Ναυτιλία

Δικαίωση για Minerva Marine: Δεν προκάλεσε το «Minerva Hellen» την πετρελαιοκηλίδα στο Ισραήλ

Ανδρέας Μαρτίνος, εφοπλιστής

Ανδρέας Μαρτίνος, εφοπλιστής


Απόλυτη δικαίωση για την Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου, αφού μετά από έλεγχο που έκαναν οι ισραηλινές Αρχές στο πλοίο «Minerva Hellen»  διαπίστωσαν ότι το πλοίο δεν είχε καμία εμπλοκή στην διαρροή πετρελαίου που ρύπανε τις ακτές του Ισραήλ, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ισραηλινά δημοσιεύματα ενέπλεκαν το δεξαμενόπλοιο της ελληνικής εταιρείας  σε περιστατικό διαρροής πετρελαίου. Ο κρατικός ραδαδιοτηλεοπτικός Kan του Ισραήλ, ανέφερε ότι το υπό υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Μinerva Helen ελέγχεται από τις ισραηλινές αρχές στο πλαίσιο έρευνας για μεγάλης διάστασης μόλυνση των ακτών της χώρας από πετρέλαιο.

Η εταιρεία αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωσή διέψευσε κάθε εμπλοκή του πλοίου της, και χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως αβάσιμα και ανακριβή. Παράλληλα τέθηκε στη διάθεσή των Αρχών του Ισραήλ προκειμένου να λυθεί η παρεξήγηση.

Λίγες μέρες αργοτερα ομάδα ειδικών από το Ισραήλ έφτασε στην Ελλάδα, και όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Το Ελληνικό πλοίο Μινέρβα Ελένη δεν θεωρείται πλέον ύποπτο για την ρύπανση των ακτών του Ισραήλ μετά από έρευνα των Ισραηλινών αρχών επί του πλοίου στην Ελλάδα».

Λίγη ώρα νωρίτερα και τα ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι μετά από έλεγχο που έγινε στο πλοίο διαπιστώθηκε ότι το Minerva Helen δεν φέρει καμία ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε μεγάλης έκτασης ρύπανση στις ακτές της χώρας.

Τι λέει η Minerva Marine 

Την 28η Φεβρουαρίου 2021, ανακοινώθηκε επισήμως από τις Αρχές του Ισραήλ ότι το Δ/Ξ MINERVA HELEN δεν έχει καμία σχέση με την πετρελαϊκή ρύπανση που πλήττει τις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Η MINERVA MARINE INC. εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της επιθεώρησης που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας Περιβάλλοντος και από τις Ναυτιλιακές και Λιμενικές Αρχές του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία το υπό τη Διαχείρισή της Πλοίο Δ/Ξ MINERVA HELEN (IMO No. 9276561, Ελληνικής Σημαίας), απαλλάχθηκε από κάθε υποψία συσχέτισης με το πρόσφατο περιστατικό ρύπανσης της ακτογραμμής του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας Περιβάλλοντος του Ισραήλ είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.gov.il/en/departments/news/moep_inspection_in_greece_minerva_helen_tanker_cleared_of_suspicion_tar_pollution

Την 21η Φεβρουαρίου 2021, το MINERVA HELEN αναφέρθηκε ως ένα από τα πιθανά πλοία για τα οποία υπήρχε υπόνοια συσχέτισης με το περιστατικό, λόγω της θέσης του πλοίου πλησίον του Ισραήλ στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Την 22η Φεβρουαρίου 2021, το πλοίο επιθεωρήθηκε από την Αρχή Κράτους Λιμένα (Port State Control) της Cartagena Ισπανίας, χωρίς να προκύψει ουδεμία παρατήρηση, επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο είναι καλώς συντηρημένο και σε καλή λειτουργική κατάσταση σε όλους τους τομείς, δίχως παραλείψεις.

Η MINERVA MARINE προέβη σε ενδελεχή διερεύνηση όλων των κινήσεων και λειτουργιών του πλοίου κατά την εν λόγω χρονική περίοδο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το πλοίο δεν είχε ουδεμία συσχέτιση με το περιστατικό ρύπανσης και αρνούμενη κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η MINERVA MARINE, έχοντας ως προτεραιότητα την αξιοπιστία και διαφάνεια στη λειτουργία της, προέβη σε κάθε δυνατή ενέργεια για την αρωγή των Αρχών στο πλαίσιο των ερευνών τους.

Επιθεωρητές από το Ισραήλ συνεργάστηκαν με τους Αρμόδιους Επιθεωρητές της Ελληνικής Αρχής και κινήθηκαν άμεσα ώστε να διεξάγουν την επιθεώρησή τους με ενδελέχεια και επαγγελματισμό. Η MINERVA MARINE επικρότησε τη λεπτομερή προσέγγιση των επιθεωρητών διαθέτοντάς τους κάθε σχετικό έγγραφο και στοιχείο της διερεύνησης.

Η Εταιρεία μας θα ήθελε να ευχαριστήσει το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής  και του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας για τις άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες τους προκειμένου να  διερευνηθεί και διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση.

Η MINERVA MARINE εκφράζει τη συμπάθειά της σε όλους τους πληγέντες από αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή και εύχεται κάθε επιτυχία στο κρίσιμο έργο της επιχείρησης απορρύπανσης.ΣΧΟΛΙΑ