• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    O 19χρονος που εξόργισε τον Elon Musk, βάζει στο στόχαστρο και άλλους δισεκατομμυριούχους

    • Bloomberg

    Elon Musk, Jack Sweeney


    Ο Jack Sweeney δεν είχε ποτέ σκοπό να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Elon Musk.

    Ωστόσο, ο 19χρονος, αναφέρει ότι ο δισεκατομμυριούχος τον έχει μπλοκάρει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς απέρριψε την προσφορά των 5.000 δολαρίων του Musk προκειμένου να κλείσει μια υπηρεσία του Twitter η οποία παρακολουθεί το ιδιωτικό τζετ του ιδρυτή της Tesla. Ο νεαρός του ζήτησε 50.000 δολάρια ή τουλάχιστον μία ευκαιρία να κάνει την πρακτική του.

    «Ήξερα ότι είχε ένα αεροπλάνο, ξέρετε, ως λάτρης της SpaceX και της Tesla», είπε ο Sweeney σε μια συνέντευξη. «Σκέφτηκα ότι το bot του τζετ του Elon Musk θα αποκάλυπτε πού πηγαίνει και τι κάνει».

    Ο Sweeney εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο Musk θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά στο μεταξύ ξεκινά μια επιχείρηση – που ονομάζεται Ground Control – η οποία θα παρακολουθεί την πτητική δραστηριότητα και άλλων αεροπλάνων υψηλού ενδιαφέροντος.

    Ο 19χρονος, που είναι πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, έφτιαξε το “Elon Musk’s Jet” τον Ιούνιο του 2020 και τώρα θέλει να κερδίσει χρήματα παρακολουθώντας και άλλους γνωστούς δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένων των Bill Gates και Jeff Bezos.

    Αυτό που μπορεί να ξεκίνησε ως χόμπι έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα επικερδές εγχείρημα για τον έφηβο. Εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Nasdaq Data Link έχουν αρχίσει να προσφέρουν ιδιωτικές και εταιρικές αεροπορικές πληροφορίες σε πελάτες που ελπίζουν να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα μέσω κρίσιμών επιχειρηματικών πληροφοριών.

    Τα άτυπα εταιρικά ταξίδια, για παράδειγμα, μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα μιας εταιρείας, όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές και πολλά άλλα.

    «Οι εταιρείες που παρακολουθούν πτήσεις έχουν εκατομμύρια έσοδα ετησίως», είπε ο Sweeney. «Ένα μικρό μερίδιο από αυτά που λαμβάνουν θα ήταν καλά έσοδα για μένα».

    Ωστόσο, η έναρξη μιας επιχείρησης που παρέχει δεδομένα τοποθεσίας  ιδιωτικών αεροσκαφών σε πραγματικό χρόνο πρέπει να αντιμετωπίσει θέματα όπως τα προσωπικά δεδομένα και άλλα νομικά ζητήματα.

    Ο Colby Howard, ο πρόεδρος της Paragon Intel προειδοποιεί ότι το κέρδος από την παροχή αυτού του είδους πληροφοριών μπορεί να έχει συνέπειες όπως είχε για την App Annie, έναν εναλλακτικό πάροχο δεδομένων που χτυπήθηκε με πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2021.

    «Οι παλιές ημέρες εκμετάλλευσης των προσωπικών δεδομένων και της πώλησης τους για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έχουν περάσει προ πολλού», είπε ο Howard. «Δεν μπορείς να τα αρμέξεις όσο θες γιατί μπορεί να υπάρχουν και νομικά ζητήματα».

    Ο Sweeney ισχυρίζεται ότι ο Musk επικοινώνησε για πρώτη φορά μαζί του τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ζητώντας να κλείσει ο λογαριασμός επειδή το θεώρησε ως κίνδυνο για την ασφάλεια του. Όμως ο ίδιος αρνήθηκε και απέρριψε την χρηματική προσφορά για να βάλει τέλος στην υπηρεσία παρακολούθησης.

    «Ο χρόνος που έχω αφιερώσει σε αυτό είναι τεράστιος – τα 5.000 δολάρια δεν αρκούν για να το αφήσεις», είπε ο Sweeney, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε το έργο στο γυμνάσιο.

    Αντίθετα, ο έφηβος από τη Φλόριντα έκανε μια αντιπροσφορά 50.000 δολαρίων, που ήλπιζε ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει στην πληρωμή των διδάκτρων του κολεγίου ή στην απόκτηση ενός Tesla Model 3.

    Ο Μusk – του οποίου η περιουσία αυξήθηκε πάνω από 21 δισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα σε σχεδόν 242 δισεκατομμύρια δολάρια – αρνήθηκε. Μπλόκαρε όλους τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τον Sweeney το βράδυ της Κυριακής.

     Διαβάστε ακόμη:

    Ανακατατάξεις στη λίστα των δισεκατομμυριούχων: Ο Warren Buffett είναι και πάλι πλουσιότερος από τον Mark Zuckerberg



    ΣΧΟΛΙΑ