• Ναυτιλία

    Πάλι υπό πίεση οι μετοχές. Τι θα γίνει με τις τράπεζες

    • NewsRoom


    Κάτω ακόμη και από τα χαμηλότερα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου, όταν η Ελλάδα βρέθηκε λίγο πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη, έκλεισε σήμερα το Χ.Α., το οποίο επί δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις δέχεται ένα πρωτοφανές σφυροκόπημα από όλες σχεδόν τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,80% στις 559,79 μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο κλείσιμο της συνεδρίασης της 14ης Ιουνίου 2012, όταν και είχε βρεθεί στις 550,10 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στις 557,63 μονάδες.

    Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 56,31% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 143,04 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 10,27 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.  Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 3,85% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,69%.

    illustrate economy happiness-kit-john-holcroft-20 economy

    Τι θα γίνει με τις τράπεζες. 

    Ότι έχει συμβεί έως τώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν σχετικά εύκολα προβλέψιμο ίσως πλην της χθεσινής 8/12 περίεργης χρηματιστηριακά ημέρας που ένα μείγμα αναπροσαρμογής των δεικτών του FTSE και της πολιτικής αβεβαιότητας προκάλεσαν μαζικό sell off τράπεζες και FTSE 25.  Ομως εξηγει το bankingnews.gr  το πρώτο σχόλιο είναι ότι η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να υπάρξει μια ισχυρή ανοδική αναλαμπή θα ήταν κάποια άμεση αναβάθμιση των ειδικών βαρών και της γενικής στάθμισης των τραπεζών στους δείκτες της MSCI.  Αυτό θα μπορούσε να συμβεί έως τις 20 Δεκεμβρίου εκτάκτως ή αν δεν συμβεί τότε μάλλον πάει για τέλη Φεβρουαρίου.  Αν δεν έχουμε κάποια αλλαγή από την MSCI βραχυχρόνια θα συμβούν τα εξής.

    Εθνική – Με τιμή 0,5350 ευρώ έχει ακόμη πτώση ως τα 0,25 ευρώ που εκεί προσδιορίζεται το fair value κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 0,30 ευρώ. Τα περιθώρια πτώσης της Εθνικής είναι -53%.

    Ειδικά στις 14 Δεκεμβρίου με την εισαγωγή των νέων μετοχών ένα limit down θα το υποστεί η μετοχή. Είναι προτιμότερο πάντως η μετοχή να έχει κλείσει το χάσμα έναντι της τιμής της αύξησης μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

    Πειραιώς – Το limit down με ανεκτέλεστο 567 εκατ μετοχές στα 0,4620 ευρώ στις 8 Δεκεμβρίου ήταν 100% προβλέψιμο.  Αναμένεται και δεύτερο limit down -30% στα 0,3245 ευρώ. Πιθανότατα η Πειραιώς να εμφανίσει το μεγαλύτερο discount σε σχέση με την τιμή της αύξησης που σημαίνει ότι θα μπορούσε να διαπραγματεύεται και κάτω των 0,25 ευρώ σε σχέση με τα 0,30 ευρώ της τιμής της αύξησης κεφαλαίου.

    banks 55119d9e04e7a8147089736

    Eurobank – Ήδη η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται περίπου 9,5% με 10% χαμηλότερα της τιμής της αύξησης κεφαλαίου. Η τιμή αυτή δίνει κεφαλαιοποίηση 1,97 δισεκ. που σημαίνει περίπου 0,36 P/BV το οποίο αντικατοπτρίζει δίκαιη αξία.

    Με βάση ένα λογικό σενάριο η Eurobank θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί πέριξ των τρεχόντων επιπέδων και το χειρότερο σενάριο είναι discount -20% επί της τιμής της ΑΜΚ ή premium +20% επί της τιμής της αύξησης κεφαλαίου για το άμεσο μέλλον.

    Alpha bank – H μετοχή της Alpha bank ήδη διαπραγματεύεται -8% χαμηλότερα της τιμής της αύξησης δηλαδή κινείται στα επίπεδα της Eurobank.  Ωστόσο αυτό που ενδιαφέρει είναι το P/BV που διαμορφώνεται στο 0,32 δηλαδή διαπραγματεύεται φθηνότερα έναντι της Eurobank.

    Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι Eurobank και Alpha bank θα δείξουν σχετικά παρόμοια χρηματιστηριακή συμπεριφορά και το discount έναντι της τιμής της ΑΜΚ θα είναι μικρότερο σε σχέση με Πειραιώς και Εθνική που θα είναι μεγαλύτερο.

    Attica bank: Η μετοχή ήδη βρίσκεται κάτω της τιμής της αύξησης που έχει προσδιοριστεί στα 0,30 ευρώ προκαλώντας στρέβλωση στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
    Όμως με 641 εκατ κεφαλαιοποίηση η Attica bank αποτιμάται 0,78 P/BV που σημαίνει ότι αποτιμάται σε διπλάσια τιμή έναντι της Alpha bank.  Με όρους Alpha bank π.χ. η δίκαιη τιμή της Attica bank είναι 50% χαμηλότερα.

    Εγείρεται ένα θέμα με βάση την αποτίμηση της Attica bank είναι υπερβολικά υψηλά έναντι όλων των τραπεζών.  Ενώ οι άλλες τράπεζες είχαν πολύ χαμηλή τιμή αύξησης, η Attica bank έχει σχεδόν διπλάσια τιμή έναντι του ανταγωνισμού με όρους P/BV.

    To συμπέρασμα

    Οι τράπεζες θα διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ.
    Eurobank και Alpha bank θα έχουν μικρότερο discount έναντι της Πειραιώς και Εθνικής ενώ η Attica bank αποτιμάται δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.



    ΣΧΟΛΙΑ