• Ναυτιλία

    Κρίσιμες ώρες για τα ναυπηγεία Ελευσίνας-Γεωργιάδης: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξυγίανση μέσα από τη λύση Onex (upd)

    Πάνος Ξενοκώστας, Άδωνις Γεωργιάδης


    Μέσα σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδης και του επικεφαλής της εταιρείας Onex, Πάνου Ξενοκώστα, στα ναυπηγεία Ελευσίνας

    Η επίσκεψη κρίνεται ως ιδιαίτερη σημαντική, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την εξυγίανση των πολύπαθων ναυπηγείων. Το παρών έδωσε και υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία που απεύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξυγίανση των ναυπηγείων μέσα από τη λύση Onex, ώστε τα ναυπηγεία να γυρίσουν σελίδα και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.

    Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στον αμερικάνικο οργανισμό DFC, ο οποίος σκοπεύει να εμπλακεί στην διαδικασία εξυγίανσης υπογραμμίζοντας την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος. Αποκάλυψε πως και οι πιστώτριες τράπεζες συναινούν στην εξυγίανση των ναυπηγείων. Ανέφερε επίσης πως δρομολογείται τις επόμενες ημέρες η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει νέα παράταση της σύμβασης των ναυπηγείων με το πολεμικό ναυτικό.

    Ο Πάνος Ξενοκώστας από την πλευρά του υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τη βούληση της Onex να εμπλακεί στο εγχείρημα διάσωσης και να συμβάλλει στην προσπάθεια αναγέννησης της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων θα εξοφληθούν στο ακέραιο, τονίζοντας πως δεν τίθεται κανενός είδους κουρέματος, ενώ υπογράμμισε πως η Onex δεν σκοπεύει να μειωθούν θέσεις εργασίας, αντίθετα σκοπεύει να τις τριπλασιάσει, όταν θα βρεθεί στο τιμόνι των ναυπηγείων.

    Ο Αμερικανός πρέσβης στον σύντομη ομιλία που απηύθυνε, ανέφερε πως  οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την προσπάθεια διάσωση των ναυπηγείων που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας πως όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία η Ελευσίνα θα καταστεί το βασικό ναυπηγείο των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Να σημειωθεί πως η επίσκεψη διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Να σημειωθεί ότι η Onex, η οποία έχει αποκτήσει ήδη τα ναυπηγεία Σύρου, ενδιαφέρεται να εισέλθει ως νέος στρατηγικός επενδυτής στα πολύπαθα ναυπηγεία, έχοντας την υποστήριξη του αμερικάνικου κυβερνητικού οργανισμού DFC.

    Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αναφέρουν πως το «κλειδί» των εξελίξεων κρατάνε οι μέτοχοι των ναυπηγείων, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν στο αίτημα της Onex να παραδώσουν τον μετοχικό έλεγχο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την διάσωση των πολύπαθων ναυπηγείων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής τόσο ο βασικός μέτοχος των ναυπηγείων, Νικόλαος Ταβουλάρης όσο και άλλοι μέτοχοι δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη στο αίτημα να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους στην Onex.

    Η μεταβίβαση μετοχικού ελέγχου στην Onex (πάνω από 50%) είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει το σχέδιο εξυγίανσης με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, αύριο έχει προγραμματισθεί συνάντησης στο υπουργείο Ανάπτυξη μεταξύ του Πάνου Ξενοκώστα και των μετόχων των ναυπηγείων μεταξύ των οποίων και του Νικόλαου Ταβουλάρη, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την μεταβίβαση των ναυπηγείων.



    ΣΧΟΛΙΑ