• Ναυτιλία

    Κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα από τις νάρκες στις ακτές της Οδησσού

    Λιμάνι Οδησσού

    Λιμάνι Οδησσού


    Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν νάρκες στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας, γεγονός που εμποδίζει την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

    Αναλυτικότερα, ναυτιλιακές και παράκτιες κοινότητες γύρω από τον κύριο λιμενικό κόμβο της Ουκρανίας, την Οδησσό, έχουν λάβει μια προειδοποίηση από στρατιωτικούς αξιωματούχους σχετικά με τον υψηλό κίνδυνο θαλάσσιων ναρκών που παρασύρονται κατά μήκος της ακτής και ξεβράζονται στην ακτή.

    Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν νάρκες στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας, γεγονός που εμποδίζει την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

    Αρκετές νάρκες σοβιετικής κατασκευής κινδυνεύουν τώρα να μεταφερθούν κοντά στις ακτές λόγω καταιγίδας.

    «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρασυρθούν τα ναρκοπέδια κατά μήκος της ακτής», δήλωσε ο Σέρχι Μπράτσουκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού.

    «Από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Ρωσία συνέχισε να χρησιμοποιεί νάρκες κατά πλοίων ως μη κατευθυνόμενο όπλο κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

    Η Ρωσία απέκλεισε τους τερματικούς σταθμούς της Οδησσού, τα κύρια σημεία φόρτωσης για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022.

    Ο αποκλεισμός χαλάρωσε αργότερα σε τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στα τέλη Ιουλίου βάσει συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Έκτοτε, η Ουκρανία έχει εξάγει περισσότερους από 17 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων μέσω του Ασφαλούς Διαδρόμου.

    Οι εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας την περίοδο 2022/23, που διαρκεί έως τον Ιούνιο, έχουν πλέον μειωθεί κατά 28,7% σε 29,2 εκατομμύρια τόνους.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστάκης Λοΐζου: Σημαντικό το κοινωνικό αποτύπωμα του ομίλου Louis και της Celestyal Cruises

    Μελίνα Τραυλού: Συναντήθηκε με τους κορυφαίους ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλίας



    ΣΧΟΛΙΑ