• Ναυτιλία

    Χριστοδουλίδης: Σημαντικότατη συμβολή της ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου

    Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας


    Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο πραγματοποίησε την 35η Ετήσια Γενική Συνέλευση του στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στη Λεμεσό, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 35ης επετείου του από την ίδρυσή του.

    Στη Συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Πολιτικών Κομμάτων, πολιτειακά στελέχη, Υπουργοί, Βουλευτές, Διπλωμάτες, εκπρόσωποι Επαγγελματικών Οργανώσεων και ευρύτερα του ναυτιλιακού κλάδου.

    Ο πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θέμης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα ορόσημα του Επιμελητηρίου από την ίδρυσή του, καθώς και στα κυριότερα σημεία και προκλήσεις της χρονιάς που πέρασε, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ναυτιλιακής μετάβασης, φορολογικών θεμάτων και γεωπολιτικών πιέσεων που ασκήθηκαν τόσο στη Ναυτιλία όσο και στη ναυτιλία. την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

    Τέλος, το Επιμελητήριο τίμησε τον αμέσως προηγούμενο πρόεδρό του, Φίλιππο Φίλη, για την πολύ επιτυχημένη θητεία του ως Προέδρου των Ενώσεων Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, θέση που κατείχε για πρώτη φορά Κύπριος ιδιοκτήτης.

    Στη συνέλευση μίλησε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο «όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχθεί πολύτιμος εταίρος για την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Πρόσθεσε ότι ο επαγγελματισμός, η αφοσίωση και η τεχνογνωσία του Επιμελητηρίου έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην καθοδήγηση των συλλογικών μας προσπαθειών προς τη συνεχή πρόοδο του τομέα της ναυτιλίας στην Κύπρο. «Μαζί ξεπεράσαμε τις προκλήσεις, αδράξαμε τις ευκαιρίες και πετύχαμε αξιοσημείωτα επιτεύγματα. Μαζί αναδείξαμε την Κύπρο στο προσκήνιο του παγκόσμιου ναυτιλιακού στερεώματος», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σημαντικότατη συμβολή της ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου και υπέδειξε ότι η παρουσία του μαζί με άλλους τρεις Υπουργούς στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τη δέσμευση της Κυβέρνησης στη στήριξη του τομέα της ναυτιλίας.

    «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης της κυπριακής ναυτιλίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας», είπε.

    Αναφερόμενος στις πολυάριθμες και απρόβλεπτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία ως παγκόσμιος κλάδος, υπογράμμισε ότι «αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια συλλογική προσπάθεια, η οποία θα διευκολύνει τις διεθνείς λύσεις». «Ως μια μικρή νησιωτική χώρα, με αξιοσημείωτη ιστορία στην ναυτιλία, πάντοτε στηριζόμασταν σε πολιτικές που βασίζονται σε αρχές και αξίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι υψίστης σημασίας», πρόσθεσε.

    Επισημαίνοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην κυπριακή ναυτιλία, είπε ότι η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο, το οποίο συνδυάζει ένα υψηλού κύρους νηολόγιο με υψηλά πρότυπα ασφάλειας και μια εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία, γνωστή για τις εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες της.

    Σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, υλοποιώντας μια προτεραιότητα που τέθηκε όταν ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση, πρωτοστάτησε πολλές στρατηγικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες δράσεις, όπως, για παράδειγμα, στην αύξηση κατά 14% του αριθμού των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο Κυπριακό Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας, φτάνοντας τις 420 εγγραφές, στην παραχώρηση κρατικής γης για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, και στην επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), μια επιπλέον απόδειξη της ισχυρής φωνής της Κύπρου στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε επίσης αναφορά στην αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην ναυτιλία, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία και είναι ενεργός υποστηρικτής της ισότητας των φύλων, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. «Ανάμεσα στις πολλές δράσεις που υλοποιούμε για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών είναι η καθιέρωση του «Βραβείου Ισότητας Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία», πρόσθεσε και συνεχάρη την κα Δέσποινα Θεοδοσίου, στην οποία απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο Ισότητας Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος είπε ότι αναγνωρίζει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την προώθηση της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας. Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί περαιτέρω στόχοι και βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την περαιτέρω προώθηση της αποτελεσματικότητας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας. Εν προκειμένω, για να αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα, η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.»

    Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, αναφέροντας ότι μαζί έχουν επιτύχει αξιοσημείωτα επιτεύγματα και ότι μαζί θα ξεπεράσουν τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αναδυόμενοι πιο δυνατοί, πιο ανθεκτικοί και πιο ενωμένοι από ποτέ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χάρης Βαφειάς (Stealthgas): Κέρδη – ρεκόρ 17,7 εκατ. δολαρίων 

    Μελίνα Τραυλού: Αποτελούμε το κορυφαίο ναυτιλιακό έθνος

    Dorian LPG (Τζον Χατζηπατέρας): Επιστρέψαμε 730 εκατ. δολάρια στους μετόχους μας



    ΣΧΟΛΙΑ