• Ναυτιλία

    Η πρωτοποριακή κίνηση του ομίλου Τσάκου που δείχνει το δρόμο και σε άλλες ναυτιλιακές

    Παναγιώτης Τσάκος

    Ο Παναγιώτης Τσάκος, επικεφαλής του ομίλου Tsakos Group


    Η πρώτη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που ίδρυσε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους εργαζομένους της είναι ο Όμιλος Τσάκου, ανοίγοντας τον δρόμο ενδεχομένως και σε άλλες ελληνικές εταιρείες του κλάδου να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

    Η λειτουργία του Ταμείου ξεκίνησε στα τέλη του 2018 και ήδη έχουν εγγραφεί σε αυτό περίπου 500 υπάλληλοι του ομίλου, τόσο εργαζόμενοι σε πλοία, όσο και στα γραφεία του. Το ποσοστό συμμετοχής μεταξύ των εργαζομένων «λευκού κολάρου» ανέρχεται στα δύο τρίτα.

    «Όταν η διοίκηση της εταιρείας μας είπε ότι θα ξεκινούσε το ταμείο, ήθελα να πηδήξω από τη χαρά μου», δήλωσε ο Τίτος Κουκάκης, διευθυντής στην Tsakos Columbia Shipmanagement στη Χίο. Κι αυτό γιατί, όπως και όλοι στην Ελλάδα, έτσι και οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανησυχούν για το αν θα πάρουν σύνταξη και πόση θα είναι αυτή. Κι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ζοφερή για τους ναυτικούς, που είδαν το ασφαλιστικό τους ταμείο, το ΝΑΤ, να καταρρέει και να εντάσσεται στον ΕΦΚΑ.

    Τα εταιρικά σχέδια επαγγελματικής ασφάλισης είναι μία προφανής εναλλακτική επιλογή για την ενίσχυση των συνταξιοδοτικών απολαβών των εργαζομένων, όμως δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα, καθώς η υποχρεωτική κρατική ασφάλιση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τέτοιες πρωτοβουλίες.

    Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του ομίλου Τσάκου αποτελεί μία ιδέα του ιδρυτή του ομίλου, Παναγιώτη Τσάκου, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης εκστρατείας για τη στήριξη και την αναβίωση της μακράς ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας.

    Για να προσελκύσει υπαλλήλους του στο ταμείο, ο όμιλος εγγυάται το κεφάλαιο το οποίο επενδύουν σε αυτό οι υπάλληλοι. «Δε γνωρίζω κανέναν άλλο ναυτιλιακό οργανισμό στον κόσμο που να κάνει αυτό που κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ταμείου, Χαράλαμπος Κατσιπουλάκης, μιλώντας στο TradeWinds.

    Το ταμείο συλλέγει τις προσωπικές συνεισφορές των μελών του, που μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 30 και 5.000 ευρώ το μήνα. Οι συνεισφορές αυτές εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ μετά από δέκα χρόνια στο ταμείο ή μετά την συνταξιοδότησή τους, τα μέλη του δικαιούνται ένα αφορολόγητο εφάπαξ ποσό, το ύψος του οποίου εξαρτάται από τις αποδόσεις που θα πετύχει το ταμείο.

    Το κεφάλαιο του ταμείου, ύψους περίπου 500.000 ευρώ, είναι επενδυμένο σε κρατικά ελληνικά ομόλογα και σε ευρωπαϊκές μετοχές blue chips, ενώ όταν το κεφάλαιο αυτό αυξηθεί θα εξεταστούν πιο μακροχρόνιες επενδύσεις.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το ταμείο είναι ανοιχτό και σε εργαζομένους με καταγωγή από άλλες χώρες. «Έχουμε συνεργάτες ακόμα και από τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία και την Ουκρανία που εγγράφονται», δήλωσε ο Χαράλαμπος Κατσιπουλάκης.

    Σημειώνεται ότι το ταμείο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του Ν.3029/2002, όπως εκάστοτε ισχύουν. Υπόκειται σε αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας (που εναρμονίζεται με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες) από τρεις Κρατικές Εποπτικές Αρχές (Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Υπουργείο Εργασίας) και έλεγχο από ανεξάρτητους φορείς (Ορκωτούς/Εσωτερικούς ελεγκτές, Διαχειριστής Κινδύνου). Το ταμείο έχει συσταθεί ως ξεχωριστή νομική οντότητα, με δικό του καταστατικό, και τα περιουσιακά του στοιχεία είναι διαχωρισμένα από αυτά του ομίλου Τσάκου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Β. Βαρδινογιάννης: Με δύο κινήσεις η Avin International αντικατέστησε παλιό τάνκερ με ένα νεότερο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Γ. Αγγελικούσης: Συμφωνία της Maran Gas με τον ιαπωνικό κολοσσό JERA

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Γ. Αλαφούζος: Option στην Okeanis Eco Maritime για δύο νεότευκτα τάνκερ



    ΣΧΟΛΙΑ