• Ναυτιλία

    Οι Έλληνες εφοπλιστές δέχθηκαν πάλι πυρά από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Συνεχίζεται η εξαγωγή κλεμμένων σιτηρών από τα ρωσικά λιμάνια

    Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    Μιλώντας μέσω σύνδεσης βίντεο από το Κίεβο στην 26ο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Ζελένσκι, δεν δίστασε να πει για τους Έλληνες εφοπλιστές: «Βλέπουμε ελληνικές εταιρείες να παρέχουν σχεδόν τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου».

    Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε προσθέτοντας: «Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ευρώπης, της Ελλάδας ή της Ουκρανίας. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της ανάγκης για ακόμη μεγαλύτερη ενότητα, ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί να αναζητήσει ειρηνικές λύσεις».

    Βέβαια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας πήρε αποστομωτικές απαντήσεις από τους Έλληνες εφοπλιστές Ευάγγελο Μαρινάκη και Αγγελική Φράγκου που συμμετείχαν στο πάνελ της συζήτησης.

    Όσον αφορά τις εξελίξεις στα πλοία από το συνεχιζόμενο πόλεμο, υπενθυμίζεται ότι η αυτονομαζόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ κατέσχεσε και πήρε τον έλεγχο δύο πλοίων στο λιμάνι της Μαριούπολης. Πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Smarta χωρητικότητας 16.000 dwt και το φορτηγό πλοίο Blue Star I χωρητικότητας 5.245 dwt έχουν κρατικοποιηθεί και τα δύο χωρίς καμία αποζημίωση.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι περισσότερα από 80 πλοία υπό ξένη σημαία παραμένουν ακινητοποιημένα στα λιμάνια της Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

    Το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου 400.000 τόνοι κλεμμένων σιτηρών έχουν εξαχθεί από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου

    Επισημαίνεται ότι το ρωσικό φορτηγό πλοίο, Zhibek Zholy, κρατήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία κατόπιν εντολής του Κιέβου για ισχυρισμούς ότι μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ερευνούν την υπόθεση, με το πλοίο να παραμένει αγκυροβολημένο ανοικτά του τουρκικού λιμένα Karasu της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο Βασίλ Μποντάρ, εκπρόσωπος της Ουκρανίας στην Άγκυρα, τόνισε ότι οι τουρκικές αρχές ακινητοποίησαν το “Ζόλι” μετά από επείγον αίτημα του Κιέβου. «Έχουμε πλήρη συνεργασία», είπε σε ουκρανικά ΜΜΕ. «Το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην είσοδο του λιμανιού· έχει δεσμευτεί από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας».

    Είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά που η Ουκρανία καταφέρνει να πείσει μια ουδέτερη χώρα να μην αποδεχτεί ένα φορτίο κλεμμένων σιτηρών. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το bulker Matros Pozynich φόρτωσε ένα φορτίο ουκρανικών σιτηρών στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία τον Απρίλιο και στη συνέχεια προσπάθησε να το παραδώσει σε έναν αγοραστή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μετά από έκκληση της ουκρανικής κυβέρνησης, οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο στο σκάφος και το Pozynich εκτράπηκε σε λιμάνι στη Συρία.

    Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι συνολικά, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλέψει περίπου το ένα τρίτο των σιτηρών που είναι διαθέσιμα στα πρόσφατα κατεχόμενα εδάφη και που ανέρχονται σε περίπου 500.000 τόνους.

    Διαβάστε επίσης

    Ντμίτρο Κουλέμπα: Βολές σε Έλληνες εφοπλιστές – Αιχμές και για Κύπρο – Θέλει τη Ρωσία αποκομμένη από το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο



    ΣΧΟΛΙΑ