα τεχνολογίας της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όπου διαχειρίστηκε τις πρώτες επαφές των New York Times με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ψηφιακό κόσμο πριν προχωρήσει στην συνίδρυση πολλών startups.

    Από την άλλη πλευρά, η Μαρίνα Χατζηπατέρα έχτισε το δικό της όνομα στην Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες, εκπροσωπώντας τη ναυτιλιακή της οικογένειάς της, την Dorian LPG, και συμβάλλοντας στη διαδικασία εισαγωγής της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το 2014.

    Ωστόσο, ως συνεργάτιδες, οι δύο πρώην συμφοιτήτριες ταιριάζουν. «Τα δίκτυά μας είναι τελείως διαφορετικά, άρα και συμπληρωματικά», επισημαίνει η Χατζηπατέρα, σε άρθρο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Forbes. «Έχουμε την ίδια όρεξη και ορμή, και την ίδια άποψη για τον κόσμο».

    Τώρα με ένα νέο δεύτερο fund ύψους 64 εκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζεται από χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς, όπως η Bank of America και η JP Morgan Asset Management, η Χατζηπατέρα και η Νταραμπί φιλοδοξούν να μετατρέψουν την TMV από venture capital σε ίδρυμα.

    Η ίδρυση της TMV

    Η TMV ιδρύθηκε το 2016, όταν οι δύο γυναίκες, που είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Georgetown, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

    Η Νταράμπι εμφανίστηκε πρώτη φορά στο εξώφυλλο της Fast Company το 2010 και ήταν συνιδρύτρια του οδηγού Foodspotting και της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Zady. Αφού στήριξε αρκετές εταιρείες, αναζητούσε τρόπους να πραγματοποιεί τις επενδύσεις της μέσω ενός οργανωμένου σχήματος.

    Η Χατζηπατέρα είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ μετά από διάφορες δραστηριότητες της στο εξωτερικό με στόχο την υλοποίηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Dorian LPG, έχοντας χτίσει τις επενδυτικές της σχέσεις, και προσανατολίζονταν πλέον στην δημιουργία ενός οικογενειακού γραφείου προκειμένου να επενδύει η ίδια σε startups εταιρείες.

    Το ενδιαφέρον και των δύο εστιάζονταν σε εταιρείες που δίνουν εξίσου μεγάλη έμφαση στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο όσο και στην επιχειρηματική επιτυχία.

    Κατά τον πρώτο γύρο των επενδύσεων του, το venture capital που ίδρυσαν επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις start up του κλάδου υγείας και σε εταιρείες που ασχολούνται με το μέλλον της εργασίας, όπως ο χώρος συνεργασίας με επίκεντρο τις γυναίκες, The Wing, η Cityblock, που δημιουργεί υπηρεσίες υγείας για ασθενείς με χαμηλό εισόδημα, η Kingbody που δραστηριοποιείται στην υγεία των γυναικών και τη γονιμότητα, αλλά και η επιχείρηση ολιστικής ιατρικής Parsley Health.

    Στην εταιρεία του προστέθηκαν δύο ακόμη partners, ο Evan Wray, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στη λίστα Forbes Under 30 και ήταν CEO της Mavely, και ο Darshan Somashekar, ένας επιχειρηματίας, ιδρυτής startup.

    Οι επενδύσεις

    Παρά το υπόβαθρο των ιδρυτών της, η Trail Mix Ventures δεν επικεντρώθηκε στα μέσα, τη ναυτιλία ή τα τρόφιμα.

    Εξαίρεση αποτέλεσε η Nautilus Labs, με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των στόλων, την οποία η TMV στήριξε με το πρώτο της fund. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Matt Heider, τόνισε, σύμφωνα με το Forbes, ότι η Χατζηπατέρα βοήθησε τη startup να αποκτήσει τον πρώτο της πελάτη, ενώ συνέβαλε και στην επίτευξη σημαντικών επαφών στον κλάδο της ναυτιλίας.

    Στην εταιρεία ολιστικής ιατρικής Parsley Health, η ιδρύτρια της Dr. Robin Berzin έλαβε επενδυτική στήριξη από την TMV στην έναρξη της δημιουργίας της, το 2017. Η Νταράμπι είχε δοκιμάσει το προϊόν της, ενώ για λίγο καιρό η Berzin ήταν γιατρός της.

    Κατά την πρώτη σειρά χρηματοδότησης της Parsley, η TMV την βοήθησε σημαντικά στην εξεύρεση και αξιολόγηση των υποψήφιων επενδυτών. «Έχουν ένα απίστευτο ρεκόρ επενδύσεων σε εταιρείες στις οποίες ηγούνται γυναίκες», επισήμανε η Berzin.

    Σήμερα η ομάδα της TMV έχει μεγαλώσει και περιλαμβάνει νέα στελέχη, όπως η Emma Silverman και ο Lucas Turner-Owens, που έχει αναλάβει και χρέη CFO.

    Επίσης, βοηθά στην ίδρυση μία κοινότητας για venture capital γυναικών, την Transact Global. Μία στις τρεις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της TMV έχουν γυναίκες συνιδρυτές.

    Η στήριξη από το Project Spark

    Η συγκέντρωση ενός δεύτερου fund, δεν ήταν εύκολη. Όταν ο Covid-19 διέψευσε τις φιλοδοξίες για συγκέντρωση κεφαλαίων από συγκεκριμένους εταίρους στην Ευρώπη, το δίδυμο σταμάτησε να εστιάζει στις ανάγκες του χαρτοφυλακίου του στα μέσα του 2020. Η Νταράμπι έλειψε εκείνο το καλοκαίρι, καθώς γέννησε την κόρη της.

    Ωστόσο, το φθινόπωρο επανήλθαν με ένα νέο σλόγκαν. “Πρέπει να σηκώνεσαι κάθε μέρα και να συμπεριφέρεσαι σαν να μην σε έχουν απορρίψει πέντε φορές και να συνεχίζεις”, επισημαίνει η Χατζηπατέρα.

    Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, η TMV είχε συγκεντρώσει τα πρώτα κεφάλαια και άρχισε να επενδύει, υπογράφοντας 22 επιταγές χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του έτους. Συνήθως επιδιώκει να επενδύει 1 έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια για την απόκτηση ποσοστού περίπου 10% σε startups και εταιρείες σε πρώιμο στάδιο δημιουργίας.

    Η δημιουργία του fund έγινε ευκολότερη με τη βοήθεια των τραπεζών. Η TMV ήταν μια από τις πρώτες επενδύσεις που έγιναν από το Project Spark, την πρωτοβουλία 50 εκατομμυρίων δολαρίων της J.P. Morgan Asset Management για την υποστήριξη αναδυόμενων διαχειριστών διαφορετικών προελεύσεων.

    «Η TMV ξεχώρισε ως μια συνεκτική ομάδα με αλληλλοσυμπληρωματική τεχνογνωσία, ως διαχειριστές με εκτεταμένα δίκτυα που τους επιτρέπουν να προσθέτουν αξία στους ιδρυτές στους οποίους επενδύουν», έγραψε ο Jamie Kramer, Επικεφαλής του Ομίλου Alternative Solutions και πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής του Project Spark, σε δήλωση του.

    Το κλειδί της επιτυχίας

    Βασικό κλειδί της επιτυχίας για την TMV αποτελεί η επικοινωνία. Πολλά funds απλώς στέλνουν τριμηνιαίες ή ετήσιες ενημερώσεις με τις λίστες των επενδύσεών τους, λέει ο συνεργάτης Randy Reddig, πρώην μέλος της ιδρυτικής ομάδας της Square που έχει υποστηρίξει την TMV. «Το πάνε ένα βήμα παραπέρα και μας βοηθούν να νιώθουμε πιο κοντά τους ως μάνατζερ, οπότε είμαστε ενθουσιασμένοι που τους υποστηρίζουμε», τονίζει.

    «Στέλνουν μηνύματα και χτίζουν το brand τους».

    Όπως αναφέρει η Νταράμπι, «Αν το κάνουμε σωστά, τότε θα μείνουμε στην αγορά».

     Διαβάστε ακόμη:

    Μαρίνα Χατζηπατέρα: Το venture capital TMV και η καινοτομία στη ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ