• Ναυτιλία

    Η απεργία των εργαζομένων στις προβλήτες Ι και ΙΙ ίσως συνεχιστεί

    Πλοία δεμένα στο λιμάνι - απεργία


    Η ΕΝΕΔΕΠ, με την στάση εργασίας που πραγματοποίησε χθες και την σημερινή 24ωρη απεργία διεκδικεί υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και μονιμοποίηση των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η απεργία θα συνεχιστεί αν δεν υπάρξουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

    Η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης στις Προβλήτες του Πειραιά με ανακοίνωση της τονίζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΕΠ, για τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, η κερδοφορία αυξήθηκε πέρυσι σε 31,76 εκατ. δολάρια, από 19,45 εκατ. Δολάρια δηλαδή +63,3% και προσθέτει:

    «Την ίδια στιγμή που “COSCO” –ΣΕΠ και DPORT ανακοινώνουν με πανηγυρικούς τόνους τα τεράστια κέρδη τους , την ίδια στιγμή κόβεται το ρεύμα, το νερό σε πολλούς από εμάς, ενώ η επίσκεψη σε ένα σούπερ μάρκετ πλέον μοιάζει με επίσκεψη σε χρυσοχοείο. Σε συνάδελφο έκοψαν το νερό για 250 ευρώ πριν λίγες ημέρες ενώ σε άλλον με μισθό 1.100 ευρώ ήρθε η ΔΕΗ 1300 ευρώ με 3 παιδιά και ενοίκιο 370 ευρώ με αποτέλεσμα να μην έχει να φάει.

    Με το πληθωρισμό να τρέχει κοντά στο 10%, με τη βενζίνη να είναι πλέον χρυσός, σε αυτές τις συνθήκες, έχει το θράσος η εργοδοσία να βγαίνει και να προτείνει ψίχουλα. Η αύξηση που προτείνει να δώσει κυμαίνεται από 6% έως 10% δηλαδή σε πραγματικά νούμερα είναι 3-4 ευρώ την ημέρα ανά ειδικότητα, με απλά λόγια ίσο με την αξία που κάνει πλέον ένα σουβλάκι και ένα μπουκαλάκι νερό.

    Έχουν το θράσος να κοκορεύονται ότι δίνουν τεράστιες αυξήσεις – 8% κατά μέσο όρο- όταν η πραγματικότητα είναι ότι αν έβαζαν μόνο την προσαύξηση των νυχτερινών βαρδιών που είναι 25% με το 1/3, των βαρδιών μας να είναι νύχτα, αν τηρούσαν δηλαδή απλά τη νομιμότητα, θα είχαμε καθαρή αύξηση 8,3%. Ας μην νομίζουν ότι μπορούν να μας δουλεύουν ψιλό γαζί και να παριστάνουν τους χουβαρντάδες πάνω στις δικές μας πλάτες.

    Τέρμα πια !

    Με τη σημερινή μας μαζική Συνέλευση, εκατοντάδες συνάδελφοι μπροστά στα γραφεία και τα μάτια των στελεχών της εργοδοσίας, απέρριψαν και επέστρεψαν με το πιο αποφασιστικό τρόπο την κοροϊδία των 3-4 ευρώ την ημέρα. Με το πληθωρισμό να τρέχει με τα μπούνια κάθε μήνα, μόνο οι αυξήσεις σε βενζίνη, ψωμί και ρεύμα, είναι πολλαπλάσιες από όλη την «αύξηση» που προτείνει η εργοδοσία.

    Άλλωστε γι αυτό καταφέρνει και βγάζει τόσα κέρδη, γιατί κλέβει το δικό μας ιδρώτα.

    Να μας φέρουν μια ΣΣΕ που να διασφαλίζει την επιβίωση μας και την αξιοπρέπεια γιατί εμείς φέραμε το λιμάνι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης και δεκάδες εκατομμύρια στους μετόχους της COSCO και της DPORT

    Απαιτούμε:

    1. Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλες τις ειδικότητες
    2. Να μπουν οι προσαυξήσεις των νυχτερινών , της Σαββατιάτικης εργασίας , Κυριακών και αργιών.
    3. Να γίνουν όλοι πλήρους απασχόλησης, να πάψει η ομηρία 700 και πλέον εργαζόμενων που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 16 μεροκάματα, κάτι που σημαίνει μισή δουλειά – μισή ζωή.
    4. Να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει την ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ».

    Διαβάστε επίσης:

    Θάνος Λιάγκος (ΟΛΘ): Μέσα στο επόμενο τετράμηνο η υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση της 6ης προβλήτας

    Attica Group: “Πλέουμε μαζί” για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών μας

     



    ΣΧΟΛΙΑ