• Ναυτιλία

    Χ. Οικονόμου: Νέο deal με Total και ενδιαφέρον για περισσότερες παραγγελίες

    Χρήστος Οικονόμου, εφοπλιστής


    Τη συμφωνία της με τη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία Total για τη ναύλωση ενός υπό κατασκευή πλοίου της ανακοίνωσε η ναυτιλιακή TMS Cardiff Gas (συμφερόντων του εφοπλιστή Χρήστου Οικονόμου).

    Πρόκειται για ένα από τα έντεκα πλοία X Carriers που έχει παραγγείλει η εταιρεία από τα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries της Νότιας Κορέας, χωρητικότητας 174.000 cbm, με πρόωση XDF. H διάρκεια της ναύλωσης είναι για τουλάχιστον επτά χρόνια.

    «Αυτή είναι άλλη μία μακροχρόνια συμφωνία σε αυτήν τη σειρά αδελφών πλοίων με αποδοτική πρόωση XDF και θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας με σημαντική μακροχρόνια κάλυψη», δήλωσε ο Χρήστος Οικονόμου, ιδρυτής της εταιρείας.

    Εξάλλου, η εταιρεία αποκάλυψε πως ενδιαφέρεται και για νέες παραγγελίες πλοίων, αναφέροντας: «Η εταιρεία συνεχίζει τη στρατηγική της μακροχρόνιας απασχόλησης στα πλοία LNG της. Η εταιρεία επιθυμεί να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στο χρονικό πλαίσιο 2022/23». Σημειωτέον ότι οι τρέχουσες παραγγελίες φτάνουν έως και το 2021.

    Σύμφωνα με το TradeWinds, η TMS Cardiff Gas και η Total έχουν συνεργαστεί και κατά το παρελθόν σε πλοία μεταφοράς LNG, με την Total να ναυλώνει από τα τέλη του 2017 ένα νεότευκτο πλοίο της για επτά χρόνια, έναντι περίπου 63.500 δολαρίων ημερησίως.

    Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Allied Shipbroking ανέφερε ότι η TMS Cardiff Gas προχώρησε σε συμφωνία με το νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries για την κατασκευή ενός πλοίου χωρητικότητας 174,000 cbm. Η τιμή του νεότευκτου εκτιμάται στα 188,8 εκατ. δολάρια και θα παραδοθεί στη ναυτιλιακή το 2021. Προς το παρόν η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει τη νέα παραγγελία.

    Σημειώνεται ότι η ναυτιλιακή διαθέτει 16 πλοία ενώ έχει κλείσει σημαντικά, πολυετή συμβόλαια ναύλωσης με μεγάλες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, όπως η η Total και η Shell, αλλά και η αμερικανική Cheniere Energy.

    Τον περασμένο Μάρτιο υπέγραψε με τον ενεργειακό κολοσσό Vitol συμφωνία ναύλωσης δεκαετούς διάρκειας για το χωρητικότητας 174,000 cbm πλοίο μεταφοράς LNG, με πρόωση XDF, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries (HHI).



    ΣΧΟΛΙΑ