• Ναυτιλία

    Έξαρση των περιστατικών πειρατείας σε Γουινέα, Σιγκαπούρη, Περού

    Ο διευθυντής του IMB Μάικλ Χάουλετ - Λιμάνι Σιγκαπούρης

    Ο διευθυντής του IMB Μάικλ Χάουλετ – Λιμάνι Σιγκαπούρης


    Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου αποκάλυψε στην τελευταία έκθεση του, για το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, την αύξηση των περιστατικών πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας και ανησυχίες για το Στενό της Σιγκαπούρης.

    Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά καταγράφηκαν, ενενήντα εννέα περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας σε πλοία, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, από 90 περιστατικά την ίδια περίοδο που έγιναν το 2022.

    Εφέτος, επιβιβάστηκαν σε 85 πλοία, εννέα υπέστησαν απόπειρα επίθεσης, τρία υπέστησαν πειρατεία και δύο πυροβολήθηκαν. Οι παραβάτες κατάφεραν να επιβιβαστούν στο 89% των στοχευμένων πλοίων και τα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν τη νύχτα.

    Αν και η αναφερόμενη βία κατά των μελών του πληρώματος είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών, ο κίνδυνος για το πλήρωμα παραμένει υπαρκτός, καθώς 69 άτομα έχουν συλληφθεί ως όμηροι, 14 απήχθησαν, οκτώ απειλήθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν και ένας δέχθηκε επίθεση.

    Ο διευθυντής του IMB Μάικλ Χάουλετ δήλωσε: «Ο Κόλπος της Γουινέας προκαλεί ανησυχία με την αύξηση των αναφερόμενων περιστατικών, σε αντίθεση με την πτωτική τάση που έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια».

    Τα αναφερόμενα περιστατικά αυξήθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, σε 21 σε σύγκριση με τα 14 που έγιναν την ίδια περίοδο το 2022. Δεκαεπτά χαρακτηρίστηκαν ως ένοπλες ληστείες και τέσσερα περιστατικά ως πειρατεία με αυξανόμενη ανησυχία για το πλήρωμα, καθώς 54 άτομα ήταν όμηροι, 14 απαγωγείς και δύο τραυματίες.

    Το Στενό της Σιγκαπούρης εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία με 33 περιστατικά που αναφέρθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 σε σύγκριση με 31 που έγιναν την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικά, επιβιβάστηκαν σε 31 πλοία με πέντε μέλη του πληρώματος ομήρους και δύο απειλήθηκαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί κλοπές προμηθειών και άλλων περιουσιακών στοιχείων στο πλοίο.

    Το IMB εκφράζει επίσης ανησυχία για τους κινδύνους καθυστερημένης ή ελλιπούς αναφοράς αυτών των περιστατικών και επαινεί τις τοπικές αρχές για τη διερεύνηση σχεδόν όλων των αναφερόμενων περιστατικών. «Ενθαρρύνουμε την αναφορά τυχόν περιστατικών, ακόμη και χαμηλού επιπέδου, στις τοπικές αρχές το συντομότερο δυνατό για την προστασία των ναυτικών και τη διασφάλιση της ασφάλειας της περιφερειακής και διεθνούς ναυτιλίας και του εμπορίου», είπε ο Μάικλ Χάουλετ.

    Τέλος, η έκθεση κατέγραψε αύξηση στον αριθμό των περιστατικών στην περιοχή του αρχιπελάγους της Ινδονησίας, με 12 περιστατικά, τα οποία αναφέρθηκαν σε σύγκριση με 10 περιστατικά την ίδια περίοδο το 2020 και επτά το 2021.

    Οι αναφορές από το Callao Anchorage στο Περού επισημαίνουν ότι αυξήθηκαν από οκτώ την ίδια περίοδο το 2022 σε δεκατρία, με αναφορές για εννέα μέλη του πληρώματος που κρατήθηκαν όμηροι και ένα μέλος απειλήθηκε και ένα άλλο δέχτηκε επίθεση.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζέρι Καλογηράτος: Οι ναυτιλιακές εταιρείες γνωρίζουν που βρίσκονται και που θέλουν να πάνε

    Πάνος Λασκαρίδης: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ οι δωρεές του προς το Πολεμικό Ναυτικό!

    Drewry: Στα 1.369,06 δολάρια η μεταφορά κοντέινερ



    ΣΧΟΛΙΑ