• Ναυτιλία

    Χρήστος Λεοντόπουλος: Επικεφαλής πρωτοποριακών ερευνών στις νέες κατασκευές πλοίων

    Χρήστος Λεοντόπουλος: Επικεφαλής πρωτοποριακών ερευνών στις νέες κατασκευές πλοίων


    Ο νικητής του φετινού βραβείου Technical Achievement Award, της Lloyd’s List είναι ο Δρ. Χρήστος Λεοντόπουλος, διευθυντής του ABS, ο οποίος, ηγείται πρωτοποριακών ερευνών, καθώς και των προγραμμάτων έρευνας και εξέλιξης, όπως αυτό του βραβευμένου «έξυπνου αισθητήρα εδράνων», Smart Bearing Sensor, ενώ είναι πρωτοπόρος στις μεθόδους βελτιστοποίησης της γεωμετρίας διπλής-κλίσης των πρυμναίων κουζινέτων χοάνης, double slope bearings, γεωμετρίες που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην πλειοψηφία των νέων κατασκευών πλοίων.

    Τον Ιούνιο του 2022, ο Αμερικανικός Νηογνώμονας ABS απένειμε, έγκριση ‘επί της αρχής’ στο Ινστιτούτο Μελέτης και Σχεδίασης Εμπορικών Πλοίων της Σαγκάης, SDARI, για μια νέα επαναστατική σχεδίαση πλοίου, η οποία εξαλείφει το ρίσκο της θαλάσσιας ρύπανσης από διαρροή ελαίων από τα πρυμναία κουζινέτα του αξονικού συστήματος.

    Η σχεδίαση αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρία Thordon Bearings του Καναδά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και προβλέπει την κατάργηση της χοάνης του πλοίου και την χρήση του θαλασσινού νερού ως λιπαντικό των κουζινέτων του άξονα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο, πρυμναίο κλειστό θάλαμο, από όπου μπορεί να γίνει εν πλω, η επιθεώρηση και η αντικατάσταση των κουζινέτων του πλοίου. Με αυτό τον τρόπο, παύει πλέον να είναι αναγκαίος ο δεξαμενισμός του πλοίου και η αφαίρεση ολόκληρου του αξονικού συστήματος για την αντικατάσταση των κουζινέτων, ή των στεγανωτικών του πλοίου. Πρόκειται για μια σχεδίαση που υπόσχεται σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους για πολλούς τύπους πλοίων.

    Ποιος είναι ο Χρήστος Λεοντόπουλος

    Ο Χρήστος Λεοντόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970.

    Τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Imperial College του Λονδίνου, όπου πήρε Bachelor’s, Master’s και Διδακτορικό.

    Στη διατριβή του ασχολήθηκε με ταλαντώσεις περιστροφικών μηχανών υψηλής ταχύτητας (Ultra High Speed Rotating Machinery) και σχεδίασε στροβιλογεννήτριες φορητής ηλεκτροδότησης (Portable Power Generation) με στόχο την εφαρμογή τους σε πρωτότυπα υβριδικά αυτοκίνητα.

    Εργάστηκε στο Imperial ως λέκτορας, στην Turbo-Genset Ltd, στο Middlesex, ως senior engineer και στην Lloyd’s Register of Shipping του Λονδίνου ως senior engineer και project manager, όπου έγινε και sponsored για MBA.

    Το 2007, μετά από 19 συναπτά έτη στο Λονδίνο επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάζεται στον Αμερικάνικο Νηογνώμονα (ABS), επί του παρόντος, ως διευθυντής έρευνας και εξέλιξης στη ναυτιλιακή τεχνολογία.

    Έχει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια και μηχανολογικά περιοδικά, σε πολλές από τις οποίες και έχει βραβευθεί. Τον Ιούνιο του 2017 βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο, ABS Chairman’s Chair award για την συμβολή του σε πρωτοποριακή έρευνα, για τις τεχνικές του ικανότητες και την παραδειγματική εικόνα του στο χώρο της ναυτιλίας. Το 2022 έλαβε το κορυφαίο Lloyd’s List Technical Achievement Award, ως αναγνώριση για τη συνεχή προσφορά του στην άμεση εφαρμογή της έρευνας και εξέλιξης στη πράξη. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Τεχνικής Επιτροπής του Αμερικανικού Νηογνώμονα.

    Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την αεροπορία. Είναι πιλότος χειριστής ελαφρών αεροσκαφών με 1000 ώρες πτητικής εμπειρίας.

     

    Διαβάστε επίσης:

    ABS και Capital Ship Management: Υπέγραψαν συμφωνία για την πλατφόρμας ψηφιοποίησης και απανθρακοποίησης



    ΣΧΟΛΙΑ