• Ναυτιλία

    Οικογένεια Βώκου: Τρεις γενιές στη ναυτιλία και στις Εκθέσεις Ποσειδώνια

    Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε.- Posidonia Sea Tourism Forum

    Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε.


    Η έκθεση «Ποσειδώνια» αποτελεί την μεγαλύτερη δια ζώσης πλατφόρμα ενημέρωσης και συζητήσεων για τις εξελίξεις και τις τάσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας. Κάθε δύο χρόνια, από το 1965, ο Πειραιάς και η Αθήνα συγκεντρώνουν το σύνολο των ανθρώπων της ναυτιλίας και αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός στον κόσμο.

    Τα τελευταία επτά χρόνια, στις ενδιάμεσες χρονιές, διοργανώνεται και το Posidonia Sea Tourism Forum που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ.

    Την ιδέα για την ίδρυση μιας ναυτιλιακής έκθεσης την είχε στις αρχές του 1960 ο Θεόδωρος Βώκος, ο οποίος κατόρθωσε το 1965 να οργανώσει, μαζί με το φίλο του Richard (Dick) Stubbs, στέλεχος δημοσίων σχέσεων, την Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση “Ποσειδώνια”.

    Το 1965, ένας ομογενής από την Αίγυπτο, ο Θεόδωρος Βώκος, δημοσιογράφος και ιδρυτής της εφημερίδας Ναυτιλιακής-Ναυτεργατικής, διαπίστωσε την ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μία έκθεση για τη ναυτιλία, η οποία θα προωθούσε τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας και τη σημασία του ελληνικού στόλου για τη βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή 80 ναυπηγείων και ναυτιλιακών εταιρειών από 15 χώρες, ενώ από το 1970 διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, τον Ιούνιο.

    Από τότε, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με γρήγορους ρυθμούς στην πιο δυναμική ναυτιλιακή εκδήλωση και το 1976, φιλοξενώντας ήδη 250 εταιρείες από 30 χώρες, μεταφέρθηκε στον Πειραιά, στον επιβατικό Σταθμό του ΟΛΠ, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διεθνή προβολή της πόλης, ως παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.

    Μεγαλώνοντας κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ, τα “Ποσειδώνια” έφτασαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με 800 εκθέτες από 50 διαφορετικές χώρες και το 1990 έφτασαν τους 1.200. Από το 2006, στεγάστηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικού εξ αιτίας της ακαταλληλότητας στο κτίριο της “Παγόδας” του ΟΛΠ στο χώρο του πρώην Ανατολικού Αερολιμένα Αθηνών και το 2010, στα “Ποσειδώνια” συμμετείχαν 17.856 άτομα, για να επισκεφθούν 1.858 εκθέτες από 87 χώρες.

    Από το 2012, η έκθεση πραγματοποιείται στο Athens Metropolitan Expo, που βρίσκεται στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

    Τα Ποσειδώνια διατηρούν επάξια τον τίτλο τους, ως η σημαντικότερη διεθνής ναυτιλιακή έκθεση, χάρη στη μοναδική κληρονομιά και τη μακρόχρονη παράδοσή τους στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

    Το 2016, ξεπέρασε τα προηγούμενα ρεκόρ, που καταγράφηκαν στα Ποσειδώνια 2014, στα οποία είχαν παρευρεθεί περισσότεροι από 1.840 εκθέτες από 93 χώρες και πάνω από 19.000 επισκέπτες από 96 χώρες.

    Από το 1965 έως σήμερα, τρεις άνθρωποι, ο Θεόδωρος Βώκος, ο ιδρυτής, ο Θεμιστοκλής Βώκος, ο γιος, και σήμερα ο Θοδωρής Βώκος, δηλαδή τρεις γενιές της οικογένειας Βώκου, ασχολήθηκαν και ασχολούνται επάξια με τις “Εκθέσεις Ποσειδώνια” .

    Ποιός ήταν ο Θεόδωρος Βώκος, ιδρυτής ( 1914 -1975)

    Ο Θεόδωρος Βώκος ήταν δημοσιογράφος και εκδότης, υδραϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε στο Κάϊρο της Αιγύπτου και από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία.

    Από το 1932 εργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης σε διάφορες ημερήσιες εφημερίδες και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνεργάστηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής “Ελευθέρα Φωνή της Ελλάδος” την περίοδο 1942 -1944.

    Μεταπολεμικά, το 1951, ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης, το οποίο πραγματοποίησε τις πρώτες δημοσκοπήσεις και έρευνες αγοράς στην Ελλάδα, καθώς και το Πρακτορείο Ειδήσεων και Αναπτύξεως Σχέσεων I.N.P.R.A., το 1955, το οποίο ασχολήθηκε με θέματα τύπου και δημοσίων σχέσεων.

    Με την έκδοση της εφημερίδας “Ναυτιλιακή – Ναυτεργατική”, το 1957, ο Θεόδωρος Βώκος συνδέθηκε άμεσα με τη ναυτιλία και τον ναυτικό κόσμο.

    Υπήρξε ο εμπνευστής της οργανώσεως της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης “Ποσειδώνια” στην Ελλάδα και μετά την επιτυχία της Δ’Εκθέσεως, στις αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου, το 1974, αποφασίστηκε η μόνιμη πλέον οργάνωση της έκθεσης στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κεντρικό Επιβατικό Σταθμό του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, το οποίο διαρρυθμίστηκε σε Εκθεσιακό Κέντρο.

    Δυστυχώς, όμως, η πρώτη διοργάνωση της έκθεσης στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το 1976 μετά τον θάνατο του από τους διαδόχους του.

    Ποιος είναι ο Θεμιστοκλής Βώκος

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1957 ως δημοσιογράφος. Εργάστηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ, και ως ανταποκριτής διεθνών εφημερίδων και περιοδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο Λονδίνο συνεργάστηκε με το Lloyd’s List τους Financial Times τους Sunday Times και με την Washington Post στην Αμερική.

    Αργότερα ίδρυσε μια σειρά εταιρειών που δραστηριοποιήθηκαν στις εκδόσεις, στην διοργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων, στην συμβουλευτική επιχειρήσεων, στο management training και στην έρευνα αγοράς, με γραφεία στο Χονγκ Κονγκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Βραζιλία.

    Είναι συνιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος των Εκθέσεων Ποσειδώνια, που διοργανώνουν στην Ελλάδα την διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια, προβάλλοντας την χώρα μας ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

    Το 1970 ίδρυσε το Media Group Seatrade στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εκδίδει το περιοδικό Seatrade και διοργάνωσε το 1973 τα πρώτα διεθνή ναυτιλιακά συνέδρια στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, όπως επίσης και την ακαδημία SEATRADE στο Cambridge.Τις δεκαετίες του εβδομήντα, ογδόντα και ενενήντα, το Seatrade οργάνωσε μια σειρά από διεθνείς εκδηλώσεις που έφεραν κοντά την παγκόσμια ναυτιλιακή οικογένεια. Μεταξύ αυτών η έκθεσης RIOMAR στην Βραζιλία, η MARINTEC στην Shanghai, η Sea Japan στο Τόκυο, το Miami Cruise Convention στις ΗΠΑ, το Συνέδριο Αφρικανικών χωρών στην Λιβερία, και Συνέδρια στις Αραβικές χώρες.

    Από το 1989 το Seatrade πρωτοστάτησε με την πρωτοβουλία απονομής βραβείων στο χώρο της ναυτιλίας και διοργανώνει το ετήσιο Seatrade Awards Ceremony στο δημαρχείο Guildhall του Λονδίνου, που βραβεύει τα επιτεύγματα της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας.

    Θεμιστοκλής Βώκος, Συνιδριτής & Πρόεδρος των Εκθέσεων Ποσειδώνια
    Θεμιστοκλής Βώκος, Συνιδριτής & Πρόεδρος των Εκθέσεων Ποσειδώνια

     

    Μετά το πρώτο του ταξίδι στην Κίνα, τo 1979, ο Θεμιστοκλής Βώκος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους που δραστηριοποιήθηκαν στην αναδυόμενη αγορά της Κίνας στον τομέα της επικοινωνίας.

    Σε συνεργασία με το Κινέζικο Υπουργείο Επικοινωνιών εξέδωσε το 1983 δύο περιοδικά στην κινέζικη γλώσσα, το Maritime China και το China Transport,ενώ ακολούθησε η έκδοση του Medical China, σε συνεργασία με το κινεζικό Υπουργείο Υγείας. Οι εκδόσεις αυτές κυκλοφόρησαν ευρέως στο σύνολο της κινεζικής επικράτειας, δημιουργώντας την εποχή εκείνη μια γέφυρα επικοινωνίας της Κίνας με τον ‘έξω’ κόσμο.

    Υπό την αιγίδα των περιοδικών αυτών διοργανώθηκαν την δεκαετία του ’80 μια σειρά από επιχειρηματικά συνέδρια σε συνεργασία με προσωπικότητες όπως ο Henry Kissinger –– συμβάλλοντας στην ανταλλαγή απόψεων, την καλύτερη κατανόηση μεταξύ Κίνας και άλλων χωρών και στην έναρξη κοινών επιχειρηματικών προσπαθειών.
    Ο κ. Βώκος έχει βραβευθεί από διεθνείς οργανισμούς. Είναι μέλος του Tall Ships Youth Trust, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο στην εκπαίδευση και επανένταξη νέων μέσω ιστιοπλοϊκών δραστηριοτήτων και είναι μέλος και υποστηρικτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

    Ο Θεμιστοκλής Βώκος έχει ζήσει στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ και τις Η.Π.Α., και σήμερα είναι κάτοικος Λονδίνου.

    Ποιος είναι ο νεώτερος Θοδωρής Βώκος

    Ο Θεόδωρος Βώκος εντάχθηκε στην Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ το 2003 και από το 2017 διατελεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Είναι υπεύθυνος για τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Posidonia και το 2011 ξεκίνησε το Posidonia Sea Tourism Forum, το οποίο έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις για τον κλάδο της κρουαζιέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Από το 2022, ο Θεόδωρος Βώκος είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ), που εκπροσωπεί τους διοργανωτές εκθέσεων, τους κατασκευαστές περιπτέρων και τα εκθεσιακά κέντρα στην Ελλάδα.

    Ο Θοδωρής Βώκος κατέχει Master στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Canterbury, και πτυχίο Bachelor στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Θεόδωρος Βώκος
    Θεόδωρος Βώκος

     

    Πριν από την ένταξή του στην Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ, διατέλεσε ως Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ως Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων στην εταιρία Unisystems SA Information Technology.

    Ο Θεόδωρος Βώκος ήταν μέλος της ομάδας που εγκαινίασε την έκθεση και συνέδριο «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Επαγγελματικής Ανάπτυξης» το 2008, στο Ζάππειο Μέγαρο, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Μιλάει Ελληνικά, Γερμανικά και Αγγλικά.



    ΣΧΟΛΙΑ