• Ναυτιλία

    Ευάγγελος Αγγελάκος: Από το Λονδίνο, δήμαρχος Οινουσσών και μετά στις επενδύσεις στη ναυτιλία άνω των 400 εκατ.

    Δεξιά ο Ευάγγελος Αγγελάκος

    Δεξιά ο Ευάγγελος Αγγελάκος


    Ο εφοπλιστής Ευάγγελος Αγγελάκος, το 2017 ξάφνιασε την Ακτή Μιαούλη με την μαζική παραγγελία της εταιρείας Angelakos Hellas για τη ναυπήγηση οκτώ πλοίων, που η χωρητικότητα τους ανέρχονταν σε 656.000 dwt και η αξία τους υπερέβαινε τα 190 εκατ. δολάρια. Τώρα, πάλι αιφνιδίασε την ναυτιλιακή κοινότητα με την παραγγελία τριών πολυτελών mega yachts στο ναυπηγείο της Ιταλίας, The Italian Sea Group, επενδύοντας άλλα 180 εκατ. ευρώ.

    Τα τρία πολυτελή θαλαμηγά σκάφη, Admiral, μοντέλο GC-Force 70, χωρητικότητας 2.000 τόνων γκρος, με μήκος 70 μέτρων, θα παραδοθούν στην τριετία 2026, 2027, 2028. Η εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα τρία πολυτελή yachts είναι η Angel Yachts που διευθύνει ο γιος του Ευάγγελου, Δημήτρης Αγγελάκος, ο οποίος ήδη κατέχει άλλες δύο θαλαμηγούς Benetti,που ναυλώνονται σε εύπορους τουρίστες. Το ένα έχει μήκος 56 μέτρων και το δεύτερο, Idyllic, είναι 60 μέτρων.

    Η είδηση ήρθε από την Ιταλία: Η Italian Sea Group S.p.A., ένας παγκόσμιος κατασκευαστής luxury yachting, γνωστοποίησε την πώληση τριών νέων mega-yachts GC-Force μήκους 70 μέτρων, του εξαιρετικά επιτυχημένου μοντέλου του στόλου Admiral.

    «Η πώληση του πρώτου στόλου «Admiral GC-Force» αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο, στο οποίο καταφέραμε να φτάσουμε χάρη στον επαγγελματισμό που υπάρχει στον όμιλο και το υψηλό ποιοτικό προφίλ των σκαφών μας, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των πλοιοκτητών από όλα τα μέρη της υδρογείου στον οργανισμό μας» σχολίασε ο Filippo Menchelli, πρόεδρος της The Italian Sea Group, η εταιρεία του οποίου έχει ήδη παραγγελίες συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    «Αυτή η σημαντική συναλλαγή, που ολοκληρώθηκε στην Ευρώπη, επιβεβαιώνει το ταξίδι ανάπτυξης στην αγορά των mega-yacht και τη θέση της TISG ως παγκόσμιου παίκτη αναφοράς σε αυτό το αναπτυξιακό μας τμήμα», σχολίασε ο Giovanni Costantino, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του The Italian Sea Group.

    «Αυτή η «μεγα συμφωνία» φέρνει την TISG και την IYC ακόμα πιο κοντά, σταθεροποιωντας μια σχέση που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια. Έχουμε απόλυτη πίστη στο όραμα και τους στόχους που έθεσε ο Giovanni Costantino και η ομάδα του. Ανυπομονούμε μαζί για επιτυχημένες παραδόσεις», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσικόπουλος, Global Managing Partner της IYC, ο οποίος έκλεισε και τη συμφωνία για λογαριασμό της οικογένειας Αγγελάκου.

    Το μοντέλο των τριών μεγα-γιοτ που πωλήθηκαν, το Admiral GC-Force 70, έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από το εσωτερικό Centro Stile του The Italian Sea Group. Οι εξωτερικοί χώροι χαρακτηρίζονται από κομψές γραμμές, μεγάλους χώρους για ορατότητα στα καταστρώματα και ευρύχωρα παράθυρα, ενώ τα εσωτερικά καταλύματα διαθέτουν διάταξη 7 καμπινών VIP και επισκεπτών και 10 καμπίνες πληρώματος.

    H εταιρεία Angel Yachts Co, έχει την έδρα της στο Παλαιό Φάληρο. Σύμφωνα με έρευνα της Infobel, έχουν καταγραφεί συνολικά 2.953 εγγεγραμμένες εταιρείες στο Παλαιό Φάληρο. Οι εταιρείες αυτές έχουν εκτιμώμενο κύκλο εργασιών 1,947 δισ. ευρώ και απασχολούν έναν αριθμό εργαζομένων που υπολογίζεται σε 12.102. Η εταιρεία με την καλύτερη θέση στο Παλαιό Φάληρο είναι Angel Yachts Co,(Ayc) Ltd, η οποία στην εθνική κατάταξη βρίσκεται στη 48η θέση, όσον αφορά τον τζίρο.

    Ο Ευάγγελος Ηλ. Αγγελάκος

    Ο εφοπλιστής Ευάγγελος Ηλ. Αγγελάκος άρχισε τη ναυτιλιακή του σταδιοδρομία στο Λονδίνο, κοντά στους άλλους Έλληνες του «Σίτυ». Όμως, το 1998, τα παράτησε όλα και εγκαταστάθηκε στο νησί του, τις Οινούσσες, για να γίνει δήμαρχος. Εξελέγη και από το 1998 έως το 2014 ασχολήθηκε με τα κοινά του αγαπημένου του νησιού και τόπος καταγωγής, των εφοπλιστών με το επώνυμο Λαιμός, Πατέρας, Χατζηπατέρας.

    Η οικογένεια του είχε δεσμούς με τη ναυτιλία, έτσι σπούδασε Ναυπηγός στο Πανεπιστήμιο του Durham, Newcastle-on-Tyne, στη Μεγάλη Βρετανία.

    Είναι παντρεμένος με την Κατίγκω Αγγελάκου με την οποία απέκτησε έξι παιδιά, τέσσερις γιους και δύο κόρες. Όπως έχουν εξομολογηθεί τα παιδιά του, ο Στέφανος και η Κίτσα, όλα τα παιδιά έχουν μπαρκάρει με ποντοπόρα πλοία άλλων εταιρειών για να γνωρίσουν τα μυστικά της θάλασσας.

    Στέφανος Αγγελάκος
    Στέφανος Αγγελάκος

    Συνεχίζοντας την ναυτιλιακή οικογενειακή παράδοση, ο Ευάγγελος Αγγελάκος, ίδρυσε την Angelakos Ltd. στο στο Λονδίνο το 1970 και αργότερα την Angelakos (Hellas) S.A στον Πειραιά.

    Αρχικά, η ναυτιλιακή επιχείρηση διαχειρίζονταν πλοία tweendeckers γενικού φορτίου. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ασχολήθηκε με πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων και χύδην φορτίου και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 κατείχε δέκα πλοία αυτού του τύπου.

    Στη συνέχεια, προστέθηκαν στον στόλο πλοία ξηρού φορτίου Handymax και Panamax. Το 2017, η επιχείρηση εκπόνησε ένα νέο πρόγραμμα κατασκευής παραγγέλνοντας 8 αδελφά πλοία Panamax στην Ιαπωνία,τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνονται σταδιακά έως το 2019. Οι τέσσερις γιοι του Ευάγγελου Αγγελάκου, που ανήκουν στην πέμπτη γενιά στη ναυτιλία, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στις θαλάσσιες μεταφορές.

    Κίτσα Αγγελάκου
    Κίτσα Αγγελάκου

    Στο κοινωνικό μέτωπο, ο Ευάγγελος Αγγελάκος και η οικογένειά του θεωρεί καθήκον της να προσφέρει ανιδιοτελώς στην κοινωνία.

    Θήτευσε για 16 χρόνια ως δήμαρχος Οινουσσών, δεδομένου ότι εξελέγη τέσσερις συνεχόμενες φορές δήμαρχος. Ο Ευάγγελος Αγγελάκος, υπηρέτησε τους κατοίκους των Οινουσσών, με το δόγμα: «Να δίνεις για να μην κερδίζεις». Ουδέποτε εισέπραξε αυτά τα δεκαέξι χρόνια, τον μισθό του δημάρχου και αφοσιώθηκε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στην επίλυση των προβλημάτων, στην ενίσχυση της εργασιακής ηθικής, στην προώθηση του αναπτυξιακού πνεύματος και της δημιουργικής νοοτροπίας της μικρής νησιωτικής κοινότητας.

    Σε όλα αυτά τα χρόνια, κατασκεύασε στις Οινούσσες όλες τις υποδομές για τα επόμενα 100 χρόνια, όπως μονάδα αφαλάτωσης, σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, νέο λιμάνι, δρόμοι κ.λπ..

    Ο Ευάγγελος Αγγελάκος, έδωσε επίσης μεγάλη έμφαση στη διοργάνωση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην τοπική κοινωνία του νησιού, να μην υστερεί σε σύγκριση με τους κατοίκους της πόλης.

    Ευάγγελος και Κατίγκω Αγγελάκου
    Ευάγγελος και Κατίγκω Αγγελάκου

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του διοργανώθηκαν πολλές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια και Φόρουμ στο νησί, όπου συμμετείχαν σημαντικοί Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, επιστήμονες και άνθρωποι των γραμμάτων. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν αφήνοντας την οικονομική κατάσταση του Δήμου με σημαντικό ταμειακό πλεόνασμα στα αποθεματικά του.

    Ως Δήμαρχος κυβέρνησε αξιοκρατικά, μίλησε και ενήργησε χωρίς φόβο για το κοινό καλό, τόνισε την αρχή της αυτοδυναμίας και δεν ακολούθησε λαϊκίστικη πολιτική.

    Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Greek Shipping Cooperation Committee, του Baltic & Maritime Exchange, του Hellenic Advisory Committee of Lloyd’s Register, Advisory Committee of the Korean Register, του Hellenic Marine Environment Protection Association (HELMEPA), του London Maritime Arbitrators.

    Ο Ευάγγελος Αγγελάκος, είναι ιδιαίτερα μορφωμένος άνθρωπος, μιλάει Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Λατινικά, Αγγλικά, Σερβοκροατικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και για ενδιαφέροντα έχει την Ιστορία, την Φιλοσοφία, την Μουσική και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

    Μετά από τέσσερις τετραετίες, το 2014, ο εφοπλιστής-δήμαρχος Ευάγγελος Αντωνάκος αποφάσισε να αποσυρθεί.

    Η Δανάη Μπεζαντάκου, σε μία ομιλία της, το 2013, όταν βράβευσε σε εκδήλωση τον Ευάγγελο Αγγελάκο, είπε: «Το καθήκον και η αγάπη για τη γενέτειρα, η διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, χωρίς ανταλλάγματα, οι στερήσεις και οι θυσίες στην προσωπική ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν η πυξίδα για έναν άνθρωπο δραστήριο και συνεπή, που αποτελεί παράδειγμα του πώς μπορεί να λειτουργήσει το μοντέλο του εφοπλιστή-δημάρχου. Μοντέλο που δεν είναι καινοφανές».

    Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς τους δημότες Οινουσσών, ο Ευάγγελος Αγγελάκος, τόνισε: «Όταν πριν από 16 χρόνια με εξέλεξαν οι συμπατριώτες μου για πρώτη φορά να αναλάβω το τιμόνι του Δήμου Οινουσσών, είχα δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να βάλω κι εγώ την ψηφίδα μου και να βελτιώσω το νησί μας, με στόχο να ολοκληρώσουμε τις υλικές –και όχι μόνο– υποδομές και προϋποθέσεις, να ανοίξουμε νέους ορίζοντες ώστε οι κάτοικοι να τις χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο προόδου.Να μπορούν, με τις δικές τους δυνάμεις, με τη δική τους αξιοπρέπεια, με τη δική τους πρωτοβουλία, να αξιοποιήσουν αυτές τις υποδομές για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους και του τόπου. Σήμερα, έπειτα από τέσσερις τετραετίες, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι, όσον αφορά εμένα, εκτέλεσα το καθήκον, το χρέος προς τη γενέτειρά μας».

    Και δωρητής στην περίοδο του covid 19

    Στην περίοδο της πανδημίας με την εξάπλωση του κορονοϊού, έγιναν τρεις δωρεές του Ευάγγελου Αγγελάκου.

    Οι δωρεές αφορούσαν τρία νοσοκομεία. Το Παίδων «Αγία Σοφία», όπου χρηματοδότησε ερευνητικό πρόγραμμα διερεύνησης γενετικών δεικτών, το «Σωτηρία» όπου παρείχε τρία monitors life scope και τέλος το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου.

    Στο Σκυλίτσειο προσέφερε έναν φορητό defibrilator, ένα high-flow oxygen H-80M και ένα BI-PAP Auto DV 57 SE με τα συνοδευτικά αναλώσιμα είδη.

    Ειδικότερα, εξόπλισε με ένα πλήρες ιατροδιαγνωστικό σύστημα βιοχημικού αναλυτή, το Ιατρείο των Οινουσσών, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στους ακρίτες.

    Με ανακοίνωση του, ο σημερινός δήμαρχος, Γιώργος Δανιήλ, γνωστοποίησε τα εξής:

    «Ασπίδα ζωής για τις Οινούσσες

    Επίσκεψη τιμής, εμπιστοσύνης και ευγνωμοσύνης πραγματοποιήσαμε στο Περιφερειακό Ιατρείο Οινουσσών «Διον. Χατζησταύρου» προκειμένου να «ξεναγηθούμε» και να γνωρίσουμε τον προσφάτως δωρηθέντα από την οικογένεια Ευάγγελου Ηλ. Αγγελάκου ιατρικό εξοπλισμό, που βρίσκεται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία για τους κατοίκους του νησιού μας.

    Ένα πλήρες ιατροδιαγνωστικό σύστημα βιοχημικού αναλυτή διαθέτει στη φαρέτρα του το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρείου μας, ισχυρό «όπλο» τόσο για την πρόληψη και σωστή παρακολούθηση της υγείας των νησιωτών, όσο και για την άρτια διάγνωση επειγόντων περιστατικών, που κατά καιρούς καλείται ν’ αντιμετωπίσει.

    Στον νέο ηλεκτρονικό αναλυτή θα διεξάγονται πλέον όλες οι βιοχημικές εξετάσεις για σάκχαρο, ουρία, ουρικό οξύ, κρεατινίνη, λιπίδια, χοληστερίνη, ηπατικά ένζυμα, κάλιο, νάτριο κ.α., ενώ σε συνδυασμό και με τον αιματολογικό αναλυτή (δωρεά της ALPHA BANK) ο κάτοικος των Οινουσσών δύναται δωρεάν και χωρίς καμία μετακίνηση να λάβει πλήρη μικροβιολογική εικόνα του οργανισμού του. Τα αποτελέσματα βγαίνουν με απόλυτη αξιοπιστία μέσα σε λίγα λεπτά.

    Εκφράζοντας δημόσια την ευγνωμοσύνη του οινουσσιακού λαού, αλλά και τις ευχαριστίες των ιατρών και νοσηλευτών για την πολύτιμη ασπίδα ζωής, που δώρισε ο πρώην Δήμαρχος κ. Αγγελάκος και η οικογένεια του, οφείλω να τον συγχαρώ διότι αφιέρωσε τη δωρεά ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ στους ΟΙΝΟΥΣΣΙΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ, όπως ανεγράφη και στην αναμνηστική επιγραφή. Επικυρώθηκε έτσι η καθοριστική παρουσία τους όχι μόνο στην συλλογική μνήμη, αλλά και στο «αύριο» της Αιγνούσας».

    «Πλυθείτε, ξυριστείτε, ντυθείτε ευπρεπώς»

    Τον Οκτώβριο του 2013, θα προσέγγιζε για πρώτη φορά ένα κρουαζιερόπλοιο στις Οινούσσες. Ο δήμαρχος Ευάγγελος Αγγελάκος, έδωσε οδηγίες συμμόρφωσης προς τους κατοίκους του νησιού και με ανοιχτή επιστολή, τους έλεγε:

    «Το κρουαζιερόπλοιο EUROPA 2 της γερμανικής εταιρείας HAPAG LLOYD θα πιάσει στην Εγνούσσα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας έχουμε τέτοιαν επίσκεψη. Γι’ αυτό καλούμαστε όλοι μαζί να συμμετέχουμε με αλληλεγγύη και μεράκι για το αγαπημένο μας νησί. Πρέπει να φροντίσουμε: Εμφάνισης προσώπων και υπηρεσιών: Επιμελημένη (ξυρισμένοι, καθαροί και ευπρεπώς ενδεδυμένοι). Αν οι επισκέπτες μείνουν ευχαριστημένοι θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις. Αν όχι, δεν θα μπει στο πρόγραμμα της εταιρείας και δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Αν αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία, οι συνέπειες μπορεί να μας είναι σημαντικές και επωφελείς. Αν όχι, εμείς οι ίδιοι θα είμαστε υπεύθυνοι και άξιοι της μοίρας μας. Κανείς δεν μας χρωστάει τίποτα. Το βιος μας το κερδίζουμε μόνοι μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να μπούμε σε μόνιμο προορισμό της εταιρείας, πλοίου, πλοίων».

    Τα «σεντινότερα» και το πρόστιμο 1,5 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ

    Η ναυτιλιακή εταιρεία Angelakos Hellas S.A. καταδικάστηκε από τις αμερικανικές δικαστικές Αρχές όχι μόνο για ρίψη πετρελαϊκών αποβλήτων από το φορτηγό πλοίο του «Gallia Graeca» σε αμερικανικά ύδατα, αλλά και για απόκρυψη της ρύπανσης. Με άλλα λόγια, καταδικάστηκε η διαχειρίστρια Angelakos Hellas S.A., καθώς και η κυπριακή πλοιοκτήτρια εταιρία Gallia Graeca Shipping LTD, αλλά και ο πρώτος και ο δεύτερος μηχανικός του πλοίου.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του «Gallia Graeca» από την Κίνα στο Σιάτλ έγινε απόρριψη 5.000 γαλονιών σεντινόνερων (πρόκειται για τα βρόμικα υγρά απόβλητα που συγκεντρώνονται στη σεντίνα, στο χαμηλότερο δηλαδή σημείο του πλοίου), το οποίο έγινε από την Αμερικανική Ακτοφυλακή.

    «Μνήμη Ελευθερίας»

    Ο Ευάγγελος Αγγελάκος συχνά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και στον στον τομέα του πολιτισμού. Την Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το μουσικό έργο «Μνήμη Ελευθερίας», του Γιάννη Μαρκόπουλου.

    Ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνέθεσε το ειρηνικό έργο πολιτισμού κατόπιν ειδικής ανάθεσης από τον Ευάγγελο Ηλ. Αγγελάκο και την οικογένεια του, «ως απότιση φόρου τιμής στους προγόνους μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, καθώς και στους ηγέτες της εποχής –πολιτικούς και στρατιωτικούς-, αλλά και στον εθνικό μας ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ για την καταλυτική του συμβολή στην έκβαση των αγώνων μέσω του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ, για την Απελευθέρωση των Νήσων του Αιγαίου, της Ηπείρου και της Μακεδονίας, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και της Ενσωμάτωσης των περιοχών αυτών στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στον εδαφικό και πληθυσμιακό διπλασιασμό της χώρας».

    Την εκδήλωση τίμησε ακόμη και ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα σε εκδήλωση
    Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ