• Ναυτιλία

    Γ. Γιουρούκος: Ένας ροκ εφοπλιστής στον αστερισμό των Lloyd’s

    Νέο φάρμακο στη μάχη κατά της COVID-19 – O Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Γιουρούκος χρηματοδότησε μέρος της έρευνας

    Γιώργος Γιουρούκος


    Με 26 χρόνια εμπειρία στη ναυτιλιακή αγορά και αξιοθαύμαστη πορεία τόσο στο ξηρό φορτίο όσο και στα containerships, o εφοπλιστής Γιώργος Γιουρούκος είναι μία από τις προσωπικότητες της ναυτιλίας που διακρίθηκαν στα φετινά βραβεία  Lloyd’s List Greek Shipping Awards.

    Το βραβείο Greek Shipping Newsmaker of the Year ήρθε ως μία ακόμη αναγνώριση του Έλληνα πλοιοκτήτη, ο οποίος αν και χαμηλών τόνων ως άνθρωπος, έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο της ναυτιλίας και βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των επιτυχημένων και διορατικών κινήσεων του.

    Λάτρης της ροκ μουσικής, στον ελεύθερο του χρόνο συνηθίζει να παίζει τα αγαπημένα του τραγούδια στην κιθάρα του, όπως αναφέρουν κοντινά του πρόσωπα, προτιμώντας τις φιλικές παρέες από τα κοσμικά γκαλά.

    Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο University College του Λονδίνου και απέκτησε μεταπτυχιακό στη μηχανολογία από το πανεπιστήμιο Brunel, όμως τον κέρδισε η ναυτιλία. Το 1993 έκανε τα πρώτα του βήματα σε μεγάλη ελληνική, ναυτιλιακή εταιρεία και εργάστηκε σε διάφορα τμήματα.

    Γιώργος Γιουρούκος (αριστερά)

    Ένα χρόνο μετά ίδρυσε την Technomarκαι δραστηριοποιήθηκε έντονα και με μεγάλη επιτυχία στις αγοραπωλησίες πλοίων και στις συνεργασίες με διεθνή fund. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι συναλλαγές που πραγματοποίησε όλα αυτά τα χρόνια ξεπέρασαν τις 200,  σε μεταχειρισμένα πλοία και σε νεότευκτα  , ενώ πέτυχε σημαντικές συμφωνίες με private equity funds και μεγάλες τράπεζες για εξασφάλιση κεφαλαίων χρηματοδότησης.

    Το 2010 ο εφοπλιστής προχωρά στο δεύτερο μεγάλο του εγχείρημα, ιδρύοντας σε συνεργασία με τις επενδυτικές Kelso & Company και Maas Capital Investments τη ναυτιλιακή Poseidon Containers Holdings, και εισέρχεται στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων. Λίγο αργότερα, το 2015 η εταιρεία με στόλο 18 πλοίων, βάζει πλώρη για το αμερικανικό χρηματιστήριο και προχωρά σε δημόσια προσφορά με στόχο την άντληση 250 εκατ. δολαρίων. Αν και η IPO πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η διοίκηση της αποφάσισε τελικά να αναβάλει την εισαγωγή της. Ορισμένοι απέδωσαν την απόφαση αυτή στους φόβους για επικείμενη πτώση της αγοράς.

    Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν ο Γιώργος Γιουρούκος ισχυροποιεί το στόλο του και επιδίδεται στην αναζήτηση ευκαιριών στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, με αποκορύφωμα τη διετία 2016-2017 κατά την οποία σύμφωνα με ναυλομεσίτες, εξαγόρασε 15 φορτηγά πλοία. Για τις συγκεκριμένες εξαγορές, αρκετές από τις οποίες έγιναν μέσω πλειστηριασμών γερμανικών ναυτιλιακών που είχαν πτωχεύσει, ξόδεψε πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

    Το super deal

    Το 2018 ταράζει και πάλι τα νερά της παγκόσμιας ναυτιλίας. Δίνει τα χέρια με τον Michael Gross, πρόεδρο της ναυτιλιακής Global Ship Lease με έδρα το Λονδίνο και προχωρά στη συγχώνευση της συγκεκριμένης εταιρείας με την Poseidon Containers Holdings, μία συναλλαγή ύψους 780 εκατ. δολαρίων.

    Ο απολογισμός είναι η δημιουργία μίας μεγάλης εταιρείας με βάση περιουσιακών στοιχείων άνω των 1,2 δισ. δολ. σε μεσαία και μικρότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ο νέος στόλος αποτελείται από 38 πλοία, 19 κάθε εταιρείας, ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα πλοία της Poseidon Containers Holdings είναι πιο σύγχρονα και μεγαλύτερης αξίας.

    Ο Γιώργος Γιουρούκος συμμετέχει στο ΔΣ της νέας ναυτιλιακής ως Εκτελεστικός Πρόεδρος, καθοδηγώντας τη διαχειριστική ομάδα, ενώ ο Ian Webber, CEO της Global Ship Lease, με δηλώσεις του κάνει μνεία στον Έλληνα εφοπλιστή επισημαίνοντας ότι η νέα εταιρεία θα επωφεληθεί από τις εκτεταμένες επιχειρησιακές και εμπορικές δυνατότητες που έχει δημιουργήσει.

    Μέσω της συγχώνευσης, με τη νέα, ενοποιημένη Global Ship Lease, ο εφοπλιστής εισέρχεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο και δηλώνει ότι το διευρυμένο σχήμα έχει τα εφόδια να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες, να πετύχει κερδοφόρα ανάπτυξη και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για όλους τους μετόχους.

    Η αγορά των containerships

    Την τελευταία διετία ο πλοιοκτήτης έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων, όπου εντοπίζει περισσότερες ευκαιρίες. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η Technomar έχει εξαγοράσει πέντε containerships.

    Τα δύο πρώτα τα εξαγόρασε το Μάιο από τη γερμανική Zeaborn και τα άλλα τρία, τα χωρητικότητας 6,178 TEU πλοία NYK LYNX, NYK LIBRA και NYK LYRA, κατασκευής 2002, πρόσφατα.

    Σε ανάλογες κινήσεις ισχυροποίησης του στόλου της έχει προχωρήσει και η Global Ship Lease.

    O ίδιος, μιλώντας στο 13ο ετήσιο ναυτιλιακό συνέδριο της Capital Link, υποστήριξε ότι ο εμπορικός πόλεμος ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων τα τελευταία χρόνια. Και αιτιολόγησε την άποψη του λέγοντας ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι κυκλική λόγω της προσφοράς, την οποία ο εμπορικός πόλεμος έθεσε υπό έλεγχο, αφού σταμάτησαν προς στιγμήν οι νέες παραγγελίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το βιβλίο νέων παραγγελιών και να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

    Όπως και να έρθουν τα πράγματα την επόμενη χρονιά, το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Γιουρούκος είναι έτοιμος να συνεχίσει με το ίδιος πάθος την αναζήτηση νέων ευκαιριών, παραμένοντας, όπως έχει αποδείξει, πρωταγωνιστής στο ναυτιλιακό στίβο.

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ