• Ναυτιλία

    Η σύμπραξη των Ιδρυμάτων των εφοπλιστών για την κλιματική αλλαγή και η περίπτωση της Χίου της Ναυτοσύνης

    Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και Όλγα Σταυροπούλου

    Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και Όλγα Σταυροπούλου


    Η εφετινή διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης «Ποσειδώνια» θα έχει ως θεματική στόχευση την τεχνητή νοημοσύνη και κυρίως την κλιματική αλλαγή.

    Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρούν τα σημαντικότερα Ιδρύματα των Ελλήνων εφοπλιστών, που από το 2018, συνίδρυσαν την «Πρωτοβουλία ’21» με προοπτική τον εορτασμό των 200 από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

    Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν τα 21 Ιδρύματα μαζί με την Εθνική Τράπεζα «η συνένωση αυτή δυνάμεων, δημιούργησε μια δυναμική, η οποία μας οδηγεί στη συνέχιση της συνεργασίας, με στόχο να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ένα μήνυμα ενότητας. Κοινή συνισταμένη των μελών της Πρωτοβουλίας για την επόμενη διετία αποτελεί το μείζον ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος».

    Υπενθυμίζεται ότι στην «Πρωτοβουλία 21», συμμετέχουν οι εξής φορείς: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, Ίδρυμα Ωνάση.

    Κάθε Ίδρυμα και η Τράπεζα διατηρούν τη φυσιογνωμία, την αυτονομία και τους στόχους τους και στηρίζουν δράσεις οι οποίες συνδέονται με αυτούς. Όμως, όλοι θεωρούν ότι χρειάζεται να αναδειχθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγμα συνεργασίας, διαλόγου και ενότητας.

    Η περίπτωση της Χίου

    Δύο από τα Ιδρύματα που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία 21», το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος και το Ίδρυμα «Ιωάννης Λάτσης» προχώρησαν παραπέρα την προσπάθεια για την κλιματική αλλαγή και μαζί με την HELMEPA, σχεδίασαν και άρχισαν να υλοποιούν ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το νησί της Ναυτοσύνης, τη Χίο.

    Η Χίος, δεν επελέγη τυχαία. Η βασική σκέψη που επικράτησε για την επιλογή της Χίου, είναι ότι η ναυτομάνα έχει χιλιάδες ναυτικούς, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εκεί λειτουργούν και δύο Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, στη Χίο, των Μηχανικών και στις Οινούσσες, των Πλοιάρχων, αλλά και το Ναυτικό Λύκειο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, καθώς και το «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα.

    Το πιλοτικό πρόγραμμα θα αποτελέσει ένα πρότυπο μοντέλο που μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλες περιοχές εντός και εκτός Ελλάδος.

    Η Όλγα Σταυροπούλου, γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος επισήμανε ότι το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο ετών και η προετοιμασία για την υλοποίηση του έχει ήδη αρχίσει από τον Δεκέμβριο του 2023.

    Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Χίο της Ναυτοσύνης και απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του νησιού, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, επαγγέλματος, φορέα κλπ.

    Με άλλα λόγια είναι μια πρωτοβουλία που εστιάζει στον άνθρωπο, σε όλους αυτούς που ζουν, δουλεύουν, δημιουργούν στο νησί της Χίου, αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Χίου, όπως στις Οινούσσες και τα Ψαρρά.

    Με αφετηρία την Χίο, σύσσωμη πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκή κοινότητα, και κοινωνία των πολιτών, με πρωταγωνιστές τους νέους, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στο νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα Chios Climate Chance που υλοποιείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Μαρία Τσάκος και Ιωάννη Σ. Λάτση σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Περιβάλλοντος – HELMEPA, για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής που στοχεύει στο μετριασμό του φαινομένου και την προσαρμογή των πολιτών.

    Η επίσημη έναρξη του προγράμματος Chios Climate Chance, κατέγραψε σημαντικά συμπεράσματα και συμμετοχή που ξεπέρασε τις προσδοκίες, μέσα από ένα εντατικό και υψηλής αξίας και αντίκτυπου τριήμερο δράσεων που έλαβαν χώρα στην Χίο, εμπλέκοντας και κινητοποιώντας πλήθος κόσμου.

    Οι δράσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, με παρουσιάσεις για την κλιματική αλλαγή και τη θαλάσσια ρύπανση, στο 3ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, το 3ο Νηπιαγωγείο Βροντάδου και το Ναυτικό Λύκειο TEENS, με συνοδεία το ηλεκτρικό βαν και τον αγαπημένο σε όλους γλάρο της HELMEPΑ.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διεξήχθη η πρώτη ομάδα εστίασης με εκπροσώπους τοπικών οργανισμών και φορέων της Χίου, από τις 10 συνολικά που θα πραγματοποιηθούν, για να καταγραφούν οι αντιλήψεις, ανησυχίες και προσδοκίες των κατοίκων της Χίου για το μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν ως θεμέλιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης.

    Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

    Το συνέδριο χαιρέτισε βεβαίως και ο καπτάν Παναγιώτης Τσάκος ― ιδρυτής του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου, «ψυχή» του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, υποστηρικτής της ναυτικής εκπαίδευσης, των έργων που υποστηρίζουν τον άνθρωπο, τους νέους, την κοινωνία και βεβαίως το νησί από όπου ξεκίνησε την διεθνή δράση του.

    Ο καπετάν Παναγιώτης δήλωσε και πάλι τη διαρκή στήριξή του σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ενώ προέτρεψε στις νέες γενιές να προετοιμαστούν για έναν κόσμο που οι παλιότεροι δεν γνώριζαν και την επιστροφή στις ρίζες για να οικοδομηθεί μια καινούργια κοινωνία Ελλήνων με πατροπαράδοτες αρχές για να διασφαλιστεί η επιβίωση των ανθρώπων και του πλανήτη.

    «Η επιστροφή στις ρίζες μας είναι το μέλλον και η σωτηρία μας». Με αυτά τα λόγια, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ανέπτυξε την άποψη του στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στη Χίο, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Chios Climate Chance.

    «Εσεις μπαίνετε σε έναν κόσμο που για εμάς τους παλιούς δεν υπήρχε. Εμείς δεν γνωρίζαμε τι θα πει η λέξη τσουνάμι. Δεν το ξέραμε.

    Τώρα είναι οι νέοι τα γνωρίζουν όλα.Αυτό μόνο να φανταστείτε και για αυτό να προετοιμαστείτε. Το μυστικό για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση είναι η επιστροφή στις ρίζες» και πρόσθεσε:

    «Στη Χίο, έχω φυτέψει τα πάντα σε όλα μου τα κτήματα και δεν υπάρχει κάτι που να μην το παράγω. Είμαι μελισσοκόμος, βγάζουμε και ντοματάκια τα οποία είναι ήδη στα μαγαζιά μέσω υδροπονίας, έχουμε νερό από πηγές το οποίο εμφιαλώνεται και είναι από τις καλύτερες επενδύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και αυτό το συνεχίζουμε. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να σώσουμε τον πλανήτη και αυτός είναι να επιστρέψουμε στις ρίζες μας.

    Η επιστροφή στις ρίζες θα φτιάξει μία καινούργια κοινωνία Ελλήνων που θα είναι πιο κοντά στη δική μας εποχή από πλευράς αρχών, από πλευράς οικονομίας, από πλευρά διαιτολογίου, από πλευράς αποφυγής σπατάλης με λιγότερα απόβλητα και λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και λοιπές ουσίες και θα μας επιτρέψει να ζήσουμε και να μας αντέξει η γη, να μας αντέξει ο πλανήτης μας. Γιατί όπως λέει και ο Γιάννης Μανιάτης στο βιβλίο που μας παρουσίασε, πλανήτης Β δεν υπάρχει και αυτό το διασταύρωσα με τον συμπατριώτη μας Σταμάτη Κριμιζή ο οποίος ψάχνει στους γαλαξίες να βρει «πλανήτη Β» αλλά μου λέει «πατριώτη, μην περιμένεις τίποτα εδώ θα μείνουμε. Το γύρισμα στις ρίζες μας στη φύση είναι το μέλλον και η σωτηρία μας».

    Απευθυνόμενος στους σπουδαστές που παρακολούθησαν την εκδήλωση ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος είπε:

    «Εσεις μπαίνετε σε έναν κόσμο που για εμάς τους παλιούς δεν υπήρχε. Αυτό μόνο να φανταστείτε και για αυτό να προετοιμαστείτε ή αν θέλετε. Το μυστικό για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση είναι η επιστροφή στις ρίζες» τόνισε και συνέχισε:

    Η Σεμίραμις Παληού

    Η Πρόεδρος της HELMEPA, Σεμίραμις Παληού, εστίασε στην κατανόηση που αποτελεί τον πυλώνα δράσεων του προγράμματος CCC, ως προϋπόθεση για την υιοθέτηση μιας νέας νοοτροπίας και την εξεύρεση λύσεων προς αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

    Η κατανόηση των αιτίων πρόκλησης της κρίσης, της σοβαρότητας των επιπτώσεών της, του πλαισίου αλλαγών και των εργαλείων που θα αναπτυχθούν για την αντιμετώπισή της εντάσσονται στη διαδικασία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

    Στην υλοποίηση του CCC η HELMEPA θα καταθέσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της με στόχο την απόλυτη επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς επί 42 χρόνια, έχοντας στο επίκεντρο των έργων της τον άνθρωπο, μελετάει, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που ασχολούνται ειδικώς με την κλιματική αλλαγή ― ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τους ωκεανούς, τη ναυτιλία, τη ζωή στον πλανήτη σε στεριά και θάλασσα.

    Η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

    «Η ναυτιλία μας είναι από τις λιγότερο επιβαρυντικές δραστηριότητες σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων. Ωστόσο, ευθύνεται για το 3% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αντιλαμβάνεται την ανάγκη για πράσινη μετάβαση, για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος.

    Είναι τομέας που πρωτοπορεί υπό συνθήκες έντονου ανταγωνισμού. Επενδύει στην έρευνα, την καινοτομία, στους νέους ερευνητές μας και στις τοπικές κοινωνίες. Κι αυτή ακριβώς η πορεία χρειάζεται να συνεχιστεί και οι ρυθμοί μας, να ενταθούν».

    Αυτά επισήμανε η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Συντονίστριας του Our Ocean Conference 2024, Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., στο συνέδριο που οργάνωσαν τα Ιδρύματα “Μαρία Τσάκος”, “Ιωάννης Λάτσης” και η HLMEPA, μιλώντας για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στη Χίο, το νησί της ναυτοσύνης.

    Η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στη συνέχεια τόνισε:

    «Όπως γνωρίζετε, εδώ και δύο μήνες, το Κανάλι του Παναμά αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλα τα πλοία, που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν, εξαιτίας της ξηρασίας στη χώρα. Η έλλειψη νερού έχει αναγκάσει τους διαχειριστές του να μειώσουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των πλοίων που διαχειρίζονται. Το διακινούμενο φορτίο έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 80%. Η κλιματική αλλαγή λοιπόν, έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις και στη ναυσιπλοΐα, αυξάνοντας τους κινδύνους και τα κόστη για τη ναυτιλία, αλλά και τις εκπομπές ρύπων καθώς τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους».

    Επίσης η κ. Αυγερινοπούλου είπε ότι στην προσπάθεια για μετάβαση σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, μεταξύ άλλων, οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (MPAs), οι «πράσινες» ναυτιλιακές διαδρομές, η «πράσινη» ναυτιλία και η βιώσιμη γαλάζια οικονομία και πρόσθεσε:

    «Κι αυτά είναι τα κύρια ζητήματα, που θα τεθούν στην σπουδαία 9η παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς «Our Ocean Conference 2024» που έχει την τιμή να φιλοξενεί η χώρα μας από τις 15 ως τις 17 Απριλίου.

    Η Παγκόσμια Διάσκεψη αποδίδει τεράστια σημασία στα ζητήματα που συζητούμε εδώ, και η χώρα μας θα δώσει περαιτέρω έμφαση σε τέσσερις άξονες: στην προώθηση της Πράσινης Μετάβασης στη Μεσόγειο, στον βιώσιμο θαλάσσιο τουρισμό σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, στην αντιμετώπιση της ρύπανσης των πλαστικών και των μικροπλαστικών και στην προώθηση της Πράσινης Ναυτιλίας.

    Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης

    Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή και Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος του ΔΣ Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», τεκμηρίωσαν με επιστημονικά δεδομένα την ταχύτητα αλλαγής του κλίματος παγκοσμίως και τις επιπτώσεις που επιφέρουν αυτές οι αλλαγές στη ζωή των κατοίκων του πλανήτη.

    Ειδικότερα, η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στην οποία ανήκει η Ελλάδα, θεωρείται hot spot καθώς απορροφά ταχύτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και γι’ αυτό όλες οι χώρες πρέπει να σχεδιάσουν σχετικές πολιτικές σύντομα και με σαφή χρονοδιαγράμματα.

    Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων και πιο αποτελεσματικών χωρών στην παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, για παράδειγμα, αλλά και πάλι απαιτείται καλύτερος συντονισμός των δράσεων διαφορετικών φορέων, αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων και αλλαγή νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού.

    Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής φυσικής, περιβάλλοντος και κλίματος στο ΕΚΠΑ, ο οποίος εκτός της συνολικής εικόνας για τις μεταβολές στο κλίμα τα τελευταία χρόνια, παρουσίασε και συγκεκριμένα δεδομένα για τη Χίο.

    Ανάμεσα σ’αυτά, αποκάλυψε το γεγονός ότι το διάστημα από το 1971 έως το 2020 στο νησί της Χίου, η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Ωστόσο, επειδή όπως είπε, ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει ταχύτερα από ότι περιμέναμε, εκτιμάται, με βάση τα μοντέλα που επεξεργάζονται οι ειδικοί, ότι είναι πιθανόν να ανεβεί κατά 1 με 2,5 βαθμούς Κελσίου, μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Έχει πολύ μεγάλη σημασία, επισήμανε ο καθηγητής, τα δεδομένα αυτά να αξιοποιούνται στην κατεύθυνση ελαχιστοποίησης των συνεπειών, για παράδειγμα, ανέφερε, να δούμε πόσο επηρεάζεται η μαστιχοκαλλιέργεια, πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός αφού πλέον και με βάση σχετικές έρευνες το 30% των ερωτώμενων πιθανών τουριστών επισκεπτών θα διαλέξει μια περιοχή αν δεν είναι εκτεθειμένη σε καιρικά φαινόμενα και φυσικά πώς θα αντιμετωπίσεις τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή και στην εκδήλωση πυρκαγιών.

    Ενδιαφέρουσες ήταν οι αναφορές του και για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σημειώνοντας ότι στη Χίο μέχρι 2050 αναμένεται να ανέβει κατά 30 εκατοστά.

    Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του Α.Ε. Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Σιάο Τζουντσένγκ που απηύθυνε χαιρετισμό και συνεχάρει θερμά τους συν-διοργανωτές για την πρωτοβουλία.

    Ο Xiao Junzheng, επισήμανε ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η επιστήμη και η τεχνολογία της Κίνας και οι βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναπτύσσονται πολύ γρήγορα ενώ υπογράμμισε ότι η τεχνολογική και βιομηχανική ικανότητα της Κίνας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της Ελλάδας και πρόσθεσε:

    «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί επίσης από τη ναυτιλιακή βιομηχανία να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Κίνα και η Ελλάδα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία σε τομείς όπως η κατασκευή πράσινων πλοίων, η κατασκευή πράσινων λιμένων και η επιστημονική έρευνα. Απολαμβάνουμε επίσης μεγάλες δυνατότητες στον συγκεκριμένο τομέα.

    Το C3 (Chios Climate Chance) μπορεί να γίνει C5, που σημαίνει Chios Climate Chance with Chinese Contribution. Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει επίσης να μάθουμε από την αρχαία σοφία και να αντλήσουμε πνευματική δύναμη.

    Σύμφωνα με τον κινεζικό πολιτισμό, οι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώκουν την ενότητα της φύσης και της ανθρωπότητας και να ακολουθούν την πορεία και τους νόμους της φύσης και να επιδιώκουν την αρμονία μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης.

    Στην αρχαία Ελλάδα, πολλοί φιλόσοφοι υιοθετούν επίσης μια ολιστική προσέγγιση για να αντιμετωπίσουν τη σχέση μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης.

    Στο βιβλίο του Αέρες, ύδατα και τόποι, ο Ιπποκράτης τονίζει ότι η υγεία της ανθρωπότητας εξαρτάται από την καθαριότητα του περιβάλλοντος».

    Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και όλοι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή της από τον κυβερνητικό μηχανισμό ανασυγκροτούνται σε επίπεδο ανθρώπινων και υλικών πόρων, προσπαθούν να εξελιχθούν για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της. Τέλος δεσμεύτηκε ότι το ακριτικό νησί της Χίου θα είναι επαρκώς «θωρακισμένο» σε επικείμενες κλιματικές απειλές.

    Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επεσήμανε ότι η προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον προαιρετική αλλά υποχρεωτική και η Ελλάδα με την περίπλοκη γεωγραφία και τις εκτεταμένες ακτογραμμές της βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

    Στη συνέχεια, εστίασε στη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε πράσινα και βιώσιμα, με ενέργεια που θα παράγεται από ΑΠΕ, και μια ευρεία σειρά συνοδευτικών παρεμβάσεων, όπως ηλεκτροκίνηση για τις μεταφορές, ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων, ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων και αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών, με στόχο τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων και της εμπειρίας που απολαμβάνουν οι επισκέπτες.

    Σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών, και προανήγγηλε την προκήρυξη διαγωνισμού από τον ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου ―όπου εντάσσεται και η Χίος―, ένα έργο 863 εκατ. ευρώ με στόχο ολοκλήρωσης εντός του 2027-28.

    Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Ευθύμιος Μητρόπουλος, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι χρέος και καθήκον όλων μας και ότι το περιβάλλον ανέκαθεν αποτελούσε ιδιαίτερο μέλημα και φροντίδα για το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος, ενώ η επαχθής εμπειρία από τις πυρκαγιές του 2012 στη Χίο πυροδότησε μια σειρά ενεργειών που διαδοχικώς πήραν και παίρνουν έκτοτε ο Όμιλος Εταιρειών Τσάκου και το Ίδρυμα με απώτερο σκοπό τη συμβολή στις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την πρόληψη και καταστολή συμφορών και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ως προς τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

    Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και η συμμετοχή του Ιδρύματος στο Πρόγραμμα Chios Climate Chance, που θα συμβάλει στην εκλαΐκευση και κατανόηση, από την ευρύτερη τοπική κοινωνία μέσῳ συνεργασίας με τοπικούς φορείς, των προβλημάτων και των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.

    Η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Εύα Λιανού αναφέρθηκε στον ρόλο των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών στην αντιμετώπιση του ελλείματος κατανόησης της κλιματικής κρίσης από την κοινή γνώμη, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε δράσεις εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα που μπορούν να καλλιεργήσουν μια περισσότερο συνειδητή περιβαλλοντική αντίληψη, ειδικά στις νεότερες γενιές.

    Τόνισε, επίσης, ότι η πολυπλοκότητα της κλιματικής αλλαγής απαιτεί συλλογική προσπάθεια από όλους τους κοινωνικούς εταίρους -την επιστημονική κοινότητα, τους θεσμικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς-, διευκρινίζοντας ότι η υποστήριξη του πιλοτικού προγράμματος CCC συνδέεται με το πρόγραμμα «Κλιματική Ακαδημία: Ένα Ανοικτό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή» που υλοποιεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με συγχρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας ’21* για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον.

    Τέλος, η Γενική Διευθύντρια της HELMEPA, Όλγα Σταυροπούλου, εξήγησε ότι η πρώτη η Χίος θα υλοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα, προσφέροντας ένα πρότυπο μοντέλο που μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλες περιοχές εντός και εκτός Ελλάδος.

    Οι πυλώνες σχεδιασμού και υλοποίησης του συμπεριληπτικού και ανθρωποκεντρικού αυτού προγράμματος είναι «Κατανόηση – Νοοτροπία – Ευκαιρία», αναδεικνύοντας την «ευκαιρία» (εξού και η λέξη “chance” στον τίτλο του αντί της λέξης “Change” που σημαίνει «αλλαγή»), αφού αρχικός στόχος φαίνεται να είναι μια αλλαγή στη νοοτροπία και στον τρόπο σκέψης όλων, μέσα από την κατανόηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και πως μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή και να συμβάλλουμε στο μετριασμό της.

    Το Chios Climate Chance απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του νησιού, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, επαγγέλματος, φορέα κ.λπ. Δηλαδή είναι μια πρωτοβουλία που εστιάζει στον άνθρωπο, σε όλους αυτούς που ζουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέτρος Παππάς: Δεν υπάρχουν αρκετά πλοία, γι’ αυτό ανεβαίνουν οι τιμές των ναύλων

    Νικόλας Μουνδρέας: Πούλησε δύο πλοία με κέρδος 39,5 εκατ. δολάρια μέσα σε ένα δίμηνο

    Νέο ρυμουλκό για την Vernicos Scafi Tugs με ελληνική σημαία



    ΣΧΟΛΙΑ