• Business

    Θ. Φέσσας: Η ελληνίδα μάνα, η επιχειρηματικότητα και η συμβουλή για το 51%

    Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Quest


    Με εξομολογήσεις και μυστικά επιτυχίας έκλεισε το τελευταίο πάνελ του Delphi Economic Forum το μεσημέρι της Κυριακής. Ο Θ. Φέσσας, ιδρυτής και Πρόεδρος της Quest και Πρόεδρος του ΣΕΒ, συμμετέχοντας στο πάνελ «Η πρόκληση της ηγεσίας στη μετάβαση», μοιράστηκε τις σκέψεις και τις εμπειρίες του, εξηγώντας πως οι επιλογές μας οδηγούνται και από παράγοντες που δεν ξέρουμε, καθώς και από τυχαία γεγονότα που καθορίζουν τελικά το μονοπάτι που παίρνουμε στην καριέρα και  στη ζωή.

    Όπως εξομολογήθηκε, ένας από τους λόγους  που ακολούθησε τον δρόμο που πήρε ήταν ότι… δεν ασχολήθηκε με τα αεροπλάνα. Κι αυτό επειδή η μητέρα του, όταν τον κάλεσαν από την Ολυμπιακή μετά από αίτηση που είχε κάνει ο ίδιος, απάντησε για λογαριασμό του ότι ο γιος της δεν… ενδιαφέρεται, κάτι που αποκάλυψε στον ίδιο… πέντε χρόνια μετά. Έτσι, ο κ. Φέσσας, τελειόφοιτος μηχανολόγος μηχανικός, που δεν ήθελε να γίνει υπάλληλος, δεν έγινε ούτε πιλότος στην Ολυμπιακή και οδηγήθηκε στην επιχειρηματικότητα.

    Η επιχειρηματικότητα συντελεί ώστε να ζει καλύτερα όλος ο κόσμος

    «Κλαίει η καρδιά μου όταν βλέπω τα προφανή να μη γίνονται. Το τι πρέπει να γίνει το λένε όλοι, ακόμη και αυτοί που δεν τα κάνουν. Επιχειρηματικότητα και πολιτική δεν είναι απέναντι, είναι μαζί. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να συμβουλεύει  την πολιτική και η πολιτική να ελέγχει και να καθοδηγεί την επιχειρηματικότητα, εξασφαλίζοντας το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτύσσεται. Είναι τόσο γνωστά  πια, αυτά που πρέπει να κάνει μια Πολιτεία για να αναπτύξει τη χώρα, και  να δώσει κίνητρα, δουλειές και όνειρα στον κόσμο. Η επιχειρηματικότητα συντελεί ώστε να ζει καλύτερα όλος ο κόσμος», είπε ο κ. Φέσσας.

    Η ικανότητα που θέλει η ηγεσία μιας επιχείρησης, όπως είπε, «είναι η αμφιδεξιότητα, δηλαδή να έχεις και όραμα και τεχνική κατάρτιση. Θέλει δύο διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα και του γνωστικού αντικειμένου. Και να έχεις δυνατότητες να  ανταποκριθείς  σε μια οργανωτική πρόκληση, αλλά και τη συναισθηματική ευφυΐα να κατευθύνεις ανθρώπους και να τους εμπνεύσεις οράματα».

    Όσο για τις εξαγορές και τις πωλήσεις, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις και πουλάνε και αγοράζουν.

    «Έχω στήσει μια στέρεη βάση σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εταιρειών που μεγαλώνουν και κάποια στιγμή ή θα αγοράσουν κάποιες αντίστοιχες ή θα πουληθούν. Κάποτε είχα συναντήσει έναν ισραηλινό επιχειρηματία που ήθελε να συναντηθούμε και όταν τον ρώτησα τι θέλει να αγοράσει ή να πουλήσει, μου είπε όταν κάνω μια συνάντηση ποτέ δεν ξέρω αν θα αγοράσω ή θα πουλήσω. Εξαρτάται από τις συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Για τον κ. Φέσσα, το να είσαι  επιχειρηματίας είναι τρόπος ζωής: «Στο ΣΕΒ θέλω να προάγω το σύνολο της επιχειρηματικότητας στη χώρα και η συμβουλή που δίνω στους ανθρώπους μου είναι όσα κάνουν να είναι κατά 51% ήθος και όχι συμφέρον και κατά  51% σωστά και όχι λάθος».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ): Ιδού η λύση για τα δημόσια έργα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mario Kontomerkos (Mohegan): «Με το Ελληνικό θα κάνω την Αθήνα κέντρο του κόσμου»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Γεωργακόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς): Τα τρία «αγκάθια» για τα «κόκκινα δάνεια»



    ΣΧΟΛΙΑ