• Ναυτιλία

    Διώρυγα του Σουέζ: Μετακινήθηκε κατά 29 μέτρα το Ever Given – Αγώνας δρόμου για την οριστική αποκόλλησή του

    • Bloomberg


    Τα ρυμουλκά που προσπαθούν να αποκολλήσουν το Ever Given κατάφεραν να μετατοπίσουν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατά 29 μέτρα το Σάββατο, ενώ οι βυθοκόροι κατάφεραν νωρίτερα να απελευθερώσουν τις έλικες από το ίζημα που έχει κολλήσει το πλοίο στην όχθη της Διώρυγας του Σουέζ από την Τρίτη.

    Οι εργασίες βυθοκόρησης (εκβάθυνσης) θα συνεχιστούν έως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα) την Κυριακή, οπότε και θα ξεκινήσουν εκ νέου οι προσπάθειες επαναφοράς του πλοίου σε πλεύση, σύμφωνα με την εταιρεία Inchcape Shipping Services. Επίσης, στα 11 ρυμουλκά που επιχειρούν ήδη στο σημείο θα προστεθούν άλλα δύο, σύμφωνα με την Bernhard Schulte Shipmanagement, που έχει την τεχνική διεύθυνση του πλοίου.

    Την ίδια ώρα, η εταιρεία ναύλωσης του Ever Given ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον δύο ημέρες βυθοκόρησης προτού αφαιρεθεί αρκετή λάσπη και άμμος για να επιχειρηθεί να πλεύσει και πάλι το πλοίο. Και στο μεταξύ η ομάδα διάσωσης ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε να σηκώνει εμπορευματοκιβώτια από το πλοίο για να ελαφρύνει το φορτίο του.

    Μεγαλώνει η ουρά των πλοίων που περιμένουν να μπουν στη Διώρυγα

    Στο μεταξύ, ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν να εισέλθουν στη Διώρυγα του Σουέζ μεγαλώνει, καθώς η πλωτή οδός παραμένει μπλοκαρισμένη. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg, το Σάββατο υπήρχαν 429 πλοία που περίμεναν στην ουρά, από περίπου 100 που ήταν όταν αποκλείστηκε η δίοδος.

    Τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίων, τα λεγόμενα και bulk carriers, που συνήθως μεταφέρουν εμπορεύματα όπως σιτηρά, άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματα, είναι εκείνα που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πλοίων που έχουν κολλήσει μέσα και γύρω από τη Διώρυγα. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης έως και 14 πλοία που ενδέχεται να μεταφέρουν χιλιάδες ζώα.

    Οι κατηγορίες με τον μεγαλύτερο αριθμό πλοίων σε αναμονή

    Συνεχίζονται οι εκτροπές πλοίων

    Η εταιρεία logistics AP Moller-Maersk A / S έχει εκτρέψει 14 πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική, για να αποφύγει τη Διώρυγα του Σουέζ. Ο αριθμός των πλοίων που άλλαξαν ρότα αυξήθηκε από 12 χθες και, σύμφωνα με την εταιρεία, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

    «Κάθε μέρα που η Διώρυγα παραμένει μπλοκαρισμένη, οι επιπτώσεις σε επίπεδο παγκόσμιας χωρητικότητας και εξοπλισμού συνεχίζουν να αυξάνονται», ανέφερε η Maersk σε ανακοίνωσή της.



    ΣΧΟΛΙΑ