• Ναυτιλία

    Ελληνικό Χρηματιστήριο. Πάμε προς τις 300 η τις 900 μονάδες;

    • Contributor


    Το επιθετικό sell off στις διεθνείς αγορές, η δραματική επιδείνωση της εύθραυστης ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, το άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων ξανά στο 14% σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την τύχη του ελληνικού προγράμματος και της τύχης της ελληνικής κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε βαρύτατες λογιστικές απώλειες τους διεθνείς επενδυτές που συμμετείχαν στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τον Νοέμβριο του 2015.

    Συγκεκριμένα οι απώλειες των κεφαλαίων που επενδύθηκαν περιλαμβανομένων των νέων κεφαλαίων και των LME ομολόγων που μετατράπηκαν σε μετοχές είναι οι εξής

    Alpha bank απώλειες -400 εκατ
    Eurobank απώλειες -560 εκατ
    Πειραιώς απώλειες -1,1 δισεκ. ευρώ
    Εθνική απώλειες -420 εκατ ευρώ.

    Οι σωρευτικές απώλειες των ξένων επενδυτών από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2013, 2014 και 2015 φθάνουν σωρευτικά τα -12 δισεκ. ευρώ.

    Είτε από ατυχία, είτε από την συγκυρία, είτε από την απογοητευτική εικόνα της Ελλάδος, είτε λόγω διεθνούς κλίματος μέχρι τώρα οι ξένοι επενδυτές μετράνε απώλειες τεράστιας κλίμακας.

    Οι απώλειες της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης του Νοεμβρίου του 2015 είναι μεν λογιστικές αλλά υπάρχουν επενδυτές που πουλάνε ρευστοποιώντας με την λογική του stop losses.

    Η Πειραιώς εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω δομής ανακεφαλαιοποίησης αλλά και της πρόσφατης διοικητικής κρίσης. Πάντως προειδοποιούμε ότι εάν οι ξένοι μέτοχοι – επενδυτές των ελληνικών τραπεζών δεν βγάλουν κέρδη και το 2016 από τις ελληνικές τράπεζες, ξεχάστε για χρόνια την αγορά και την οικονομία.

    Το μείζον ερώτημα δεν είναι τι θα συμβεί σήμερα 21 Ιανουαρίου του 2016 που ίσως υπάρξει ανοδική αντίδραση μετά το επιθετικό sell off αλλά τι θα συμβεί στρατηγικά μέσα στο 2016.

    illustrate poor rich

    Οι δύο σχολές σκέψεις 

    Η δραματικά απαισιόδοξη – Πτώση στις 300 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο

    Το τελευταίο διάστημα στους κύκλους των τεχνικών αναλυτών κυκλοφορεί ένα σενάριο καταστροφής.
    Με βάση αυτό το σενάριο θα μπορούσε η bear market που έχει ξεκινήσει στις διεθνείς αγορές να οδηγήσει σε βίαιη πτώση τα χρηματιστήρια π.χ. τον DAX στις 8000 μονάδες.

    Οι κεντρικές τράπεζες συντήρησαν την παγκόσμια οικονομία μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης με 12 τρισεκ. δολάρια όλα αυτά τα χρόνια συγκαλύπτοντας το πρόβλημα της χαμηλής ανάπτυξης και στηρίζοντας ουσιαστικά τις αποτιμήσεις των μετοχών και ομολόγων.

    Χτίστηκε μια παγκόσμια οικονομία με δανεικά κεφάλαια.

    Εν τω μεταξύ η πτώση του πετρελαίου, παραδόξως προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αναταραχή. Το φθηνό πετρέλαιο θα έπρεπε να ενισχύει την οικονομία και την κατανάλωση διεθνώς, αντιθέτως προκαλεί μεγάλους τριγμούς και αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι δομικό στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

    Αν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο ότι η bear market έχει ξεκινήσει και μετά από 7 χρόνια ανόδου οι μετοχές διεθνώς θα υποχωρήσουν τι σημαίνει αυτό για το ελληνικό χρηματιστήριο;

    Σε ένα σενάριο καταστροφής είναι προφανώς ότι μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κατάρρευση των τελευταίων χρόνων είναι προφανές ότι θα παρασυρθεί βίαια πολύ χαμηλότερα.

    Αντί λοιπόν να δούμε τις 900 μονάδες που ήταν ο στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο το 2016 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δούμε τις 300 μονάδες.
    Αν αυτό το σενάριο καταστροφής επιβεβαιωθεί τι θα σημάνει;

    Αξίζει να αναφερθεί ότι εσχάτως οι μετοχές των τραπεζών, παρ΄ ότι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και παρ΄ ότι η οικονομία της Ελλάδος χρηματοδοτείται σημειώνουν συνεχή χαμηλά.

    stock illustrate

    Σημειώνουμε ότι 

    Το ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 20 Ιανουαρίου του 2016 στα 0,01490 ευρώ προ RS  ή 0,2240 ευρώ μετά reverse split.
    Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 1,67 ευρώ ή προ RS στα 0,033 ευρώ και σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 2016.
    Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 0,1570 ευρώ μετά RS ή προ RS στα 0,001570 ευρώ και σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 2016
    Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 2016 στα 0,006950 ευρώ προ RS ή 0,6950 ευρώ μετά RS
    Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,1300 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,0066 ευρώ και σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 2016.

    Γιατί συνέβη αυτό το φαινόμενο και επίσης τι είναι πιο πιθανό οι 900 ή οι 300 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο;

    Γιατί οι τράπεζες βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά;

    Τα νέα ιστορικά χαμηλά των ελληνικών τραπεζών δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποδοθούν στην εύκολη απάντηση του διεθνούς κλίματος και ούτε βεβαίως στις ανησυχίες των ξένων για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

    Αυτές θα ήταν μη πειστικές απαντήσεις. Το πρόβλημα εδράζεται στο εξής ζήτημα που κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει.

    Όταν μειώνεται η τιμή προς λογιστική αξία των ξένων τραπεζών π.χ. στο 0,63 από 0,85 λίγους μήνες νωρίτερα αυτομάτως μειώνεται και η αξία των ελληνικών τραπεζών.

    Έχουμε αναφέρει πλειστάκις φορές το παράδειγμα της BNP Paribas που έχει 2 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό και κεφαλαιοποίηση 55 δισεκ. ευρώ αυτό μεταφράζεται σε κεφαλαιοποίηση προς λογιστική αξία 0,61.

    Δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες των 330 δισεκ. ενεργητικό με 36 δισεκ. κεφάλαια να έχουν P/BV στο 0,5 αυτό είναι αδύνατο.
    Εύλογα λοιπόν αναπροσαρμόζεται η τιμή προς λογιστική αξία των τραπεζών χαμηλότερα.

    Το P/BV των ελληνικών τραπεζών είναι 0,21 και με βάση τα νέα δεδομένα στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να βρεθούν στο 0,38 με 0,40 αν και εφόσον αλλάξει συνολικά το κλίμα στις αποτιμήσεις των τραπεζών στην Ευρώπη και διεθνώς.

    Άρα γιατί είχαμε νέα ιστορικά χαμηλά στις τράπεζες η απάντηση είναι ότι στα τρέχοντα επίπεδα οι τράπεζες μπορεί να μην είναι υποτιμημένες.

    Τι σημαίνει αυτό;Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο.

    Να ληφθεί υπόψη ότι τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών δεν είναι 36 δισεκ. αλλά 17 δισεκ. καθώς τα 19 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος δηλαδή λογιστικά κεφάλαια.

    Ο αναβαλλόμενος φόρος πρέπει να μειωθεί και ο μόνος τρόπος είναι οι τράπεζες να πετύχουν υψηλή κερδοφορία.

    Διαβάστε περισσότερα εδώ 



    ΣΧΟΛΙΑ