• Ναυτιλία

    Γιάννης Κούστας: H νέα κίνηση της Danaos στην αγορά ξηρού φορτίου

    Γιάννης Κούστας, Εφοπλιστής

    Γιάννης Κούστας, Εφοπλιστής


    Μετά από την αιφνίδια εξαγορά σημαντικού ποσοστού μετοχών της ναυτιλιακής Eagle Bulk η Danaos Corporation του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα προχωρά σε μία ακόμη κίνηση στην αγορά ξηρού φορτίου.

    Ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά πέντε πλοίων capesize που διατίθενται προς πώληση από την China Development Bank Leasing (CDBL).

    Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και το τίμημα ανήλθε συνολικά στα 103 εκατ. δολάρια.

    Πρόκειται για τα πλοία Bulk Integrity και Bulk Peace κατασκευής 2010, Bulk Achievement και Bulk Ingenuity που ναυπηγήθηκαν το 2011, καθώς και το Bulk Genius, κατασκευής 2012.

    Εάν επιβεβαιωθεί η συμφωνία θα είναι η πρώτη εξαγορά μεταχειρισμένων φορτηγών πλοίων που πραγματοποιεί η εταιρεία του κ. Κούστα από το 2002.

    Νωρίτερα φέτος, ο εφοπλιστής, που κατέχει στόλο με 68 containerships, έδειξε τη διάθεσή του να δραστηριοποιηθεί και πάλι στην αγορά ξηρού φορτίου, επενδύοντας στη ναυτιλιακή Eagle Bulk.

    Προκάλεσε αίσθηση την ναυτιλιακή κοινότητα με την αθόρυβη και σταδιακή συγκέντρωση του 9,99% μετοχών της Eagle Bulk, ενώ ακολούθησαν επιπλέον αγορές με αποτέλεσμα ο εφοπλιστής και η Danaos Corporation να κατέχουν πλέον το 16,7%.

    Σχεδόν άμεσα, με μία αιφνιδιαστική κίνηση η Castor Maritime του ΠέτρουΠαναγιωτίδη εξασφάλισε μέσω χρηματιστηρίου 1.390.000 μετοχές της Eagle Bulk, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 14,99%.

    Η απόκτηση ποσοστού άνω του 30% της Eagle Bulk από τους δύο Έλληνες πλοιοκτήτες προκάλεσε την αντίδραση της διοίκηση της ναυτιλιακής, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει ενδεχόμενη επιθετική εξαγορά της.

    Η Eagle Bulk Shipping, έχει έδρα το Στάμφορντ του Κονέκτικατ και διαθέτει γραφεία στη Σιγκαπούρη και την Κοπεγχάγη, ενώ τα πλοία της είναι μεταφοράς ξηρού φορτίου μεσαίου μεγέθους και διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πλοίων Supramax/Ultramax στον κόσμο.

    Η  Danaos Corporation εμφάνισε καθαρά κέρδη 145,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 7,14 δολαρίων ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι 235,3 εκατομμυρίων δολαρίων ή 11,36 δολάρια ανά μετοχή, που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

    Ωστόσο, τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 243,6 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023, έναντι 229,9 εκατομμυρίων δολαρίων στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022, σημειώνοντας αύξηση 6%.

    Η συνολική ρευστότητα της εταιρείας διαμορφώνονταν στα 730,8 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Μαρτίου 2023, απόδειξη της δυναμικής και της ισχυρής της θέσης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν στα bulkers: Νεότευκτα, μεταχειρισμένα και μετοχές

    Danaos Corporation (Γιάννης Κούστας): Παρήγγειλε δύο νέα πλοία σε ναυπηγείο της Κίνας

    Γιάννης Κούστας: Κατέχει πλέον το 16,7% της Eagle Bulk και αμφισβητεί τη χρησιμότητα επαναγοράς μετοχών από την Oaktree



    ΣΧΟΛΙΑ