• Ναυτιλία

    Υπό έρευνα πλοίο της Minerva Marine για θαλάσσια μόλυνση στο Ισραήλ – Διαψεύδει η εταιρεία την εμπλοκή στο συμβάν

    Ανδρέας Μαρτίνος, εφοπλιστής

    Ανδρέας Μαρτίνος, εφοπλιστής


    Ελληνικό δεξαμενόπλοιο που ανήκει στη ναυτιλιακή Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου βρίσκεται υπό έλεγχο για μεγάλης έκτασης μόλυνση από πετρέλαιο στις ακτές του Ισραήλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ ισραηλινού πρακτορείου ειδήσεων.

    Συγκεκριμένα, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan ανέφερε ότι το πλοίο Minerva Helen, κατασκευής 2004, που ταξιδεύει με ελληνική σημαία, θεωρείται ύποπτο για το συμβάν, ενώ υποστηρίζει ότι στο παρελθόν το ίδιο τάνκερ είχε εμπλακεί και σε μία μεγάλη διαρροή πετρελαίου έξω από την Κοπεγχάγη της Δανίας, τον Ιανουάριο του 2008.

    Ωστόσο, σε ερώτηση του Kan, η ελληνική εταιρεία, ιδιοκτήτρια του πλοίου αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με την πετρελαιοκηλίδα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, λέγοντας: «Δεν είμαστε η πηγή της διαρροής». Παράλληλα αρνήθηκε την ευθύνη για το συμβάν στα ανοικτά της Δανίας.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Jerusalim Post, το Minerva Helen απέπλευσε από το Port Said της Αιγύπτου στις 11 Φεβρουαρίου με κατεύθυνση προς το Ισραήλ. Κατά τους ισχυρισμούς, είχε σημαντική διαρροή στα διεθνή ύδατα, πάνω από 50 χιλιόμετρα από τις ισραηλινές ακτές, γύρισε και έπλευσε προς άλλο λιμάνι στην Αίγυπτο. Τώρα είναι αγκυροβολημένο στα παράλια της Καρταχένα στην Ισπανία. 

    Σύμφωνα με το Channel 12, ευρωπαϊκές οργανώσεις που βοηθούν το Ισραήλ στις έρευνες μπορεί να εντοπίσουν τον ύποπτο σύντομα και πιθανώς θα απαγγελθούν κατηγορίες.

    Τεράστια οικολογική καταστροφή

    Αναφορές για τη ρύπανση στο Ισραήλ εμφανίστηκαν την περασμένη Πέμπτη, όταν μία μια νεκρή φάλαινα 17 μέτρων βρέθηκε στη νότια ακτή της χώρας, μαζί με άλλα άγρια ζώα.

    Η κυβέρνηση την Κυριακή ενημέρωσε τους Ισραηλινούς να αποφύγουν όλες τις παραλίες της Μεσογείου λόγω της ρύπανσης.

    Η Ισραηλινή Αρχή Φύσης και Πάρκων (INPA), υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές στη χώρα την τελευταία δεκαετία και εκτιμά ότι θα χρειαστεί μια μεγάλο χρονικό διάστημα για τον καθαρισμό των ακτών και των βραχώδη περιοχών από την πίσσα.

    Χιλιάδες εθελοντές και στρατιώτες εργάζονται καθημερινά για την απομάκρυνση της πίσσας από τις αμμώδεις παραλίες της χώρας, οι οποίες είναι δημοφιλείς στους τουρίστες και τους ντόπιους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ