• Ναυτιλία

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επενδύσεις ύψους €6,2 δισ. σε λιμάνια για ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας

    εφοπλιστές - ναυτιλία


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 6,2 δισ. ευρώ σε 107 έργα υποδομής μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων λιμένων και εσωτερικών πλωτών οδών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

    Λιμάνια στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία και την Πολωνία θα λάβουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ελλιμενισμένα πλοία.

    Επιπλέον, για να συμβάλει στο να αναπτυχθούν οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές, θα εκσυγχρονιστούν οι υποδομές κατά μήκος των διασυνοριακών πλωτών οδών Seine-Scheldt μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου.

    Τα λιμάνια της ενδοχώρας στο Δούναβη και στις λεκάνες του Ρήνου, όπως η Βιέννη και το Άντερναχ, θα λάβουν επίσης αναβάθμιση.

    Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα λάβει τη μορφή επιχορηγήσεων, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση του συνολικού κόστους του έργου. Οι επιχορηγήσεις της ΕΕ προέρχονται από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), το μέσο της ΕΕ για στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών.

    Πάνω από το 80% της χρηματοδότησης θα υποστηρίξει έργα που παρέχουν ένα πιο αποτελεσματικό, πιο πράσινο και πιο έξυπνο δίκτυο θαλάσσιων διαδρομών, εσωτερικών πλωτών οδών και σιδηροδρόμων κατά μήκος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (TEN-T).

    Τα έργα υποδομής μεταφορών της ΕΕ θα ενισχύσουν επίσης τις λωρίδες αλληλεγγύης ΕΕ – Ουκρανίας, που έχουν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Ουκρανίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 107 έργα έχουν επιλεγεί από τα συνολικά 353 που υποβλήθηκαν ως απάντηση στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων, που δημοσιεύτηκε το 2022.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος μεταφορών CEF για την περίοδο 2021-2027, διατίθενται 25,8 δισεκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις για τη συγχρηματοδότηση έργων ΔΕΔ-Μ στα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Από το 2014, η CEF έχει υποστηρίξει σχεδόν 1.300 έργα συνολικού ύψους 29,4 δισ. ευρώ στον τομέα των μεταφορών (εξαιρουμένης της σημερινής προτεινόμενης επιλογής).

    Διαβάστε επίσης:

    Drewry: Μειώθηκαν κατά 3,5% οι ναύλοι εμπορευματοκιβωτίων

    Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αναρριχήθηκε στην 3η θέση στη Λευκή Λίστα

    Μειώθηκε και σε αριθμό πλοίων και σε χωρητικότητα ο ελληνικός στόλος

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ