• Ναυτιλία

    Γιώργος Πατέρας (ΝΕΕ): Η συνεργασία και ο διάλογος με το σύνολο της Ναυτιλίας είναι καθημερινός αγώνας

    Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

    Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος


    Η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου και η προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα είναι οι προτεραιότητες του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως τις παρουσίασε ο πρόεδρος Γιώργος Πατέρας, στην ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση του Ν.Ε.Ε.

    Ο πρόεδρος του ΝΕΕ, δρ. Γιώργος Πατέρας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

    «Η επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας στηρίζεται στη στελέχωση των πλοίων με ικανούς Έλληνες αξιωματικούς. Τα νέα παιδιά πρέπει να στραφούν στη θάλασσα με εκσυγχρονισμένη ναυτιλιακή εκπαίδευση και νέο θεσμικό πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ακόμα, πρόσθεσε ότι για να πετύχουμε αυτούς του στόχους απαιτείται συντονισμός, ορθολογισμός και μεταρρυθμιστική πολιτική. Τόνισε ότι η ακτοπλοΐα, ο θαλάσσιος τουρισμός και η ποντοπόρος ναυτιλία, αντιμετωπίζουν προβλήματα και προκλήσεις και είναι καθήκον μας να τα συζητήσουμε όπου χρειάζεται.

    Αναλυτικότερα, ο Γιώργος Πατέρας, είπε:

    «Ευχαριστώ για την παρουσία σας που τιμά τον θεσμό του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, θεσμού που για 87 χρόνια υπηρετεί την ελληνική ναυτιλία και συμβουλεύει την Πολιτεία με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και την προστασία της Ελληνικής σημαίας και του ΄Ελληνα ναυτικού.

    Δεν θα σας κουράσω με τις επιπτώσεις στις θαλάσσιες μεταφορές απο τις γεωπολιτικές εξελίξεις , ούτε με το σοβαρό θέμα της απανθρακοποίησης και τους νέους κανονισμούς. Εξάλλου υπάρχουν εκτενείς αναφορές στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας & στα social media.

    Θα αναφέρω μόνο τους  κυριότερους στόχους του ΝΕΕ :

    • Την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, διαδικασία που ξεκινήσαμε και που προχωράει παράλληλα με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών καυσίμων.  Δύσκολο, πολυπλευρο και σύνθετο εγχείρημα. Αποτελεί όμως μονόδρομο ώστε η ναυτιλία να συμβάλλει στον περιορισμό της κλιματικής κρίσης και η ακτοπλοΐα μας να συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες της νησιωτικής μας χώρας και του τουρισμού. Ελπίζω να μην κάνουμε πάλι λάθος όταν καταλήξουμε στο κατάλληλο καύσιμο για την ναυτιλία μας.
    • Την προσέλκυση της νεολαίας μας στην ναυτιλία. Η επιτυχία της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας βασίζεται στην στελέχωση  με ικανούς Έλληνες ναυτικούς. Για να έχουμε αρκετούς και ικανούς αξιωματικούς, χρειαζόμαστε τα νέα παιδιά να στραφούν στην θάλασσα , εκσυγχρονισμένη ναυτική εκπαιδευση και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο. Το ΝΕΕ έχει επικεντρωθεί και στους τρεις αυτούς τομείς. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους απαιτείτε συντονισμός, ορθολογισμός και μεταρρυθμιστική πολιτική.

    Η συνεργασία, ο διάλογος, η διαβούλευση με το σύνολο της Ναυτιλίας μας είναι ο καθημερινός μας αγώνας.

    Αυτός είναι ο γνώμονας με τον οποίο πορεύεται το Ναυτικό Επιμελητήριο διότι έτσι πιστεύουμε ότι επιτελούμε τον θεσμικό μας ρόλο.

    Η ακτοπλοΐα, ο θαλάσσιος τουρισμός , τα ρυμουλκά , τα αλιευτικά και βεβαίως η μεγάλη μας ποντοπόρος ναυτιλία , αντιμετωπίζουν προκλήσεις και είναι καθήκον μας να τις στηρίζουμε όπου χρειάζεται όπως και παραναυτιλιακοί κλάδοι του ευρύτερου ναυτιλιακού χώρου.

    Με σθένος, αλληλεγγύη και δυναμισμό θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία.

    Στη φετινή εκδήλωση αποφασίσαμε να τιμήσουμε τις εταιρείες και τα πληρώματα των πλοίων ελληνικής διαχείρισης που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις ελληνικές αλλά και σε άλλες θάλασσες, τις οποίες συντόνισε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, ο κατάλογος δεν είναι περιοριστικός διότι η ελληνική ναυτιλία δίνει το παρόν της σε πολλές περιπτώσεις στους ωκεανούς ανα τον κόσμο. Η αλληλεγγύη αποτελεί μακροχρόνια παράδοση της ναυτιλίας που συνεχίζεται με κινδύνους πολλές φορές και κόστος.

    Θέλω να πω και ένα ευχαριστώ στον Γιώργο Βερνίκο που εκπροσώπησε τα σκάφη αναψυχής στο ΔΣ του ΝΕΕ για 40 χρόνια και φέτος στις εκλογές δεν θα βάλει υποψηφιότητα. George Thank you ! Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά και επιτυχία στους στόχους σας».

    Διαβάστε επίσης:

    Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 9,79 εκατ. δολάρια

    Drewry: Μειώθηκε κατά 4% ο δείκτης των τιμών στη διακίνηση κοντέινερ

    ΟΛΠ: Στις 6 Φεβρουαρίου η τελετή ολοκλήρωσης της επέκτασης του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ