• Top Stories

    Γ. Βασιλειάδης: Αυτό είναι το νέο πλαίσιο για την προστασία μαρτύρων που καρφώνουν τη διαφθορά

    Γιώργος Βασιλειάδης. Ετών 39. Γενικός γραμματέας Διαφθοράς


    Επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι ο Γιώργος Βασιλειάδης, που από το πόστο του γενικού γραμματέα καταπολέμησης της διαφθοράς δίνει καθημερινά τη μάχη για τον εντοπισμό περιστατικών φοροδιαφυγής, χρηματισμού δημοσίων λειτουργών και άλλων αντίστοιχων κρουσμάτων. Στη μάχη αυτή θεωρητικά θα έπρεπε να έχει πολλούς συμμάχους: Θεωρητικά, πάντα, υπάρχουν τρόποι να καταγγείλει κανείς περιστατικά διαφθοράς και να δώσει χρήσιμα στοιχεία που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για την αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων. Πρακτικά, ωστόσο, είναι ελάχιστοι αυτοί που προχωρούν σε τέτοιες καταγγελίες, μετρημένοι στα δάχτυλα – κι αυτό γιατί το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους είναι διάτρητο, με αποτέλεσμα κάποιος που θα «τολμήσει» να καταγγείλει ένα περιστατικό διαφθοράς να κινδυνεύει να βρεθεί ο ίδιος εκτεθειμένος, είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά.

    Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γ. Βασιλειάδης, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και τη Διεθνή Διαφάνεια, εκπονούν ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την απόλυτη προστασία του κάθε μάρτυρα που θα κάνει μία σοβαρή καταγγελία, χρησιμοποιώντας ως «μοντέλο» τη Μεγάλη Βρετανία, όπου το καθεστώς προστασίας μαρτύρων θεωρείται υποδειγματικό.

    Ο κ. Βασιλειάδης τονίζει στο mononews.gr πως με το νέο αυτό νομικό πλαίσιο «θωρακίζεται» το υπάρχον σύστημα, ώστε να μπορεί ο πολίτης να είναι βέβαιος πως όταν κάνει μία καταγγελία, δεν θα κινδυνεύει με κανέναν τρόπο να μαθευτούν τα στοιχεία του.

    Όμως η μάχη με τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή δεν περιορίζεται εκεί. Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Walter Borjans, είχε συμφωνηθεί πως Έλληνες εφοριακοί θα μεταβούν στο γερμανικό κρατίδιο προκειμένου να «εκπαιδευθούν» γύρω από τις μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με ειδικά σεμινάρια από Γερμανούς ομολόγους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη αυτή περίπου πενήντα Ελλήνων εφοριακών στη Γερμανία θα γίνει από τις 11 Ιουλίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Και άλλος ξένος στην κούρσα των τηλεοπτικών αδειών; Ολο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ