• Ναυτιλία

    Οι εξελίξεις στη MIG: Ο Μάριος Ηλιόπουλος και οι αφανείς σύμμαχοι – O ρόλος του Εμανουέλε Γκριμάλντι και ο νέος άγνωστος μέτοχος

    Μάριος Ηλιόπουλος (Seajets)

    Ο Μάριος Ηλιόπουλος της Seajets


    Οι προθέσεις και οι διαθέσεις του Μάριου Ηλιόπουλου είναι ξεκάθαρες για την Marfin Investment Group: “Θέλει να τοποθετηθούν πάνω στο τραπέζι όλα τα οικονομικά της δεδομένα, αλλά κυρίως τον ενδιαφέρει να αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στην Attica Group”.

    Κύκλοι της Ακτής Μιαούλη, που γνωρίζουν τον Μάριο Ηλιόπουλο και έχουν επανειλημμένα συνεργαστεί μαζί του, υποστήριζαν αργά χθες το βράδυ ότι “ο Μάριος Ηλιόπουλος έβαλε τη στολή του Ζορό” και αυτό σημαίνει ότι “θα φτάσει την υπόθεση της ανταλλαγής των μετοχών μεταξύ της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς και της MIG στα άκρα. Θα δώσει τη μάχη μέχρι να κερδίσει”.

    Οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονταν ότι “ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει προετοιμαστεί με μεθοδικότητα και έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης από το περασμένο καλοκαίρι, πριν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση για απορρόφηση της ΑΝΕΚ και της Attica Group”.

    Αλλά το εύλογο ερώτημα που προκύπτει από αυτή την επιθετική κίνηση του Μάριου Ηλιόπουλου και απασχολεί το σύνολο των ανθρώπων της ναυτιλίας που ασχολούνται με την ελληνική ακτοπλοΐα, είναι το εξής:

    Σε αυτή τη μάχη που δίνει ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι μόνος του ή έχει και συνεργάτες με τεράστια οικονομική επιφάνεια και πρόσβαση σε πιστωτικά ιδρύματα;

    Στην Ακτή Μιαούλη ακούγονται δύο ονόματα, τα οποία όμως δεν επιβεβαιώνονται, ότι θα στηρίξουν τις ενέργειες του Μάριου Ηλιόπουλου.

    Το πρώτο όνομα, που λέγεται ότι ενθαρρύνει τον Μάριο Ηλιόπουλου, είναι αυτό εφοπλιστή της ποντοπόρου ναυτιλίας που δεν τον αφήνει πλέον αδιάφορο η ελληνική ακτοπλοΐα, με ισχυρούς δεσμούς με τον Πειραιά.

    Το δεύτερο όνομα, είναι αυτό του Ναπιλιτάνου εφοπλιστή Εμανουέλε Γκριμάλντι, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τις διαθέσεις του σχετικά με την τύχη της Attica Group και κυρίως για την θυγατρική της εταιρεία Super Fast, η οποία διαθέτει επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία στις γραμμές της Αδριατικής.

    Ανεξάρτητα όμως από τις προθέσεις του “εφοπλιστή της ποντοπόρου ναυτιλίας” και του “Ναπολιτάνου Εμανουέλε Γκριμάlντι”, o Μάριος Ηλιόπουλος στην γενική συνέλευση της MIG, είναι αποφασισμένος να θέσει είτε ο ίδιος, είτε δια αντιπροσώπου – το πιθανότερο – και να απαριθμήσει τα πολλά ερωτήματα που έχει θέσει με επιστολή της η εταιρεία συμφερόντων του Ration Holding LTD στη διοίκηση της MIG.

    Η εταιρεία Ration Holding, που ελέγχεται από την κόρη του, Δέσποινα Ηλιοπούλου, θα εμφανιστεί με ένα μεγαλύτερο ποσοστό από το 5,48% που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη στη γενική συνέλευση της Δευτέρας. Να υπενθυμίσουμε ότι “τα δικαιώματα ψήφου θα ασκούνται στις γενικές συνελεύσεις μέσω του πληρεξούσιου Αλέξανδρου Κοντογεωργίου.

    Το σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει επίσημα η Δέσποινα Ηλιοπούλου ανέρχονται σε 51.525.000 δικαιώματα ψήφου που ενσωματώνονται σε μετοχές άμεσα κατεχόμενες επί συνολικού αριθμού 939.510.748 δικαιωμάτων ψήφου.

    Ο Μάριος Ηλιόπουλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα, λίγες ημέρες μετά τη συνέλευση των μετόχων της MIG, θα “ανοίξει τα χαρτιά του” και θα εμφανίσει το πλήρες σχέδιο του ανάπτυξης της εταιρείας του και τους στόχους που έχει βάλει τόσο για την MIG, όσο και για την Attica Group.

    Η εμφάνιση του Αναστάσιου Στάμου

    Εκτός του Μάριου Ηλιόπουλου εμφανίστηκε και άλλος μέτοχος με ποσοστό που αντιστοιχεί στο 5,02836% της Marfin Investment Group. Το νέο πρόσωπο είναι ο Αναστάσιος Στάμου.

    Η εμφάνιση του Αναστάσιου Στάμου και των εταιρειών που εκπροσωπεί περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ποιές είναι οι προθέσεις του και αν συνδέεται με τον Μάριο Ηλιόπουλο ή με άλλους μετόχους της MIG, που κατέχουν μικρότερα ποσοστά μετοχών και αθροιστικά συγκεντρώνουν άνω του 20% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Στην περίπτωση που ο Μάριος Ηλιόπουλος και ο Αναστάσιος Στάμου συμμετέχουν στην ίδια ομάδα συμφερόντων, τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και πρέπει να αναμένουμε μεγάλες ανατροπές στην MIG.

    Όπως γνωστοποιήθηκε, η εταιρία «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΡΟΛΟΠΑΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και ο Αναστάσιος Στάμου, κατέχουν πλέον 47.242.062 δικαιώματα ψήφου που ενσωματώνονται σε μετοχές, εκ των οποίων 43.833.201 άμεσα κατεχόμενα και 3.408.861 έμμεσα κατεχόμενα Αλυσίδα ελεγχομένων επιχειρήσεων μέσω των οποίων ουσιαστικά κατέχονται τα δικαιώματα ψήφου: Οι υπόχρεοι ελέγχουν ποσοστό 4,66553% μέσω της «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΡΟΛΟΠΑΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ποσοστό 0,01040% μέσω της «RO ESTATE ONE ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ Α.Ε.», ποσοστό 0,17775% μέσω της «RO ESTATE TWO ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ Α.Ε.» και ποσοστό 0,17468% μέσω της «RO ESTATE THREE ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ Α.Ε.».

    Η Εταιρεία RoloPack ABEE, με έδρα τις Αχαρνές είναι μία ελληνική παραγωγική εταιρεία με πολυετή πείρα στο χώρο των πλαστικών και με κυρίαρχη θέση στην εγχώρια αγορά. Διαθέτει μία ευρεία γκάμα προϊόντων, υψηλών προδιαγραφών αντοχής και υγιεινής σε μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής, με αναπτυγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία, καθώς και ένα άρτιο εκπαιδευμένο προσωπικό και ευρύ πανελλαδικό δίκτυο διανομής.

    Η εταιρεία μας επενδύει συστηματικά στη διασφάλιση της ποιότητας αλλά και του χαμηλού κόστους και διαθέτει τα προϊόντα της με τα BRANDS:

    • EL-EF premium και

    • RODO-οικονομική σειρά

    Με τις σακούλες απορριμμάτων EL-EF η RoloPack ABEE εγκαινίασε μία νέα εποχή, καθώς για πρώτη φορά ένα τέτοιο προϊόν συνδέθηκε άμεσα με έναν κοινωφελή σκοπό: Το Χαμόγελο του Παιδιού.

    Πέρα από σακούλες απορριμμάτων, η εταιρεία μας παράγει σακούλες τροφίμων, ρούχων και χαλιών, σακούλες καθαριστηρίου, τραπεζομάντηλα ρολά και είδη χρωματοπωλείου.

    Η μεγάλη τεχνογνωσία και οι συνεχείς ποιοτικοί έλεγχοι στη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων έχουν εξασφαλίσει τη μακρόχρονη εμπιστοσύνη των πελατών της με αποτέλεσμα η RoloPack ΑΒΕΕ να παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label) στα μεγαλύτερα δίκτυα λιανικού εμπορίου.

    Η συμφωνία της Attica Group με ΑΝΕΚ

    Να θυμίσουμε όμως τις δύο συμφωνίες που αφορούν την ΜIG, την ANEK, την Attica Group και την θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς.

    Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, υπεγράφη η συμφωνία της Attica Group με τους πιστωτές και με μετόχους που εκπροσωπούν το 57,70% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ, για την απορρόφηση της τελευταίας.

    Η συμφωνία προβλέπει:

    – τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group με σχέση ανταλλαγής μία (1) κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ATTICA και

    – την καταβολή του ποσού των 80.000.000 ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝΕΚ προς τους πιστωτές (ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους 236.419.251,23 ευρώ πλέον του συνόλου ανεξόφλητων τόκων ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής) από το ενοποιημένο σχήμα που θα προκύψει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

    Τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών θα συγκληθούν σύμφωνα με το νόμο και τα καταστατικά τους, για να αποφασίσουν σχετικά με την έναρξη και τις επιμέρους παραμέτρους της διαδικασίας συγχώνευσης.

    Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής θα συζητηθεί εν συνεχεία στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών και θα επιβεβαιωθεί με έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για το δίκαιο και εύλογο.

    Η συγχώνευση θα τεθεί προς έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο εταιρειών.

    Η συμφωνία της Marfin και της STRIX Holdings

    Στις 14 Δεκεμβρίου 2022 επήλθε συμφωνία με την οποία η Marfin Investment Group (MIG) εκχωρεί το σύνολο των μετοχών της ακτοπλοϊκής Attica Συμμετοχών που κατέχει (ήτοι το 79,38%) στη STRIX Holdings L.P. έναντι του συνόλου του δανεισμού της που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της STRIX, κατέληξαν MIG και STRIX.

    Οταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αυτή θα μηδενιστεί ο δανεισμός ύψους 443,8 εκατ. ευρώ της MIG, η οποία θα είναι πλέον ελεύθερη χρεών και με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την Robne Kuce Beograd (RKB), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στη Σερβία.

    Από την πλευρά της η STRIX Holdings L.P., η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς –στην οποία η τράπεζα έχει μεταβιβάσει τις περισσότερες από τις μη τραπεζικές συμμετοχές του χαρτοφυλακίου της και προσφάτως και το ομολογιακό δάνειο της MIG–, καθίσταται μέτοχος με ποσοστό άνω του 90% στην Attica Συμμετοχών.

    Και αυτό διότι είχε ήδη στο χαρτοφυλάκιό της ποσοστό 12% περίπου της ακτοπλοϊκής, το οποίο της είχε μεταβιβάσει η Πειραιώς (η οποία το κατείχε στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας εξαγοράς της Hellenic Seaways από την Attica).

    Σημειώνεται πως η διαχείριση του χαρτοφυλακίου της STRIX Holdings L.P. έχει περάσει πλέον σε σχήμα που συμμετέχει η ίδια και η Blantyre Capital. Επομένως, πλέον η Marfin Investment Group που ελέγχεται απευθείας από την Πειραιώς γυρίζει σελίδα και ευελπιστεί πως με σωστή αξιοποίηση της εταιρείας ακινήτων που κατέχει στη Σερβία θα επαυξήσει την αξία της προς όφελος των μετοχών της μεταξύ των οποίων και η τράπεζα.

    Παράλληλα, η Attica Συμμετοχών απλοποιεί τη μετοχική αρχιτεκτονική της, ενόψει και της απορρόφησης της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (στην οποία επίσης έχει άμεση συμμετοχή η Πειραιώς) από την οποία και αναμένεται να επωφεληθεί.

    Και με βάση το business plan του management της Attica, αλλά και τους όρους ανταλλαγής μεταξύ STRIX και MIG, η αγορά εκτιμά πως η αξία της ακτοπλοϊκής (σε όρους Enterprise Value) διαμορφώθηκε στο 1 δισεκατομμύριο.

    Με αυτόν τον τρόπο επαυξάνεται και η αξία του χαρτοφυλακίου της STRIX Holdings L.P. που, όπως προαναφέρθηκε, ανήκει επίσης 100% στην Πειραιώς, ενώ μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της ΑΝΕΚ εκτιμάται πως θα επαυξηθεί περαιτέρω.

    Διαβάστε επίσης

    MIG: Ξεπέρασε το 5% το ποσοστό της ΡΟΛΟΠΑΚ και του Αναστάσιου Στάμου

    Ο Μάριος Ηλιόπουλος και η νέα ναυμαχία της MIG

    Αποκλειστικό: Προς μετωπική με τη MIG η πλευρά Ηλιόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ