• Ναυτιλία

    Δανάη Μπεζαντάκου: Πρόσκληση και ενημέρωση των νέων της Θεσσαλονίκης να ανακαλύψουν τα επαγγέλματα της θάλασσας

    Δανάη Μπεζαντάκου - Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ PROPELLER CLUB ΠΕΙΡΑΙΑ, ΔΑΝΑΗ ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ PROPELLER CLUB ΠΕΙΡΑΙΑ, ΔΑΝΑΗ ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ


    Δεκάδες νέοι της Θεσσαλονίκης γνώρισαν τις προοπτικές που υπάρχουν στα επαγγέλματα της θάλασσας, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στο πλαίσιο του διήμερου φόρουμ για την κρουαζιέρα, η Δανάη Μπεζαντάκου, διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants LTD.

    Το «YES to SEApping Forum 2023» στοχεύει στην ενημέρωση των νέων, για την εξελισσόμενη Γαλάζια Οικονομία καλύπτοντας τόσο το φάσμα της Ναυτιλίας όσο και του θαλάσσιου Τουρισμού, δύο κλάδους με καθοριστική σημασία για την οικονομία και ανάπτυξη της Χώρας μας. Η συμμετοχή του YES Forum στην έκθεση των Ποσειδωνίων είναι καθιερωμένη από το 2016.

    Όπως τόνισε η Δανάη Μπεζαντάκου, η πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου του  YES FORUM μεταξύ νέων και στελεχών της ναυτιλίας, συμπληρώνει σχεδόν 10 χρόνια και  έχει ως όραμα τη στήριξη της νέας γενιάς στελεχών ή και μελλοντικών στελεχών επιχειρήσεων στους κλάδους της Ναυτιλίας και του Θαλάσσιου Τουρισμού, τη δημιουργία και τη διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας με την πραγματική «αγορά» και την παρουσίαση των προοπτικών των δύο κλάδων σε φοιτητές και μαθητές. Οι δράσεις του YES FORUM τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, των Υπουργείων Ναυτιλίας, Τουρισμού, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, σημαντικών ναυτιλιακών οργανισμών και της πλειοψηφίας των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας, πράγμα το οποίο αποτελεί μεγάλη τιμή για μας, το γεγονός ότι συμμετέχουν στον ανοιχτό διάλογο με τους νέους.

    Στόχος μας, επισήμανε η Δανάη Μπεζαντάκου, είναι να αποκτήσουν οι νέοι μια σφαιρική εικόνα για το εύρος του κλάδου και των ευκαιριών που παρέχει η ναυτιλία σε όλο της το φάσμα και πρόσθεσε:

    «Επειδή Θεσσαλονίκη δεν είχαμε ξαναέρθει, αλλά ειδικά τώρα με το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρόγραμμά μας με τίτλο: «YES TOUR TO SCHOOLS», θέλουμε να ενημερώσουμε τους νέους της συμπρωτεύουσας.

    Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη, για την συνέχεια της πρωτοκαθεδρίας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, να προνοήσουμε και να εργαστούμε από τώρα για την επόμενη γενιά.

    Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά στη διοργάνωση και διεξαγωγή εκπαιδευτικών επισκέψεων σε σχολικές μονάδες, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές/μαθήτριες για τις σπουδές και τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στους τομείς της Ναυτιλίας και του Τουρισμού. Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται με εκπαιδευτικό υλικό (power point) και σύντομα εργαστήρια όπου συζητούνται και αναλύονται οι βασικοί τομείς της επιχειρηματικότητας και η επαγγελματική σταδιοδρομία στον τομέα της Ναυτιλίας και του Τουρισμού και απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των σχολικών μονάδων της χώρας, για το σχολικό έτος 2022-2023».

     Επίσης, η Δανάη Μπεζαντάκου, τόνισε τα εξής:

    • Σύμφωνα με τη μελέτη που εκδόθηκε από την Deloitte για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ: «Οι ανάγκες επαγγελματικής κατάρτισης (reskilling/upskilling) του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό» οι ειδικότητες και τα επαγγέλματα που εκτιμάται ότι είναι κατά προτεραιότητα σημαντικά για την ενίσχυση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού ανέρχονται στα 49!
    • Η Ελλάδα εμφανίζει υψηλά ποσοστά απασχόλησης στο τουριστικό οικοσύστημα, με το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό να ξεπερνάει το 1 εκατ. και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των θέσεων απασχόλησης μέχρι το 2030.
    • Η Ελλάδα γενικά κατατάσσεται χαμηλά στον τομέα των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και ο τουρισμός επηρεάζεται σημαντικά από τους τρέχοντες κοινωνικούς και τεχνολογικούς μετασχηματισμούς, δημιουργώντας την ανάγκη για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του τομέα και θα αποτελέσουν προσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις σύγχρονες τάσεις.
    • Η αναγνώριση των 99 βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, αντιστοιχούν σε 5 βασικές κατηγορίες με υψηλή σημασία και αντίκτυπο για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είναι οι κοινωνικές, οι διοικητικές, οι τεχνικές, οι οργανωτικές και οι ψηφιακές.
    • Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αντιστοίχιση των κύριων γνώσεων και δεξιοτήτων σε 3 κρίσιμους άξονες (α. διαφορετικότητα, ισότητα και συμπερίληψη, β. βιωσιμότητα, γ. ψηφιακός μετασχηματισμός) στη βάση βέλτιστων πρακτικών.
    • Η χώρα μας διαθέτει πολύ σημαντικούς ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους που πρέπει να επενδυθούν για δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης με αποτελεσματικότητα
    • Η αποτελεσματική επένδυση αυτών των πόρων μπορεί να θέσει τις βάσεις για την συνεχή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και για τη μελλοντική εξέλιξη των τουριστικών υπηρεσιών.

    Με αυτό λοιπόν τον προσανατολισμό και την αγάπη για τον κλάδο τόσο της ναυτιλίας όσο και του τουρισμού, προχωράμε στη συνεχή βελτίωση μας και μεταλαμπάδευση στη νέα γενιά!

    Με βάση αυτό, θέλω να κάνω μια αναδρομή στο χρόνο, όπου παρά τις ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες που έχουμε βιώσει, η ομάδα του YES FORUM αύξησε τις δράσεις της αφουγκραζόμενη την ανάγκη ενίσχυσης του ανοιχτού διαλόγου των νέων με την κοινωνία, αποδεικνύοντας τους ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία.

    Οι βασικοί άξονες και δράσεις της πλατφόρμας ανοιχτού διαλόγου του YES Forum και για την επόμενη χρονιά στοχεύουν:

    • Στην παρουσίαση της Ελληνικής ναυτοσύνης και του ναυτιλιακού πλέγματος (cluster) στα σχολεία, πανεπιστήμια και όλες μας τις δράσεις
    • Στην ενθάρρυνση των νέων να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο επαφών που θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική τους πορεία.
    • Στην αξιοποίηση εκ μέρους των νέων της ευκαιρίας να πραγματοποιήσουν διάλογο με καταξιωμένα, και διεθνώς σε πολλές περιπτώσεις αναγνωρισμένα, στελέχη Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και εταιρειών από το ευρύτερο πλέγμα της Ναυτιλίας.
    • Στην αντιπροσώπευση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό & Εθνικό Διάλογο Νέων
    • Στην εμφύσηση στους νέους της έννοιας του εθελοντισμού και της αξίας συμμετοχής σε δράσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στην καθοδήγησή τους και ως εκ τούτου στην επιτυχημένη επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

     Μόνο από τον Απρίλιο του 2020 έως και σήμερα έχουμε διοργανώσει:

    • 25 ανοιχτούς διαλόγους οι οποίοι διήρκησαν κάτι περισσότερο 60 ώρες με τους ομιλητές να ξεπερνούν τους 150 και να απαντούν 1.000 ερωτήσεις
    • Μέσα από τα κοινωνικά μας δίκτυα, τις κοινοποιήσεις και τις αναρτήσεις για το  YES FORUM περισσότεροι από 2,000,000 άνθρωποι έχουν δει μάθει, ή  ακούσει για εμάς.
    • Κατά Μ.Ο. 70 εθελοντές συμμετέχουν στην ομάδα ετησίως.
    • Τα μέλη του  YES FORUM advisory board  έχουν ξεπεράσει τα 150 και
    • οι μαθητές που έχουν ενημερωθεί για τη ναυτιλία είναι πάνω από 100.000
    • 50 οι νεανικοί εθελοντικοί οργανισμοί που μας υποστηρίζουν εντός και εκτός χώρας.

    Τα βήματα που έχουν ακόμα να γίνουν είναι πολλά και είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους δύο πιο ισχυρούς κλάδους της χώρας μας, ναυτιλία και τουρισμό, προωθώντας ερεθίσματα και ενθαρρύνοντας τους νέους να μάθουν και να αγαπήσουν την ιστορία μας και να δημιουργήσουν και αυτοί με τη σειρά τους τα επόμενα επιτεύγματα που θα κάνουν της Ελλάδα μας περήφανη!

    Διαβάστε επίσης:

    Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Αγωνιζόμαστε καθημερινά για τα δικαιώματα των ναυτικών

    Θεσσαλονίκη: Οι επιβάτες κρουαζιέρας δαπανούν στην πόλη κατά μέσο όρο €54,5 και τα πληρώματα των κρουαζιεροπλοίων €105,4!



    ΣΧΟΛΙΑ