• Ναυτιλία

    Ένταση στη Σύρο μεταξύ ΟΝΕΧ και σωματείου του Νεωρίου εναντίον του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

    Ένταση στη Σύρο μεταξύ ΟΝΕΧ και σωματείου του Νεωρίου εναντίον του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

    Πάνος Ξενοκώστας-ONEX


    Η κατάθεση μήνυσης κατά του “Ρουβίκωνα” από την εταιρεία ΟΝΕΧ, είναι ένα ακόμη περιστατικό στη διένεξη μεταξύ της εταιρείας που διευθύνει το Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου και του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.

    Η επίθεση του “Ρουβίκωνα” στα γραφεία της ΟΝΕΧ στην Αθήνα συνδέεται, μάλλον, με την αγωγή ύψους 3 εκατ. ευρώ που ζητά η εταιρεία από το Παρατηρητήριο και συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Σύρου και αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου.

    Το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νεώριο Σύρου, εξέδωσε ανακοίνωση, για την επίθεση που έγινε στα γραφεία της ΟΝΕΧ από τον “Ρουβίκωνα”, στην οποία, αφού αναφέρει ότι «όπως για όλους, έτσι και για μας, το γεγονός αυτό είναι κατακριτέο και μας δημιουργεί συναισθήματα θυμού, αγανάκτησης, αδικίας και λύπης» τονίζει:

    «Το κείμενο της ανακοίνωσής τους όμως, εκτός των παραπάνω συναισθημάτων, διότι είναι ένα ανήθικο, γεμάτο ψεύδη και συκοφαντίες κείμενο, μας δημιουργεί και συναισθήματα έκπληξης και απορίας, διότι είναι άξια απορίας:

    1. Πώς είναι δυνατό να λέει τα ίδια ακριβώς με αυτά που γράφει στις επιστολές που στέλνει και αναρτά στο διαδίκτυο Συριανός Σύλλογος που έχει ταχθεί από δημιουργίας κατά της ONEX και του ναυπηγείου;

       

    2. Πώς είναι δυνατό να λέει τα ίδια ακριβώς με αυτά που λένε σε συνεντεύξεις τους ο Πρόεδρος και μέλος του παραπάνω συλλόγου;

       

    3. Πώς είναι δυνατό να λέει τα ίδια με αυτά που λέει προσκείμενος στον παραπάνω σύλλογο πρώην δημοτικός σύμβουλος, που είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά της λειτουργίας του ναυπηγείου;

       

    4. Πώς είναι δυνατό να λέει τα ίδια με αυτά που λέει προσκείμενος στον παραπάνω σύλλογο δικηγόρος;

       

    5. Πώς είναι δυνατό να λέει τα ίδια με αυτά που λένε και γράφουν κάποιοι ακραίας αντίληψης Πολιτικοί;

       

    6. Πώς είναι δυνατό να έχει τις ίδιες απόψεις με κάποιους παράγοντες του τόπου μας, σχετικά με την αντίρρησή τους για την χορήγηση δωρεών και χορηγιών;

      Τελικά το ψεύδος και η αναρχοφιλοσοφία μπορούν να προηγούνται της αλήθειας, της εργασίας και της δημιουργίας;».

    Τέλος, η ανακοίνωση του Σωματείου καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε σίγουροι ότι οι παραπάνω απορίες θα έχουν γεννηθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων μας. Ο σχολιασμός λοιπόν που πολλοί μας ζητούν να κάνουμε σχετικά με το κατακριτέο αυτό γεγονός, θεωρούμε πλέον ότι είναι περιττός».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος

    Εξάλλου, με αφορμή τη συζήτηση των τριών αγωγών, ύψους 3 εκ. ευρώ, από την ΟΝΕΧ ενάντια στο ΠΠΠΣ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Συρμαλένιος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Η αγωγή αυτή είναι πρωτάκουστη διότι στρέφεται εναντίον της ελευθερίας γνώμης και έκφρασης πολιτών μελών του Παρατηρητηρίου Προστασίας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ), που τόλμησαν να διερωτηθούν αν τηρείται η εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων από τις γειτνιάζουσες ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, καθώς και να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές την ανάθεση συνολικής μελέτης για να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο ρύπανσης του λιμένα της Ερμούπολης, μετά από ένα μοναδικό και τυχαίο δείγμα του βυθού στο οποίο σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ βρέθηκαν αυξημένα βαρέα μέταλλα.

    Είναι βεβαίως η αγωγή εκβιαστική και τρομοκρατική γιατί επιδιώκει να δώσει σήμα σε όσους «δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις».

    Στη συνέχεια, ο Ν. Συρμαλένιος επισημαίνει:

    «Θέλω βεβαίως για άλλη μια φορά να επαναλάβω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θεωρεί το ναυπηγείο του Νεωρίου στρατηγικής σημασίας τόσο για την τοπική κοινωνία και οικονομία καθώς και τους εκατοντάδες εργαζόμενους – απασχολούμενους και τις οικογένειες τους, όσο συνολικά και για την εθνική οικονομία και τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο στη χώρα μας» και στη συνέχεια προσθέτει:

    «Είναι σαφές ότι η επαναλειτουργία του Νεωρίου από την άνοιξη του 2018 με τη νέα διοίκηση της ΟΝΕΧ, καθώς και η έντονη δραστηριοποίηση και λειτουργία του μέχρι σήμερα, έφεραν και φέρνουν πολλά χαμόγελα και αισιοδοξία για τις προοπτικές της Σύρου αλλά και συνολικά του κλάδου.

    Είναι επίσης σαφές ότι η νέα διοίκηση του Νεωρίου και η ΟΝΕΧ συνέβαλαν καθοριστικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου του ναυπηγείου τόσο με την απομάκρυνση του λόφου των χρόνιων υπολειμμάτων της αμμοβολής, όσο και σε μεγάλο βαθμό της υποκατάστασης της αμμοβολής με την υδροβολή.

    Γι’ αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι οι εξοντωτικές αγωγές δεν συνάδουν με τις επιλογές μιας σύγχρονης επιχείρησης σε μια ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει να αποσυρθούν.

    Πόσο μάλλον όταν προς το συμφέρον του ναυπηγείου είναι ο διάλογος με όλους ανεξαιρέτως τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, στην προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για τη Σύρο, τις Κυκλάδες και την εθνική οικονομία.

    Όταν μάλιστα επιπλέον έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες ανάθεσης της συνολικής μελέτης για το ενδεχόμενο ρύπανσης του λιμένα Ερμούπολης στο Πολυτεχνείο Κρήτης».

    Το Παρατηρητήριο

    Για την ίδια υπόθεση το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου με ανακοίνωση του τονίζει ότι “συζητήθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου οι τρεις αγωγές της ΟΝΕΧ κατά του Παρατηρητηρίου και δύο μελών μας, με τις οποίες διεκδικεί αποζημίωση 3.000.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη” και προσθέτει:

    «Στο δικαστήριο, απέναντι σε μια αυθαίρετη, συκοφαντική και διχαστική επιχειρηματολογία, αντιπαραθέσαμε τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την αλήθεια των όσων έχουμε υποστηρίξει δημόσια.

    Αναμένοντας την κρίση του δικαστηρίου θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους δεκάδες φορείς και όσους ατομικά μάς συμπαραστάθηκαν σε αυτόν τον δικαστικό αγώνα, για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας να ασκούμε κοινωνικό έλεγχο, να απευθύνουμε ερωτήματα στις αρμόδιες Αρχές και να εκφράζουμε την αγωνία μας για την προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, στον τόπο που ζούμε και εργαζόμαστε».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ