• Ναυτιλία

    Έκλεισε το deal της Shell με ελληνική ναυτιλιακή για τέσσερα νεότευκτα πλοία LNG

    Χρήστος Οικονόμου, εφοπλιστής


    Κλεισμένη θα πρέπει να θεωρείται η συμφωνία της πετρελαϊκής Shell με την ελληνική ναυτιλιακή TMS Cardiff Gas και τη ρωσική Sovcomflot για τη ναύλωση συνολικά έξι νεότευκτων πλοίων LNG.

    Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ήδη έχουν πέσει οι υπογραφές με την TMS Cardiff, συμφερόντων του εφοπλιστή Χρήστου Οικονόμου (υιού του Γιώργου Οικονόμου) για τη ναύλωση τεσσάρων πλοίων LNG, και με τη Sovcomflot, για τη ναύλωση δύο πλοίων. Όλα τα πλοία κατασκευάζονται με συστήματα πρόωσης με αέριο χαμηλής πίεσης XDF.

    Σημειωτέον ότι η TMS Cardiff είναι φέτος η πιο δραστήρια εταιρεία στις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων LNG, καθώς έχει υπογράψει συμφωνίες με δύο διαφορετικά ναυπηγεία για την κατασκευή συνολικά οκτώ νέων πλοίων, πέντε στο Hyundai Heavy Industries και άλλα τρία στο Samsung Heavy Industries.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τα deals, αν και εκτιμάται πως η διάρκεια των ναυλώσεων θα είναι μεταξύ 5 και 7 ετών. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι TMS Cardiff και Sovcomflot είχαν εξασφαλίσει ναυλώσεις νεότευκτων πλοίων και από μία άλλη μεγάλη πετρελαϊκή, την Total, στα τέλη του 2017.

    Για τον διαγωνισμό της Shell είχαν ενδιαφερθεί πολλές εταιρείες που είτε ασχολούνται με την αγορά του LNG, είτε φιλοδοξούν να μπουν σε αυτή. Η Shell είχε αρχικά ζητήσει να ναυλώσει δύο πλοία, με οψιόν για δύο ακόμα. Ωστόσο, παρατηρητές τη αγοράς ανέφεραν στο TradeWinds ότι η εταιρεία ίσως να χρειαστεί ως και 10 πλοία, καθώς κινείται για την ενίσχυση και την ανανέωση του στόλου της των πλοίων LNG.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φίλιππος και Αντώνης Λαιμός: Εντυπωσιακή κίνηση από την Enesel στην εκπνοή του 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Προχωρά η αναδιάρθρωση της Aegean Marine. Η βελτιωμένη προσφορά της Mercuria

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Ν. Μαρτίνος: Η επικερδής κίνηση της Thenamaris



    ΣΧΟΛΙΑ