• First Top Stories

    Επιμένουν. Αύξηση ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Ποιες ισορροπίες κρατάει η κυβέρνηση

    • NewsRoom


    Σε μαραθώνιο με άγνωστο ακόμη τέλος, μετατράπηκε η σημερινή πρώτη διαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών. Το πρώτο ραντεβού για το ασφαλιστικό απέβη άκαρπο, ενώ χαμηλός ο πήχης των προσδοκιών στη συνάντηση που λαμβάνει χώρα για τα κόκκινα δάνεια, με κορυφαία διαπραγματευτική πηγή να αναφέρει χαρακτηριστικά “εκτιμώ ότι δεν θα κλείσει τίποτα μόνο του, αν δεν κλείσουν όλα μαζί”. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εμμένουν στις απαιτήσεις τους για αύξηση ΦΠΑ στη ΔΕΗ, στην ύδρευση και σε άλλα πεδία, για χαμηλότερο αφορολόγητο, και για πλήρη απελευθέρωση των κόκκινων δανείων.

    Ωστόσο η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί, σύμφωνα με κορυφαία διαπραγματευτική πηγή, ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση έστω και με έκτακτο Eurogroup στις 25 Απριλίου. Τραπεζικές πηγές από την πλευρά τους προσδιορίζουν -στο καλό σενάριο- προσδιορίζουν το πρώτο βήμα στήριξης από την πλευρά των θεσμών νωρίτερα, όταν υπάρξει η επί της αρχής τεχνικής συμφωνία (staff level agreement) σε επίπεδο κλιμακίων θεσμών.

    Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων

    Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν όπως είχε προγραμματιστεί στις 16:00, με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και πρώτο θέμα, το ασφαλιστικό με τον Γ. Κατρούγκαλο να κάνει σαφές ότι το χάσμα παραμένει και νέα ραντεβού να έχουν προγραμματιστεί για αύριο και την Δευτέρα. Σε εξέλιξη η συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια με Γ. Σταθάκη, από την οποία αποχώρησε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 21:00 και μεταφέρεται χρονικά ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων για τα νέα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ.

    Η ελληνική πλευρά προαναγγέλλει και νέο ολοήμερο γύρο διαπραγματεύσεων αύριο, προκειμένου να υπάρξει η πρώτη σύγκλιση με τους θεσμούς, την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση αν και είναι δεδομένο ότι οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες.

    Οι θεσμοί φέρεται να επιμένουν για μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, καθώς ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι με την εξαίρεση των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό περιορίζεται μόνο σε νέα φορολογικά μέτρα. Ειδικά το ΔΝΤ επιμένει σε μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, όπως φάνηκε και από τους διαλόγους που διέρρευσαν το προηγούμενο Σάββατο.

    Στους ίδιους διαλόγους γίνεται σαφές ότι το Ταμείο επιμένει και για νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για “απαίτηση” μεταξύ άλλων, αύξησης από το 13% στο 23% του ΦΠΑ στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.

    Αλλά οι θεσμοί διαφωνούν και μεταξύ τους. Το ΔΝΤ διατηρεί διαφορετική θέση όχι μόνο για τα μέτρα, αλλά και για τα… ελλείμματα (προβλέπει και για το 2016 έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ παρά τα νέα μέτρα, αλλά και τελικό στόχο στο 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, έναντι 3,5% του ΑΕΠ που εκτιμά το μνημόνιο με την ΕΕ).

    Διαβάστε ακόμα: Όλοι αγαπούν τα ακίνητα στο Λονδίνο. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα

    rich-wealthy-top-hot-14

    Διαβάστε ακόμα: 

    Γ. Πιτσιλής: τι παρεμβάσεις θα κάνω για e-πληρωμές και φοροδιαφυγή



    ΣΧΟΛΙΑ