• Ναυτιλία

    Ηχηρή παρέμβαση Γ. Προκοπίου – Π. Λασκαρίδη: «Η Κίνα είναι η λύση και όχι πρόβλημα για τους Έλληνες εφοπλιστές»

    Οι εφοπλιστές Πάνος Λασκαρίδης και Γιώργος Προκοπίου


    Αίσθηση προκάλεσε για ακόμη μία φορά ο Γιώργος Προκοπίου στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αυξανόμενη επιρροή των Κινέζων στην ποντοπόρο ναυτιλία και τις επιπτώσεις στην πρωτοκαθεδρία των Ελλήνων εφοπλιστών.

    Ο πανίσχυρος Έλληνας εφοπλιστής, απορρίπτοντας τη φοβική αντιμετώπιση της κινέζικης ισχύος στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, υποστήριξε πως η Κίνα είναι η λύση. Και αυτό, όπως είπε, γιατί οι Κινέζοι έχουν τεράστιες ποσότητες φορτίων που πρέπει να μεταφερθούν, έχουν τεράστια ναυπηγεία και οι Έλληνες είναι οι καλύτεροι πελάτες.

    Υπογράμμισε μάλιστα πως η συνεργασία μαζί τους και η σύσταση κοινών εταιρειών (joint ventures), οι οποίες θα προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες μάνατζμεντ και θα έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος είναι η προοπτική (the way forward). Η εταιρεία του, όπως είπε, έχει προχωρήσει ήδη στη σύσταση δυο joint ventures με κινέζικες εταιρείες, την Sinotrans και την China LNG, οι οποίες είναι δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κίνα.

    «Καινοτομία, συνέργειες και Κίνα είναι η λύση», σημείωσε με έμφαση, ενώ κλείνοντας επεσήμανε ότι «οι Κινέζοι είναι καλοί φίλοι της Ελλάδας, και έτσι πρέπει να τους δούμε», εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων στην αίθουσα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών, σημειώνοντας πως η τοποθέτηση του κ. Προκοπίου τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

    Ο κ. Λασκαρίδης τόνισε πως δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι Έλληνες εφοπλιστές όχι μόνο δεν έχασαν έδαφος, όπως προέβλεπαν οι Κασσάνδρες, αλλά μεγάλωσαν την απόσταση που τους χωρίζει από τους Ιάπωνες και τους Κινέζους, τη δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις του κόσμου μετά τους Έλληνες, ενώ υπογράμμισε ότι ούτε στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν πρόκειται να ξεπεράσει κανείς τον ελληνικό στόλο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κραυγή αγωνίας από τον εφοπλιστή Θ. Μαρτίνο: «Μειώστε τους φόρους για να μη φύγουμε»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος: Τι περιλαμβάνουν τα νέα σχέδια για το Hilton

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Φέσσας: Η ελληνίδα μάνα, η επιχειρηματικότητα και η συμβουλή για το 51%



    ΣΧΟΛΙΑ