• Ναυτιλία

    Οι πωλήσεις των superyacht εκτινάχθηκαν κατά 77% το 2021 – Παραγγελίες από Jeff Bezos και Steven Spielberg

    • Bloomberg
    superyacht - Τζεφ Μπέζος- Στήβεν Σπίλμπεργκ

    Τζεφ Μπέζος – Στήβεν Σπίλμπεργκ


    Οι πωλήσεις των superyacht ανέβηκαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, ενώ η περιορισμένη προσφορά και η εκτίναξη των τιμών είναι απίθανο να αμβλυνθούν παρά την ταραχώδη έναρξη του 2022 στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Συνολικά 887 superyachts πουλήθηκαν το 2021, σημειώνοντας άλμα 77% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, νούμερο υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue.

    Ο Jeff Bezos, με περιουσία ύψους 174,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, αναμένει την παράδοση ενός ιστιοπλοϊκού yacht μήκους 417 ποδιών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής του σε ναυπηγείο στην Ολλανδία.

    Ο Steven Spielberg έχει επίσης προχωρήσει σε παραγγελία, μετά την πώληση του παλιού του yacht έναντι 158 εκατ. δολαρίων τον περασμένο Νοέμβριο.

    Τα χαμηλά επιτόκια και οι αγορές μετοχών τροφοδότησαν με κέρδη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων πέρυσι τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

    Αυτή η δημιουργία πλούτου και η αυξημένη ζήτηση για prive διακοπές λόγω του Covid-19 ήταν μεταξύ των κυριότερων κινητήριων δυνάμεων της αύξησης των πωλήσεων, επισήμανε η VesselsValue.

    Η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων και οι ασταθείς αγορές μετοχών είναι απίθανο να μειώσουν τις τιμές, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, λόγω έλλειψης αποθεμάτων. Τα superyachts χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν και οι αγοραστές που θέλουν άμεσα σκάφη έχουν εξαντλήσει την αγορά μεταχειρισμένων.

    «Απλώς δεν υπάρχουν αρκετά yachts διαθέσιμα για αγορά», επισήμανε ο Sam Tucker, επικεφαλής των superyachts στο VesselsValue.

    Superyacht Sales

    Οι αναταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις εργαζομένων έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Τα ναυπηγεία βρίσκονται στα όρια και η κατασκευή νέων πλοίων διαρκεί περισσότερο. Η άλλη εναλλακτική, τουλάχιστον για τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες, είναι οι υψηλότερες τιμές.

    Τα superyachts δεν θεωρούνται συνήθως επενδύσεις. Tο ετήσιο λειτουργικό κόστος είναι υψηλό, περίπου στο 10% της αξίας του σκάφους. Αλλά η περιορισμένη αγορά οδήγησε τις αξίες σε κατακόρυφη άνοδο από 5% σε 8%, μόνο το 2021.

    «Είναι μια υπέροχη στιγμή να είσαι ιδιοκτήτης yacht», είπε ο Tucker. «Όσοι αγόρασαν πριν από ένα χρόνο θα μπορούσαν ενδεχομένως να πουλήσουν με κέρδος έχοντας απολαύσει μια πλήρη σεζόν δωρεάν».

    Διαβάστε ακόμη:

    O 19χρονος που εξόργισε τον Elon Musk, βάζει στο στόχαστρο και άλλους δισεκατομμυριούχους



    ΣΧΟΛΙΑ